Hlavní obsah

Rockefellerovo centrum - bruslení na Manhattanu a pohled na New York z ptačí perspektivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě New Yorku by určitě bylo škoda vynechat jednu z jeho dominant - Rockefellerovo centrum, které se nachází ve střední části Manhattanu mezi 48. – 51. ulicí. Komplex byl pojmenován podle mladšího Johna D. Rockefellera. V moderních dějinách se jedná o největší soukromý stavební projekt. Od roku 1987 patří mezi Národní historické památky.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Rockefellerovo centrum - Prometheus

Článek

Centrum je kombinací dvou stavebních komplexů. Výstavba 14 budov v art deco stylu začala 17. 5. 1930 a dokončena byla 1. 11. 1939. O další budovy se komplex rozrostl během 60. a 70. let minulého století (Lehman Brothers Building, Time-Life Building, McGraw-Hill Building, News Corporation Building). Z budov dříve postavených můžeme jmenovat např. Radio City Music Hall, GE Building, Bank of America Building, Simon & Schuster Building, British Empire Building, Exxon Building a další.

Sídlí zde řada známých společností, televizních a nahrávacích studií, jsou tu luxusní obchody, zajít můžeme do některé z kaváren, restaurací či barů.

Máte-li více času a chuť Rockefellerovo centrum blíže poznat, můžete se zúčastnit okružní trasy s průvodcem. Určitě to stojí za to.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Pohled z Rockefellerova Centra

Oblíbeným místem zdejších obyvatel i turistů je Rockefeller Plaza uprostřed komplexu. V létě zde funguje oblíbená kavárna, v zimě tu navíc najdeme ledové kluziště s bohatě nazdobeným a osvětleným vánočním stromem. Každoroční otevření kluziště je vždy slavnostní událostí. Letos byla zahájena „bruslící“ sezóna 16. 10. 2012, kdy ji odstartoval Rob McClure, hvězda nového muzikálu Charlie Chaplin.

Socha ležícího Promethea na Lower Plaza, přinášejícího lidem oheň, je jednou z nejvíce fotografovaných soch v New Yorku. Autorem je slavný americký sochař Paul Manship, který byl fascinován mytologickými objekty a událostmi.

Foto: Archiv

Bruslení před Rockefellerovým centrem

Neodmyslitelným symbolem Rockefellerova centra je obrovská bronzová 7tunová socha z řecké mytologie – Atlas, nesoucí na svých ramenou zeměkouli. Tvůrci díla z roku 1937 jsou Lee Lawrie a Rene Paul Chambellon.

Budova GE Building, pojmenovaná v 80. letech po General Electric (dříve známá jako RCA Building), se nachází na 50. ulici mezi 5. a 6. avenue a již samotný vstup je exkluzivní. Uvítá vás hala s ohromným křišťálovým lustrem zvaným “Joie” od firmy Swarovski. Je zhotoven ze 14 000 jednotlivých vybroušených krystalů a patří k největším osvětlovacím tělesům svého druhu.

Poté se pokračuje do multimediálních výstavních prostor, kde se seznámíte s historií i současností samotné stavby a okolí. Jakmile vyjedete výtahem (jízda trvá ani ne minutu), máte možnost výběru ze tří vyhlídkových míst. V budově GE Building se nacházejí pozorovací platformy „Top of the Rock“, které dnes patří k jedinečným vyhlídkovým bodům na Manhattanu. K opětovnému otevření došlo 1. 11. 2005 po rozsáhlé rekonstrukci.

Foto: Jakub Fučík

Pohled z Rockefellerova centra

Za každého počasí můžete pozorovat New York z uzavřených vyhlídek přes skleněné panely v 67. nebo 69. patře, v 70. patře je pak otevřená plošina. Pro přiblížení jednotlivých bodů slouží dalekohledy. Z výšky 259 metrů se vám naskytne nezapomenutelný 360stupňový panoramatický pohled na New York.

Mimo jiné uvidíte rozlehlý Central Park, budovu Chrysler Building, sochu Svobody, Brooklynský most, majestátní Empire State Building, a celkově si uděláte představu o rozlehlosti Manhattanu.

Pohled je nádherný za denního světla, ale zářící panorama při západu slunce či nočního New Yorku je snad ještě kouzelnější.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Pohled z Rockefellerova centra

Donedávna bylo možno v 65. patře navštívit exkluzivní restauraci Rainbow Room (Duhový pokoj) a o něco levnější Rainbow Grill. Při tanečních večerech s živou hudbou jste se kochali kouzelným výhledem na Manhattan. Nyní to již není možné, od 1. 6. 2012 jsou obě restaurace uzavřeny.

Otvírací hodiny Top of the Rock jsou každý den od 8. hodiny ranní do půlnoci (poslední výtah odjíždí ve 23 hodin). Abyste se vyhnuli dlouhým frontám, je dobré si předem na internetu rezervovat vstupenky.

Foto: Jakub Fučík

Vánoce

V souvislosti s Rockefeller Center není možné nezmínit slavnou černobílou fotografii Lunch a top a Skyscraper (Oběd na vrcholu mrakodrapu). Autor Charles C. Ebbets ji pořídil dne 29. 9. 1932 v 69. patře GE Building během poslední fáze stavby.

Zachycuje 11 sedících mužů v pracovním oblečení při polední obědové pauze na traverze vysoko nad newyorskými ulicemi. I když to vypadá, že fotografování muselo být nesmírně nebezpečné, pravdou je, že muži vlastně seděli nad rozestavěným patrem, které nebylo vidět. Byla dokonce zjištěna i totožnost většiny mužů a překvapivé je zjištění, že muž na 11. pozici vpravo (držící láhev) je Slovák Gusti Popovič.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Máte rádi vyhlídkové věže?
ano, vždy je využiji, když je možnost
88,7 %
ne
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 177 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám