Hlavní obsah

Větrný mlýn v Retzu je skvostem rakouských vinic

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvlněná krajina nedaleko Mikulova má tři nádherné orientační body: v jihomoravském městě je to dittrichštejský zámek s protilehlým Svatým kopcem, Rakušané o pár kilometrů dál mají zase větrný mlýn. Ne ledasjaký, větřáky se u sousedů zachovaly pouze dva. A v Retzu jde o opravdový skvost.

Foto: Vratislav Konečný

Před mletím se musely prázdné plochy křídel vyplnit

Článek

Spíš byste tu čekali barokní kostel, nebo kapli, nějaký náboženský symbol splynutí nebe se nebesy. Žádná kostelní věž, žádná stéla vertikály, s oblohou tu mluví čtyři ramena kuželovitého mlýna. Nebere to nic na velebnosti místa, ona symbolika není zas až tak důležitá. 

Zde se uctívá především Bakchus, a má tu přenáramnou zahradu. Vinici páně, dalo by se říci.

Můžete vyjet autem až k mlýnu, nebo stoupat z městečka podle vinohradů, pokroucených vinných hlav lemujících cestu. Vinné sklepy v Retzu jsou vyhlášené po celém Rakousku, podzemí je obrovské, návštěva je zážitek, zvlášť při degustaci. Kochaje se vůkolím stanete na vršku, mlýn je jakoby majákem lákajícím do daleka svými čtyřmi křídly rotoru.

Díky Therese Bergmannové, jejíž rodině skvost patří, není mrtvou památkou. Mlýnu věnuje veškerou energii, je tu výbornou hospodářkou. Jejímu rodu patří od roku 1833, provozovali ho naposledy v roce 1924. Až dlouhá léta po válce, v roce 1955, kdy se z okupovaného Rakouska stal neutrální stát, se začalo uvažovat, co s ním. Nebouralo se, jak bývalo v jiných krajích zvykem, ale stal se součástí kulturního památkového dědictví.

Poblíž mlýna stojí další, ale bez křídel, je využíván jako obytný. V mnou popisovaném najdete restauraci a malé muzeum s prodejnou suvenýrů. Vína prodávají vlastní provenience, jsou jiskřivá, lahodná, dlouho by se zde dalo posedět. Státní instituce mlýn využívají jako meteostanici. Při příznivém větru je mlýn holandského typu zcela funkční, využívá se původního zařízení. Střecha s křídly se natáčí s pomocí rumpálu a lana. Bohužel při návštěvě se nehnul ani lísteček.

Když se předem ohlásíte, můžete mít i česky mluvícího průvodce, a je to nádherný zážitek, jen neposlouchat, ale také se moci zeptat - a dostane se vám fundované odpovědi. Mlýn má i své české webovky.

Další mlýn je stovky kilometrů daleko, až u Neziderského jezera. Pokud chcete navštívit nejbližší na našem území, v Lesné u Vranova v něm najdete výbornou restauraci.

Utrpení v kámen tesané

Nespokojte se jen s návštěvou kuželovitého krasavce. Návrší pokračuje ještě kousek, projděte si nádhernou pískovcovou kalvárii, sochy z Ježíšova posledního dne i smrti jsou velmi realistické a do krajiny plné vína se přenáramně hodí.

Dobrý vítr do lopatek a nastražené chuťové buňky na bobulový mok.      

Reklama

Výběr článků

Načítám