Hlavní obsah

Vánoce po americku aneb Vracíme dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý alespoň trochu zná historii Vánoc, proč se slaví a jakým způsobem. Jak se slaví v České republice, že máme „našeho” Ježíška, je jasné. Ale jak tomu je třeba ve Spojených státech? Snad nejznámější je Santa se svým početným stádem sobů a obrovskými saněmi, kam se vejde pořádná kupa dárků.

Článek

S tímto obrazem amerických Vánoc se většina z nás setkala, ale jak vypadá zákulisí oslav běžných Američanů?

Vše začíná Dnem díkůvzdání                                                                                  

Právě Dnem díkůvzdání, který připadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu, oficiálně začíná v USA vánoční sezona. Je to snad jedno z nejbláznivějších období v Americe. Milióny lidí cestují za svými příbuznými a hlavně nakupují. Nákupy jsou prostě „in” a nakupovat se musí za každou cenu. Získat pořádnou slevu a nakoupit dárky co nejlevněji, je výzva.

Všechna města, vesnice, obchody, restaurace, bary a ostatní prostory i prostranství se patřičně vyzdobí. Na výzdobách se moc nešetří. Movitější Američané honosně krášlí své domy a zahrady, najmou si dokonce i speciální firmu, která se o instalaci světélek, hýblátek a ostatních propriet patřičně postará. Ti méně movití jednoduše nakoupí světelné sady a omotají je snad kolem všeho, co se na zahradě najde. V některých případech je taková výzdoba až kýčovitě přehnaná.

Ovšem na druhou stranu je třeba podotknout, že vkusná výzdoba, i když pro Čechy třeba trochu kýčovitá, lahodí nejen oku, ale i duši.

Vánoční stromky v Americe se nedají srovnat s tím, co se prodává v ČR. Krásně a pravidelně rostlé husté stromy, které vypadají jako výsledek křížení borovice a smrku, jsou neodolatelné.

Je třeba podotknout, že 24. prosinec je ve Spojených státech normálním pracovním dnem.

Štědrému dni se v Americe říká Christmas Eve Day, kdy se večer sejde celá rodina a povečeří společně. Většinu vánočních zvyků Američané převzali od Britů. Večeří se krocan (jako při oslavě Díkůvzdání) nebo jiná pečená drůbež, hovězí či vepřové maso, dušená šunka, zelenina, kapusta a šťouchané brambory.

Mezi dezerty patří dýňové koláče, pudinky, marcipán či vánoční sušenky. V jižních státech nechybí kokosový koláč a sladké brambory pečené s marshmallow.

Cukroví, tak jak ho známe, se v Americe nepeče.

V jednotlivých regionech se štědrovečerní večeře docela liší. Kupříkladu ve Virginii nechybí k večeři ústřice, šunka či kynuté koláče. Na středozápadě se setkáme s pokrmem z lutefisk, který pochází ze severských evropských států. Lutefisk je sušené rybí maso, které se podává s hrachovou kaší, brambory a slaninou. Je ovšem nutné podotknout, že večeře v jednotlivých rodinách může být dost odlišná. Ani pizza na objednávku nebo čínské jídlo s sebou do krabičky nejsou neobvyklé.

Den s největším množstvím vráceného či měněného zboží

To, že se dárky v Americe dávají až 25. prosince ráno, je známo. Snad i to, že dárky nosí Santa a dává je pod krb. A proč zrovna tam? Santa má své stádo sobů, se kterými navštěvuje každý dům. Do domu se dostane komínem a dárky nechává hned u krbu. Ne všichni Američané mají domy s krby, a tak dárky naleznou pod stromečkem.

25. prosinec jsou Vánoce a obchody mají všude zavřeno. Dopoledne se jde do kostela na pravidelnou vánoční mši a pak domů na oběd.

Den před tím, tedy 24. prosince, se před zavírací dobou chystají zákaznická centra v jednotlivých obchodech na nápor zákazníků. Dvacátý šestý prosinec je dnem, kdy se v Americe buď vrátí, nebo vymění nejvíce zboží. Jde samozřejmě o dárky, které nejsou obdarovanému dost dobré či vhodné nebo se mu sejdou třeba dva stejné. Trhákem supermarketů je v poslední době tzv. „No receipt for Christmas Gifts return”. Je to velmi jednoduché, obchody totiž nevyžadují účtenku k vracenému zboží. To však samozřejmě musí být nepoškozeno, v původním obalu a vráceno či vyměněno do 30. prosince. Statistika uvádí, že takto vráceného či vyměněného zboží je okolo 50%.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Uvítali byste možnost vrácení ( výměny) dárku bez účtenky ?
ano
87 %
ne
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 808 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám