Hlavní obsah

Autovlaky pro pohodlné cestování na Slovensko využívají motoristé stále častěji

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy vypravují tři páry autovlaků směrem na Slovensko a jen za první pololetí jich využilo 6561 motoristů, což představuje meziroční zvýšení o 672 přepravených vozidel. Autovlakem míří do Popradu nebo do Košic většinou automobily, motorek bylo z celkového počtu 334.

Foto: archiv ČD, Michal Malík
Článek

Zájem je především o noční spoje, na noční rychlík Šírava do Košic proto dopravce pravidelně nasazuje dva autovozy. Autovlaky jsou dobrou alternativou pro motoristy, kteří si chtějí cestou na Slovensko odpočinout a v cílové stanici rovnou vyrazit vlastním vozidlem na cesty.

„Každý den vypravujeme dva páry nočních spojů, mezi Prahou a Popradem a mezi Prahou a Košicemi. Další autovůz je na denním expresu Košičan, který jezdí z Prahy do Košic a zpět,“ informovala Martina Katanská z oddělení produktů a kvality ČD.

„Přepravujeme osobní automobily do maximální výšky 2 metry a maximální hmotnosti 2,5 tuny včetně nákladu. Pokud jde o motocykly nebo motocykly s postranním vozíkem, jejich maximální délka je 3,8 metru. Čtyřkolky z bezpečnostních důvodů nepřepravujeme,“ dodala.

Jízdní doklady je možné zakoupit u všech mezinárodních pokladních přepážek v ČR a na Slovensku se zařízením pro elektronický výdej jízdenek v běžném předprodeji až 60 dnů před odjezdem. Prodej rezervačních dokladů pro autovlaky končí vždy 2 hodiny před odjezdem vlaku z důvodu včasné nakládky automobilů.

Vycházejí vstříc rodinám s dětmi

„Snažíme se vycházet zákazníkům vstříc a myslíme i na rodiny, které míří na Slovensko na dovolenou s dětmi. Ty se mohou během nakládky v pražském autoterminálu zabavit třeba omalovánkami, stolní hrou nebo sledováním pohádek. Samotní řidiči určitě ocení, že při vykládce v cílové stanici už nemusejí z autovozů couvat. Další novinkou pak bude možnost nákupu jízdních dokladů také přes náš eShop. Tuto změnu chystáme na podzim,“ doplnila Jitka Kocyanová, vedoucí Oddělení produktů a kvality ČD.

Reklama

Výběr článků

Načítám