Hlavní obsah

O tureckém zlatu nad krásnou Kappadokií

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Let balonem nad Kappadokií v šest hodin ráno je zážitek na celý život. V šeru stoupáme nad krajinou abychom při rozbřesku uviděli jednu z nejbizarnějších krajin světa v barevných proměnách vycházejícího slunce. Po více jak hodinovém letu víme od pilota vše o životě Turků od narození až po smrt.

Foto: Jiří Šmucler

Ráno v Kappadokii - poslední opozdilec vzlétá

Článek

Nahoře ve výšce několika set metrů je hrobové ticho. Kam oko dohlédne pískovcové útvary prapodivných tvarů. Vznikly v období před 25 miliony let výbuchem tří sopek. Vytvořil se tufový základ, na něm vrstvy různě tvrdnoucí lávy a ty postupně zvětraly. Snadno opracovatelný pískovcový materiál umožnil budování skalních měst, která se stala útočištěm pronásledovaných křesťanů.  

Sestoupili jsme mezi skály a dovedným manévrováním se pohybujeme v Holubím údolí jen několik metrů nad zemí...  

Při druhém výstupu do blankytných výšek se pilot rozpovídal - o životě Turků. Každé miminko prý dostane do vínku zlatou minci. Obřízka není povinná, ale podstoupí ji každý chlapec. Zato je povinná předškolní docházka. Každé pondělí je ve škole nástup s vlajkou a hymnou. Jak jinak, když žáci nosí uniformu.  

Vyprávění o turecké svatbě byl spíše návod jak dobře investovat. Vše začíná návštěvou rodičů ženicha v rodině nevěsty. Ta musí uvařit tureckou kávu v mosazné džezvě, míchat dřevěnou lžičkou, třikrát sebrat pěnu a vařit nejlépe na dřevěném uhlí. Když se nevěsta osvědčí, dostane od ženichovy rodiny zlatý poklad. Náš pilot dal zlato v hodnotě 7000 euro. Svatba se 750 hosty ho stála 14 000 euro.  

V Turecku se ročně zpracuje 392 000 tun zlata. Jsou na 2. místě na světě po Itálii. Díky zvyklostem v Turecku přijde ročně 15 000 tun zlata „pod polštář“ a z toho je 10 000 tun jen pro nevěsty.  

Před přistáním nás pilot vyzval s vážnou tváří k pokleknutí a modlení. Drama vyhrotil náhodným škrtnutím o vrcholek keřů. Na pevné zemi nás přivítali sklenkou sektu. Tuto tradici převzali od Francouzů. Tam na počátku létání přistál první balon na vinici a když se šokovaný vinař přesvědčil, že se nejedná o mimozemšťany, nabídl návštěvníkovi z nebes šampaňské.

Video 1 - zde, video 2 - zde

Reklama

Výběr článků

Načítám