Hlavní obsah

Sušice – šumavské město, na které nelze zapomenout

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušice, která se v nadmořské výšce 465 metrů rozprostírá po obou březích Otavy, je právem považována za bránu do malebné šumavské krajiny.

Foto: Jan Kaše

Sušice pod Svatoborem

Článek

Již Keltové znali tuto oblast

Místo, kde dnes leží toto překrásné městečko, bylo osídleno již v pravěku, k čemuž bezesporu přispěla i životodárná řeka Otava. Není tedy divu, že sem přišli i Keltové a pojmenovali tuto oblast Setuakaton.  

Město zázraků

Traduje se také několik pověstí, které dodávají tomuto městu určitou tajemnost a posvátnost.

Připomeňme například tu o pohanské kněžce Vodolence, která sídlila nad Sušicí a po jejíž smrti vytryskl ze země léčivý pramen, nebo tu o andělu, který ochránil malého chlapce před jedovatým hadem.  

„Kapucíni přišli do města v roce 1644 a nový klášter byl vysvěcen roku 1655. Záhy se stal poutním místem celého Pošumaví, neboť dostal již v roce 1649 od Jindřicha Hýzerleho z Chodů obraz Bolestné P. Marie, považovaný za zázračný,“ uvádí Jana Bartošová v knize Sušice.

Romantická zákoutí

I v dnešní uspěchané době poskytuje Sušice řadu překrásných zákoutí, vhodných pro procházku, odpočinek, relaxaci či milenecké schůzky. Jedním z takových míst jsou Fuferna, kde řeka Otava zpomalí svoji rychlost a líně se povaluje před jezem. O několik desítek metrů dále se pak posilní přítokem říčky Roušarky, kde se vždy proháněli pstruzi, a pamětníci vzpomínají, jak v ní lovili i raky.

Na Sušici nelze zapomenout

Sušice je místem, kde každý najde to, co hledá – odpočinek, dobrodružství, sport, zábavu, úzké uličky zaklíněné mezi středověké domy, kavárny, čajovnu s milou obsluhou nebo prostě jenom lavičku u řeky.

Snad právě proto se lidé neustále vracejí do tohoto nádherného a kouzelného místa, které je pod ochranou bájné hory Svatobor a Anděla Strážce.           

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám