Hlavní obsah

Salton Sea - mrtvé moře Kalifornie

Bílá písečná pláž, tyrkysově modrá voda a hudba linoucí se z plážových barů - tak by se dala popsat ideální představa mnohých lidí, kteří se řadí mezi vyznavače plážových dovolených. Kdyby si však vybrali k rekreaci největší kalifornské jezero Salton Sea, při příjezdu by se o ně přinejmenším pokoušel infarktový záchvat.

Foto: Archiv

Uhynulé ryby u břehu Salton Sea

Článek

Jak již bylo zmíněno, Salton Sea je největším jezerem amerického státu Kalifornie. Jeho rozloha je zhruba 1 300 km² a průměrná hloubka okolo 16 metrů.

Jedná se o jezero endorheického typu, což znamená, že jezero nemá přirozený odtok (leží v bezodtokové zóně). Povodí jezera má rozlohu okolo 21 000 km², přičemž voda do jezera přitéká třemi hlavními vodními toky. Jezero vzniklo v roce 1905 při povodních na řece Colorado. Tenkrát došlo k protržení alamského zavlažovacího kanálu, a voda tak nekontrolovatelně proudila do zasolené propadliny tvořící údolí, které bylo původním dnem slaného prehistorického jezera.

Foto: Archiv

Mapa oblasti

Trvalo celkem dva roky, než se podařilo opravit zavlažovací systémy a koryto řeky Colorado vrátit do původního stavu. Voda si postupem času vyhloubila dvě nová řečiště (řeku New River a Alamo River).

Dno jezera leží v údolí Imperial Valley, jehož nadmořská výška je 69 metrů pod hladinou moře. Po sérii záplav na řece Colorado bylo následně rozhodnuto o nutnosti stavby přehrady Hoover Dam. Výška hladiny je do značné míry závislá na srážkách.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Opuštěná pláž

Jelikož několik posledních dekád panuje na západním pobřeží USA suché počasí s podprůměrnými srážkami, Salton Sea je odsouzeno k pomalé, leč jisté zkáze. Díky vysoké koncentraci soli na dně pánve má i voda vysoký obsah soli, což má neblahý vliv na zdejší ekosystém.

Jezero bylo oblíbené nejen místními rybáři, ale také rekreanty. Boom v oblasti přišel v roce 1950, kdy bylo na východním břehu postaveno letovisko Bombay Beach. Na stejné straně jezera se také nacházely tzv. mud pots neboli bahenní sopky, které byly důkazem geotermální činnosti.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Zašlou slávu letoviska Bombay Bay připomínají opuštěné motely

Nepřirozený odtok vody z jezera způsobil, že postupem času se jezero stalo slanějším než moře samotné. Mnoho druhů ryb se nedokázalo tomuto jevu přizpůsobit, a tak jsou západní břehy jezera doslova pokryty kosterními pozůstatky ryb a v celé oblasti je nadměrný výskyt různých druhů bakterií, much a ostatního hmyzu, který znepříjemňuje život lidí.

Pokud budete touto oblastí projíždět, určitě se ale nenechte odradit nepříjemným zápachem od krátké zastávky u tohoto pozoruhodného jezera.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Máte rádi koupání v moři?
ano
87,5 %
ne
12,5 %
Celkem hlasovalo 858 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám