Hlavní obsah

Vancouver - jedno z nejteplejších měst v Kanadě

Největší město Britské Kolumbie (British Columbia, ve zkratce BC), 3. největší v celé Kanadě, považované za jedno z nejhezčích měst na světě, ležící na břehu Tichého oceánu, v pozadí se zasněženými velehorami.

Foto: Zdenka Klárová America Tours

Vancouver

Článek

Město má rozlohu 115 km2, a obývá ho 582 000 obyvatel. Vancouver je přístavní město na řece Fraser, která od prvních chvil hrála svou roli v rozvoji cele provincie, ať už to bylo z důvodu přístupové vodní cesty do vnitrozemí, pro splavování dřeva nebo nálezy zlata, které přivedly do cele provincie desetitisíce lidi. Klima je mírné, přímořské s teplotami výjimečně dosahujícími 30 °C v létě a málokdy se zimními teplotami pod bodem mrazu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Vancouver

Městem prochází i Transkanadská dálnice, která, dalo by se říci, by tu mohla končit, neboť jsme na břehu Tichého oceánu. Pravda je ovšem taková, že končí spíše symbolicky až v hlavním městě BC – Viktorii na ostrově Vancouver Island. Je to vlastně spíš silnice napříč kontinentem v celkové délce 8030 km. Práce na ní byly zahájené roku 1950 a k oficiálnímu otevření došlo o 12 let později, přestože úplně dokončena byla až roku 1971 – shodou  okolností na 100. výročí vstupu provincie do Kanadské federace.

Do města se po ní dá přijet od východu. Od jihu přivádí návštěvníky z USA, kam je to jen cca 40 km, do centra dálnice č. 99. Ta potom pokračuje dál severním směrem kolem oceánu a přes známé lyžařské centrum Whistler. Snad i proto, že je to přímořské město, leží jeho metropolitní oblast na několika menších ostrůvcích, dokonce i letiště je na jednom z nich.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Vancouver

Terén města je rozhodně kopcovitý, a to jak v předměstích, tak i přímo v centru. Prohlídku je určitě dobré udělat v návštěvním centru. Tam vám poradí se vším, co potřebujete vědět, vezmete si mapky i různé prospekty. Najdete ho hned naproti Place Canada. To je komplex staveb, který byl postavený ke světové výstavě EXPO 1986.

Naleznete tu mimo jiné hotel Hilton, kongresové centrum, ale i třeba kino IMAX. Zároveň tu přistávají zaoceánské lodě. Pokud se jen projdete okolo, budete mít hezký výhled na moře a část města, ale můžete si prohlédnout i fotky s informačním textem z historie města. Odtud je vidět i další nově postavené kongresové centrum vybudované při příležitosti ZOH 2010. Odtud můžete pěšky vyrazit do Gastownu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Vancouver

Vzpomínáte na Gassyho Jacka? Chcete-li, můžete se podívat na jeho sochu, osvěžit se hned v baru před ním, ale hlavně nakoupit suvenýry. Obchodů s nimi je tu spousta. Nepřehlédněte ale parní hodiny, které vydávají každou čtvrthodinu zvuky jako Big Ben v Londýně. A samozřejmě z nich syčí pára.

Hned za rohem je vidět vysoká stavba Harbour Tower. Lze vyjet nahoru a rozhlédnout se po okolí. V přízemí je spousta jídelen pro hladové i ty, co mají zrovna jen chuť na něco lehkého. Určitě si vyberete.

Foto: Archiv

Vancouver

Pěšky to není daleko ani do Chinatown. Čtvrť není sice nijak velká, ale Číňanů je tady dost, a to samé platí i o jejich obchůdcích a restauracích. Opět o kousek dal je vidět kruhovitou stavbu z doby EXPO 1986. Odtud je hezký pohled na centrum města přes vodu, ale i na hokejovou halu místních Vancouver Cunacks.

Foto: Archiv

Vancouver

Poté, co se vrátíte do centra, je to kousek i pěšky do Stanley Parku. Městský park je dokonce o něco málo větší než Central Park v New Yorku. Založený byl roku 1888 a pojmenovaný po generálním guvernérovi Kanady lordu Stanleym. Tento pán je možná ještě známější veřejnosti založením hokejového Stanley Cupu.

V parku můžeme vidět mj. i totemy dovezené sem z různých časti BC a vyrobené kmeny původních obyvatel všech regionů. Je tu i velice zajímavé akvárium. Navíc výhled zpět na město je přímo úžasný – přes vodu, malé jachty, loďky a hydroplány v pozadí s moderními kondominii.

Foto: Archiv

Vancouver

Zajímavosti

Vancouver je považován za jedno z nejteplejších měst v Kanadě. Tepleji je určitě i ve Victorii kousek odtud na ostrově Vancouver Island, nicméně sníh tu padá jen 11 dní v roce a jen pár dní ho spadne víc jak 5 cm najednou. Nikdy se na povrchu ale neudrží.

Nejvyšší teplota byla naměřena v červenci 2009, a to 34,4 °C.

Hustotou více jak 5300 obyvatel/km2 se řadí na 4. příčku v severoamerickém měřítku velkoměst nad půl miliónu obyvatel.

Již tradičně se umisťuje na nejvyšších příčkách každoročního hodnocení nejvyšší kvality života světových velkoměst.

V cenách realit se drží na druhem nejdražším místě v Severní Americe po Los Angeles v Kalifornii.

Z důvodu obrovského množství přistěhovalců z Hongkongu se městu někdy legračně přezdívá Vangkok nebo Hongcouver. Část města pojmenovaná Richmond, kde je i mezinárodní letiště, je z větší časti vlastněna právě Číňany.

Dvě nejznámější univerzity ve městě - University of British Columbia a Simon Fraser University - mají dohromady přes 80 000 studentů. Celkem je tu 5 státních univerzit.

Autor: Pavla Janková America Tours

Anketa

Připadá Vám nejvyšší teplota 34,4 °C vysoká?
ano
72,9 %
ne
27,1 %
Celkem hlasovalo 484 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám