Hlavní obsah

Na knedlíky od Číny až po Malajsii

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„ …v Radlicích u videa Asie se zdála líp než asi je, 
bez knedlíků, bez piva a bambusovej hrob, tak to je Asie“, zpívá Lou Fanánek Hagen v písničce Asie. Ač vzdělaný a inteligentní frontman skupiny Tři sestry pracuje ve svých textech s nadsázkou, faktem je, že Číňané nedají dopustit na své novoroční knedlíčky jiozi.

Foto: brappy!, Wikimedia Commons

Tak tohle všechno jsou pravé čínské knedlíky – žluté, zelené, hnědé...

Článek

Za vším je podle legendy lékař a bylinkář Zhang Zhongjing (150 – 219), který namíchal bylinky s pálivými papričkami a svařil je s masem do polévky. Vývar procedil a výslednou hmotu pokládal na těstové placky. Ty zabalil do knedlíčků ve tvaru půlměsíce a uvařil ve vývaru. Polévka s knedlíčky fungovala nejen jako pokrm, ale hlavně dokázala v mrazech rozproudit krev a zamezit tak omrzlinám uší, které obyvatele jeho rodné vesnice trápily.

Foto: Shoestring, Wikimedia Commons

Knedlíčky momo ochutnáte především pod Himálajskými vrcholy

I když v Číně jsou na Nový rok svátečním pokrmem (do některých se vkládá i peníz), jako klasické jídlo se nakonec rozšířily po celé Asii. V zemích okolo Himálaje se knedlíčky jmenují momo. Plněné jačím nebo jehněčím masem se buď vaří v páře nebo smaží v rozpáleném oleji. Zeleninové jsou oblíbené zejména v Indii. Podávají se s různými omáčkami – buď pálivými (jako doktor Zhang Zhongjing) nebo sladkými či sladkokyselými.

Foto: ayustety, Wikimedia Commons

V Japonsku se fritují a najdete je pod jménem gyoza

V Rusku mají pelmeně, v Mongolsku buuz, v Koreji mandu… Co kraj, to jiný název, ale stejný princip. Můžete se se mnou přít, že to nejsou žádné pořádné knedlíky, ale spíš plněné ravioli nebo tortelini. Budiž. V Japonsku se také smaží a jmenují se gyoza.

Zde už alespoň, co se týká ingrediencí, přicházíme k něčemu nám blízkému. Není to sice klasické české vepřo-knedlo-zelo, ale vepřové maso a zelí tyto knedlíčky obsahují. To, co se ale opravdu blíží české kulinární stálici jsou knedlíčky bok choy.

Foto: The Pittsburgh Kitchen

Nejbližší příbuzný českého národního jídla je bok choy

Čím více se pohybujeme Asií s našimi knedlíčky na jih, tím více se mění náplň. Přímo vyhlášené jsou v malajsijském městě Sandakan na východu Bornea. Obsahují mořské plody – hlavně krevety. Stejně jako na Filipínách, kde tento mezinárodní poklad nazývají Siomai. V Indonésii se knedlíčky jmenují stejně a podávají se s arašídovou omáčkou. No – a s tím pivem bychom s Fanánkem taky mohli polemizovat, ale to až někdy příště…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Asii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,1 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,9 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Související články

Asií s plným žaludkem: Kambodža

K cestování samozřejmě patří poznávání místního jídelníčku. Čím dál od domova, tím větší jsou rozdíly v pokrmech, na které jsme navyklí, a těmi, jež jsou...

Na bengálském svátku barev a ohňů

Jaro se vítá všude na světě a někdy až prapodivnými oslavami. Hinduistický svátek Hólí patří minimálně mezi ty nejbarevnější. V Bengálsku se slaví pod názvy...

Burza nápadníků v pekingském parku

Máte odrostlého potomka a hledáte pro něj výhodnou partii? Kupte si letenku do Pekingu a navštivte nedělní setkání podobně smýšlejících rodičů, které se...

Výběr článků

Načítám