Hlavní obsah

Zakázané město je pod ochranou draků, barev a devítek

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Bylo vytvořeno pro čínské císaře s atributy hlavního města vesmíru. V Říši středu uprostřed Pekingu. Zahrnuje prvky Feng-Šuej, starověké kosmologie a numerologie a z tohoto hlediska má předurčeno stát se nesmrtelným. Alespoň v našem čase.

Foto: Jiří Maděra

Vstup do Zakázaného města střeží v noci armáda, Mao Ce-tung a nápisy oslavující Čínskou lidovou republiku a lid celého světa.

Článek

Z hlediska numerologie je Zakázané město Gu Gong zasvěcené číslu 9. Devítka je v numerologii symbolem moudrosti, pochopení a účasti. Obsahuje atributy všech předchozích čísel, proto je číslem velkých možností, schopností. Hlavním rysem tohoto čísla je určité napojení na vyšší sféry, velmi silná intuice a pochopení vyššího smyslu života a zákonitostí. V komplexu budov čítajícím 9999 místností se devítky (a jejich násobky) pravidelně opakují – dveře jsou zpevněny 9 x 9 hřeby, strážní věže mají 9 střešních trámů, 18 sloupů a 72 střešních podpěr…

Foto: archiv CK Arcadia Air

Největší palác města – Síň nejvyšší harmonie spočívá na třípatrovém mramorovém podstavci

Zatímco v Čechách jsou v roce 1420 na programu bitvy Jana Žižky s křižáky a založení města Tábor, císařské město je po 14 letech dokončeno za úsilí více než miliónu dělníků. Obdélníkový tvar – obehnaný 12,5metrovou zdí a přes 50 metrů širokým vodním kanálem, které město chránily před nevítanými návštěvníky – čítá rozlohu 720 000 metrů čtverečních. Tento prostor byl vymezen pouze pro císařskou rodinu a její doprovod – služebnictvo a konkubíny. A samozřejmě pro císařské hosty. Ostatní měli vstup zakázán. Ti, co příkaz porušili, byli bez milosti popraveni.

Přečtěte si také:

Foto: archiv CK Arcadia Air

Dvaapadesát metrů široký vodní příkop (Tongzi) obestupuje celé město, na každém rohu ční strážní věž

Císař měl k dispozici kompletní škálu budov potřebných pro výkon svého úřadu i pro běžný rodinný život. Hlavní jsou postaveny na středové ose ve směru jih – sever. První a největší je Síň nejvyšší harmonie stojící na třípatrovém mramorovém podstavci. Zde se odehrávaly hlavní panovnické záležitosti. Za ní leží další „pracovny“ – Síň střední harmonie a Síň udržující harmonie. Poté za Bránou nebeské čistoty začíná soukromá část císařské rodiny. Palác nebeské čistoty – císařova ložnice, Síň jednoty – císařovnina ložnice a Palác pozemského pokoje, za nímž se rozkládá Císařská zahrada.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Vchody stráží dvojice lvů (Shi) – samec drží prackou míč symbolizující vládu nad zemí a samice má pod prackou mládě

Kromě těchto „paláců středu“ se ve vladařské části nacházejí další dvě zásadní budovy. Vpravo knihovna (její střecha má výjimečně černou ochrannou barvu před ohněm – černá je symbol vody), vlevo Síň válečnické udatnosti, kde se odehrával kulturní život císaře. Je zbytečné vyjmenovávat další stovky budov, které sloužily k běžnému císařskému životu. Zato nezmínit se o Zdi devíti draků by bylo veliké opomenutí.

Foto: Seebeer, Wikimedia Commons

Stěna s devíti draky je překrásným dílem staré čínské umělecké tvorby

V Číně existují pouze tři stěny s devíti různobarevnými draky, kteří si hrají s posvátnou perlou moudrosti. Zeď postavená roku 1773 za dynastie Čching je přes 20 metrů dlouhá a 3,5 metru vysoká. Nachází se na středu východního konce Zakázaného města. Na její zhotovení bylo použito 270 glazovaných cihel. Tito draci zosobňují veškerou moc na zemi a ochraňují město před nežádoucími vlivy. Vzhledem k tomu, že přežilo řádění Japonců, Kuomintangu i čínských kulturních revolucionářů, asi na těch dracích něco bude…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Asii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 390 originálních exotických zájezdů do 60 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

Anketa

Která z těchto asijských zemí je nejexotičtější?
Indie
20,2 %
Srí Lanka
6,5 %
Bangladéš
9,1 %
Thajsko
5,4 %
Kambodža
24,8 %
Vietnam
7,1 %
Malajsie
5,6 %
Indonésie
13,2 %
Filipíny
8,1 %
Celkem hlasovalo 645 čtenářů.

Praktická čísla

Foto: archiv CK Arcadia Air

 Otevírací doba

denně 8.30 – 17.00 v létě a 8.30 – 16.30 v zimě

Vstupné

60 CNY v létě a 40 CNY v zimě

Související články

Asií s plným žaludkem: Kambodža

K cestování samozřejmě patří poznávání místního jídelníčku. Čím dál od domova, tím větší jsou rozdíly v pokrmech, na které jsme navyklí, a těmi, jež jsou...

Burza nápadníků v pekingském parku

Máte odrostlého potomka a hledáte pro něj výhodnou partii? Kupte si letenku do Pekingu a navštivte nedělní setkání podobně smýšlejících rodičů, které se...

Na knedlíky od Číny až po Malajsii

„ …v Radlicích u videa Asie se zdála líp než asi je, 
bez knedlíků, bez piva a bambusovej hrob, tak to je Asie“, zpívá Lou Fanánek Hagen v písničce Asie. Ač...

Výběr článků

Načítám