Hlavní obsah

Sláva Kleinwelky začala zahradním krbem

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pětatřiceti lety si na zahradě postavil dekorativní malíř Franz Gruss krb v břiše praještěra. Dětem se to líbilo, proto postavil ještě jednoho jako skluzavku. Potom postavil další pravěké zvíře a jeho stavby začali obdivovat sousedi. Stavěl dál, až vznikl Saurierpark.

Foto: Milan Turek

Před parkem dinosaurů je obrovitá socha pravěkého býložravce

Článek

Malou vesničku, kde po dvě stě let Církev moravská internátně připravovala misionáře, zastiňovala nedaleká metropole Lužických Srbů a katolický klášter Marienstern.

Slavnou učinil Kleinwelku, kdysi lužickou osadu Maly Wjelkow, obdivovatel českého malíře Zdeňka Buriana. Je pravděpodobné, že znal i Zemanův film Cesta do pravěku nebo Štorchovy Lovce mamutů. Po intenzivních studiích pravěku postavil celou řadu pravěkých zvířat a otevřel v roce 1981 Saurierpark.

Za spoluúčasti obce se mu podařilo vybudovat park pravěkých savců už za pomoci vědce Thomase Sterna. V letošním roce slaví Dinosauří park v Kleinwelce své třicáté výročí a připravil na prázdniny celou řadu atrakcí pro děti.

Zvířecí monstra vyvolávají hrůzu a odivují svou velikostí. Kolosy však slouží zvláště mládeži nejen k poznávání historie země, ale jsou současně zajímavými objekty ke hrám jako prolézačky, skluzavky. Nabízejí se zde také lanové pavoučí sítě i planetární hřiště s různými atrakcemi.

Dvě stě zvířat v životní velikosti dokumentuje svět býložravců před osmdesáti až sto tisíci léty naší planety. Nejen samotná zvířata, ale i scénické výjevy a to jak na souši, ve vodě i ve vzduchu prezentují boje zvířat nebo život pralidí typu Australopitecus. Ve scénce zobrazující lov na mamuta je představena skupinka pralidí, kteří v jámě dobíjejí mamuta. Podobně je zachycen i lov bizona.

V parku je přísný návštěvní řád, ve stánku příležitost nákupu upomínkových předmětů nebo občerstvení. Saurierpark je propojen s možností návštěvy Sauriergarten, kde se nachází dalších čtyři sta objektů. Vedle dinosaurů je možnost ještě navštívit největší bludiště v Německu s vyhlídkovou věží patnáct metrů vysokou a skluzavkou. Podobný park rovněž se čtyřmi stovkami zvířat založil Franz Gross ještě ve třicet kilometrů vzdáleném městečku Sebnitz, nedaleko našich hranic.

Parkování u parků je zdarma, vstupné devět a pět eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám