Hlavní obsah

Po Dillí krajinou záchodů a lokomotiv

Novinky, Josef Poslušný, CK Arcadia Air

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indům můžeme leccos závidět. Jejich národní paměť, která sahá daleko do hlubin věků, s ní související památky lákající davy turistů z celého světa nebo fantastickou přírodu s příjemným klimatem, průzračným mořem a zlatavými plážemi.

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Interiér Muzea toalet v indickém Dillí – vlevo tradiční slon

Článek

Ale chcete-li v odlehlých částech města rychle najít použitelný záchod, dostáváte se do neřešitelné situace. Polovina Indů na toaletě, jakou známe my, nikdy ani nebyla. Co si budeme povídat – vůbec hygiena v Indii nepatří mezi nejrozvinutější. Pouhých 12 % měst má kanalizaci, takže když to na Inda přijde – hurá do přírody, kde poslouží nejbližší prohlubeň, přiměřeně veliký a měkký list a splachovací déšť. Indové totiž záchody považují z principu za nečistou věc.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Na ulici se obchoduje, jí, odpočívá i kálí (prosím, nezaměňovat s bohyní Kálí)

To se snaží změnit Dr. Bindeshwar Pathak, zakladatel Sulabh – Mezinárodní organizace sociálních služeb, neziskové organizace v oblasti hygieny v Indii. Za týden oslaví jeho Muzeum toalet v Dillí dvacáté narozeniny. Najdete zde jak historické, tak současné toalety, a muzeum je navíc studnicí osvěty v oblasti vyměšování. Každý návštěvník je obeznámen s mnohatisíciletou historií hygieny na celém světě. Dokonce si může koupit brožuru, kde se humornou formou dozví, „jak to všechno začalo“.

Další články z rubriky Asie, které stojí za přečtení

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Možná první splachovací záchod z období harappské kultury (vlevo); trůn-záchod Ludvíka XIV – vybraní šlechtici mohli přihlížet (uprostřed); americká elektrická toaleta INCINOLET je splachovací a spalovací – z exkrementu zbyde jen lžíce popela (vpravo)

Je pravdou, že návaly lidí tady neuvidíte. To možná v Národním muzeu, které mapuje 5000 let historie Indie a blízkého okolí. Zato máte možnost prohlédnout si kousky, které používaly pomazané hlavy z celého světa. Své místo tu má i výsledek projektu na jednoduchý a levný lidový záchod tureckého vzhledu, který získal certifikát WHO a který by měl přispět ke zvelebení hygieny v zemi.

Foto: pro Arcadia Air Sulabh International Museum of Toilets

Lidový splachovací záchod pro široké vrstvy vyvinutý organizací Sulabh

V Dillí je 22 oficiálních muzeí. Jedno vystavuje historické artefakty, jiné panenky, letadla, známky nebo jich několik oslavuje rodinu Mahátmy Gándhího. Anebo muzeum ukáže širokou škálu lokomotiv, vlaků a vagónů moderních i z dob, kdy se v nich ještě šťoural šroubovákem James Watt. Národní železniční muzeum stojící nedaleko české ambasády vystavuje několik rarit. Třeba vlak z roku 1907, který jezdil jen po jedné kolejnici nebo hasičskou stříkačku z roku 1912. Ta je i dnes plně funkční.

Foto: archiv CK Arcadia Air

Muzeum železnice v Dillí leží v příjemném prostředí městské zeleně

Vyloženě miláčkem muzea je lokomotiva z roku 1855. Má poetické jméno Královna víl a představte si, že stále jezdí. Od roku 1857, kdy vyjela po indických kolejích poprvé, až dodnes. Je pravda, že v roce 1909 ji poslali do důchodu a umístili na podstavec, nicméně o 88 let později znovu vyjela na koleje a těší cestující dodnes. Jde ovšem o vyhlídkové jízdy – běžný provoz by už  asi nevydýchala.

Foto: Railway Museum New Delhi

Starobylá kráska – Královna víl

Nicméně místní mašinky a indická železniční realita – to je stejný rozdíl jako u muzea záchodových mís. Ale muzea jsou od toho, aby se zde člověk cítil spokojený a klidný a hleděl na svět jinýma očima. Těma krásnějšíma, když si uvědomí, že každý den přibyde v indické přírodě půl miliardy lidských exkrementů. Ale možná ta jejich věčně zelená divočina potřebuje právě tohle, aby mohla být tak okouzlující…

Inzertní sdělení: Líbí se Vám tento článek? Zakuste si exotiku na vlastní kůži! Třeba právě Indii s CK Arcadia Air!

CK Arcadia Air – specializovaná cestovní kancelář na exotiku – pořádá více než 370 originálních exotických zájezdů do 55 zemí v Asii, Africe, Americe, Austrálii a Oceánii. Organizuje privátní poznávací programy a safari s vlastním průvodcem CK pro individuální turisty a malé skupinky. Žádné velké skupiny! Dovolená na míru!

již od 29 980 Kč

Nádherná panenská příroda, průzračné vodopády, zapomenuté chrámy v džungli, khmerské chrámové komplexy, dlouhé písčité pláže – to vše zažijete v Kambodži. Poznání Kambodži doplníte pobytem na ostrově Koh Chang v Thajsku.

Vydejte se s námi na safari do Keni a setkejte se s pravou africkou divočinou tváří v tvář. Uvidíte „velkou pětku“ – lva, levharta, slona, nosorožce, buvola – a spoustu divoké zvěře. Můžete také navštívit vesnice domorodých Masajů nebo si safari prodloužit o pobyt u Indického oceánu. Safari na míru!

Navštivte místo střetu tří náboženství a putujte po historických místech pocházejících už z 1. století n. l. Uvidíte všechna místa přímo i nepřímo spjatá s životem Ježíše Krista – Betlém, Jeruzalém, Nazaret, Galilejské jezero, Tiberii a další. Zároveň si i můžete odpočinout u Mrtvého moře.

Poznání Indie cílené na jeden z nejoblíbenějších turistických okruhů – Zlatý trojúhelník. Tvoří ho tři úchvatná indická města – Dillí, Agra a Jaipur. Tato města oplývají krásnými starobylými památkami, jako jsou například Tádž Mahal, Jantar Mantar, Palác větru nebo Qutab Minar.

Anketa

Kterou z těchto zemí v Asii byste chtěli navštívit?
Čína
19,7 %
Indie
7,2 %
Jordánsko
7,7 %
Kambodža
8,6 %
Omán
4,8 %
Srí Lanka
27,8 %
Vietnam
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1845 čtenářů.

Související články

Kambodža: Po stopách Angeliny Jolie

Jsou lidé, které po prvním setkání s nějakou cizí zemí naplní pocit, že ta země není zas tak cizí. Vše jim připadá tak známé, ačkoli se teprve rozkoukávají....

Výběr článků

Načítám