Hlavní obsah

Východ USA - klasický okruh, den 5: Washington a Pittsburgh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kteří váhají, kam se letos vypravit, zda jet s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst, je určen tento seriál článků. Popisujeme Vám typický devítidenní okruh východem USA, připravený a provozovaný již mnoho let renomovanou cestovní kanceláří se specializací na americký kontinent, tentokrát z pohledu průvodce zájezdu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Noční pohled na Pittsburgh

Článek

Dnes máme na programu volné dopoledne ve Washingtonu DC a po obědě odjezd směr Pittsburgh. Ráno máme bufetovou americkou snídani, tedy žádná dieta, ale pořádná ranní kalorická bomba!

Foto: Archiv

Dnešní snídaně

Z hotelu jedeme nejprve k budově Capitolu, kde je krásné návštěvnické centrum. Od 8.30 máme rezervovanou prohlídku Capitolu s místním průvodcem. Prohlídka je dobrovolná, ale všichni mají zájem, aby se podívali do útrob tohoto stavitelského skvostu. Celá návštěva nám zabere zhruba 1,5 hodiny.

Foto: Archiv

Capitol

Zbytek dopoledne máme volno k návštěvě nějakého muzea. Doporučuji dvě, z mého pohledu nejzajímavější a nejlákavější. Prvním z nich je Muzeum letectví a kosmonautiky. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších muzeí zde ve Washingtonu. Uvidíte autentické modely letadel z 2. světové války, raketoplány a ostatní vesmírná tělesa. Takovým „nej“ tohoto muzea je část letadla Boeing 747 společnosti Northwest Airlines. Velmi zajímavou expozicí je jedno z prvních komerčních letadel společnosti American Airlines, které si můžete osobně projít.

Foto: Michal Kužel America Tours

Muzeum letectví a kosmonautiky

Jako druhé muzeum doporučuji Muzeum americké historie. Expozice je rozdělena do několika pater, přičemž každé z nich je věnováno jinému tématu. Velice zajímavá a poučná je výstava, která nese název „America on the motion“ (Amerika v pohybu). Tato expozice nám představí vývoj lodní, letecké a zejména automobilové dopravy minulého století. Jedno z pater ukrývá výstavu inauguračních rób manželek prezidentů či nádherně zpracovanou expozici o otroctví v USA, která nám přiblíží život a práci otroků.

Foto: Archiv

National Museum of American History

Většina se rozhodne pro Muzeum letectví a kosmonautiky, jen pár jedinců jde do druhého muzea. Krátce po poledni odjíždíme směrem na Pittsburgh. Máme před sebou zhruba 4,5 hodiny jízdy, v polovině cesty je plánována přestávka na pozdní oběd.

Foto: Jakub Fučík America Tours

U.S.Capitol

Opouštíme město a naposledy se kocháme pohledem na řeku Potomac, která tvoří hranici mezi Washingtonem a státem Virginia. Za pár okamžiků jsme opět ve státě Maryland a asi tak po hodině jízdy v Pennsylvanii. Cesta se nám začíná pěkně vlnit, pozorujeme kolem sebe kopcovitý terén. Přejíždíme skrz Apalačské pohoří.

Foto: Archiv

Pennsylvánský venkov

Po 2,5 hodinách cesty přijde vytoužená přestávka na oběd. Stavíme ve městečku Breezewood u jednoho odpočívadla, kde je několik restaurací a obchod se základními potravinami a nápoji.

Odtud bude naše cesta pokračovat dále na západ po placené silnici Pennsylvania Turnpike až do cíle. Cestou do Pittsburghu míjíme odbočku, ze které se dá dojet do neznámé vesničky Shanksville. Nedaleko této vesničky se dne 11. 9. 2001 zřítilo jedno z unesených letadel společnosti United Airlines. Na místě havárie tohoto letu je postavený památník, který připomíná tuto hrůznou událost.

Foto: Archiv

Památník 11.září v Shanksville

Okolo 17. hodiny přijíždíme do Pittsburghu. Naše první zastávka je za řekou Monongahela na vyhlídce, odkud máme centrum města jako na dlani. Z tohoto místa účastníci zájezdu obdivují soutok řek Allegheny a Monongahely, který dává vzniku veletoku Ohio.

Foto: Archiv

Panoráma Pittsburghu

Centrum města je ve tvaru trojúhelníku, v minulosti bylo strategickým místem. Z vyhlídky zamíříme k centru města a projedeme okolo místa, kde stávala hokejová hala Mellon Arena, v níž dlouhá léta působil náš hokejista Jarda Jágr.

Foto: Archiv

Dnes již historický snímek Melon Areny

Následuje zastávka na Liberty Avenue, která je hlavní tepnou centra Pittsburghu. Zastavím v místě, kde začátkem minulého století stával hotel, v němž byl podepsaný dokument, který oznamoval vznik samostatného Československa. Na tuto skutečnost upozorňuje památeční cedulka s popisem události. Klienti jsou vcelku překvapeni, mnozí z nich netušili, že právě zde se zrodil nás samostatný stát.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Pittsburgská Smlouva

Společně se projdeme po Liberty Avenue, která je hlavní tepnou centra města až k samotnému soutoku řek. U soutoku je vytvořený překrásný park a je zde vyznačen půdorys pevnosti Fort Pitt, která zde byla postavena Brity roku 1759. Chvíli se zde zdržíme a stejnou cestou se vydáváme zpět k našemu autu. V Pittsburghu nemá smysl odbočovat mimo hlavní třídu, kde není nic zajímavého.

Foto: Archiv

Pittsburgská radnice

Pomalu se stmívá a je třeba se dohodnout, kam půjdeme na večeři. Můžeme povečeřet individuálně v centru města v jedné z místních restaurací či fastfoodu nebo se společně najíst v nám známé bufetové restauraci „All you can eat“. Jednohlasně vyhrává druhá varianta. A tak odjíždíme směrem na Monroeville, kde máme zajištěný nocleh a nedaleko místa ubytování je zmíněná bufetová restaurace. Báječně a dosyta povečeříme. Pak už míříme rovnou k našemu hotelu.

Foto: Archiv

Golden Corral buffet

Zítra nás čekají Niagarské vodopády!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Které muzeum byste si vybrali ?
Muzeum letectví a kosmonautiky
64,5 %
Muzeum historie
19,4 %
Žádné, raději bych šel ( šla) někam jinam
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 124 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám