Hlavní obsah

Redwood - národní park plný vysokých stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redwood National and State Parks se nachází na nejsevernějším pobřeží státu California – přibližně 500 km severně od San Francisca. Oblast o rozloze 540 km² se táhne v délce asi 90 km, od hranic se státem Oregon na severu, po rozvodí řeky Redwood Creek.

Foto: Michal Kužel America Tours

NP Redwood - fauna

Článek

Oblast čtyř národních parků chrání celkem 45% všech zbývajících sekvojovců na ploše téměř 160 km2. Obří sekvoje mají až osm metrů v průměru a dosahují výšky i více než 90 metrů. Jsou největšími a nejstaršími stromy na světě (některé z nich jsou na Zemi již přes 2000 let).

Vliv nedalekého oceánu zajišťuje vcelku stabilní celoroční teploty podél pobřeží – v průměru mezi 6 a 16° C. Zimy jsou chladné s množstvím srážek. Od října do dubna se tlaková výše nad severním Pacifikem stará o příděl častých bouří na pobřeží, během kterých spadne většina celoročního přídělu srážek v regionu.

V létě se přesouvá tlaková výše dále na sever a bere s sebou těžké mraky a bouře zimy. Kalifornský proud stahuje teplou povrchovou vodu pryč od pobřeží a naopak se blíže břehům dostává chladnější voda z větších hloubek – když se pak setkají chladný oceán a suchá pevnina, tvoří se vlhkost; úzký pruh mlhy se dostává vzhůru říčními kaňony, a zahaluje v sušším létě pobřežní porosty do životodárné vlhkosti.

Foto: Redwood National Park

NP Redwood

Severní pobřežní region Californie, který zahrnuje parky a přilehlé pobřežní oblasti, je seizmicky nejaktivnějším v USA. Častá menší zemětřesení v parcích i na moři pod Pacifikem měla za následek změny toků řek, sesuvy půdy a erozi přímořských útesů. Severoamerická, Pacifická a Gorda jsou tektonické desky, které se setkávají necelých 160 km jihozápadně od parků.

Většina skal v parku jsou částí útvaru vyzvednutého ze dna oceánu před milióny let. Tyto sedimenty jsou tvořeny především pískovcem, siltovcem (prachovec) a břidlicemi s malou příměsí metamorfovaných hornin jako např. rohovec a nefrit.

Z větší části podléhají tyto horniny snadno erozi. Jsou k vidění podél pobřeží a tam, kde řeky a potoky vytvořily v podloží malé průrvy. V některých oblastech říční systémy vytvořily nánosy pískovce, jílovce a slepenců, které jsou proudem přinášeny do parků.

Redwood Creek se vine podél Groganova geologického zlomu, podél západního břehu říčky lze nalézt břidlice a další metamorfované horniny, zatímco sedimenty z doby tzv. Františkánského kupení se nacházejí na východním břehu.

Foto: Redwood National Park

NP Redwood - flóra

Odhaduje se, že staré porosty sekvojovců kdysi pokrývaly oblast o rozloze přibližně 2 000 000 akrů (8 100 km2) pobřeží severní Kalifornie. 45% ze zbývajících porostů najdeme v oblasti Redwood National and State Parks.

Sekvojovce existovaly v pobřežním regionu nejméně po 20 milionů let a jsou příbuznými s druhy stromů, které na Zemi existovaly před 160 milióny let. Sekvojovce, které zde rostou, jsou blízkými příbuznými tzv. Giant Sequoia (sekvojovec obrovský), které rostou ve střední Kalifornii, a vzdálenými příbuznými s metasekvojí čínskou, jejímž domovem jsou čínské provincie S’ čchuan a Hubei.

Pobřežní sekvoje (sekvoj stálezelená) jsou nejvyššími stromy na zeměkouli (v září 2006 probíhalo měření, které zjistilo, že nejvyšším stromem v parku byl strom jménem Hyperion, s výškou 115,5 m, následován stromy Hélios - 114,7 m a Icarus 113,1 m výšky.

Do té doby byl nejvyšším stromem „Stratosphere Giant” (110 m) v části Humboldt Redwoods State Park. Strom, který spadl v roce 1991, měřil údajně 113,4 metru.

Dospělé sekvoje žijí v průměru 500 – 700 let a několik zdokumentovaných má stáří kolem 2 000 let, což z nich činí jedny z nejdéle žijících organismů na Zemi. Jsou velmi odolné vůči různým chorobám díky silné ochranné kůře a vysokému obsahu tanninů. K růstu mají raději spíše vnitrozemské stinné svahy poblíž řek a potoků.

Foto: Redwood National Park

NP Redwood

Sekvoje vytvářejí mnoho větví, které akumulují organickou půdu. Na nich pak mohou vyrůstat další kmeny o rozměru dospělých stromů. K tomuto jevu dochází obvykle ve výšce kolem 45 metrů. Vědci zjistili, že rostliny, které normálně rostou na podloží lesa, rostou také v těchto půdách, vysoko nad zemí.

Domov tam nacházejí bezobratlí, měkkýši, žížaly a mloci. Během období sucha některé vrcholky stromů odumírají – nicméně sekvojovce mají vyvinutý mechanismus obnovy růstu, kdy z ostatních větví vyrážejí nové kmínky. Druhotné kmeny si také vyvinou vlastní kořenové systémy v nahromaděné půdě, což následně pomáhá také dopravovat vodu do vyšších pater stromu. Pobřežní mlhy se postarají o přísun jedné třetiny roční potřeby vody.

Foto: Michal Kužel America Tours

NP Redwood

Jiným, velmi rozšířeným rostlinným druhem v lesích, je douglaska tisolistá, která dosahuje vzrůstu až devadesáti metrů. Hojnou dřevinou v pobřežní oblasti je také smrk sitka, který se lépe než jiné druhy adaptoval na slaný vzduch. Stálezelený strom druhu Lithocarpus densiflorus (jakýsi přechod od kaštanu k dubu) vytváří plod ve tvaru ořechu podobný žaludu produkovanému příbuzným druhem dubu.

Dalšími, velmi rozšířenými druhy stromů, které rostou v parku, jsou planika Menziesova, javor velkolistý, pupkovka kalifornská a olše červená.

Borůvčí a ostružiníky jsou nedílnou součástí základu lesa a poskytují potravu mnoha živočišným druhům. Kalifornský rododendron a azalky jsou kvetoucími křovinami rozšířenými obzvláště ve starším lese.

Poblíž vodních zdrojů můžeme najít husté porosty kapradin. V části Prairie Creek Redwoods State Park najdeme Fern Canyon (Kapraďový kaňon), dobře známou strž hlubokou až 15 m, jejíž stěny jsou zcela pokryté kapradím.

Foto: Redwood National Park

NP Redwood - fauna

Ekosystém parku chrání množství ohrožených živočišných druhů – hnědý pelikán, orel bělohlavý, lachtan ušatý a další. Chladnější a stinné jehličnaté lesy parků poskytují životní prostor v oblasti pro mnoho druhů divoké zvěře, jako je např. puštík karibský a slimák kolumbijský. Návštěvníci se mohou v parcích setkat s plazy a obojživelníky (skokan červenonohý, mlokan tmavý, taricha zrnitá, pacifická rosnička), ptáky (sýkora hnědohřbetá, střízlík obecný, sojka Stellerova, drozd pruhokřídlý) i savci ( medvěd baribal, rys červený, liška šedá, či netopýr hnědý).

Foto: Redwood National Park

NP Redwood

Praktické informace:

Národní park Redwood je otevřen stále. Návštěvnické centrum a kempy udržují sezonní provoz.

Možnosti nákupů, ubytování: Leggett, Garberville, Phillipsville, Fortuna, Eureka, Orick, Klamath, Crescent City.

Co si nenechat ujít:

Avenue of the Giants (Třída obrů) – úsek dlouhý 50 km, souběžně podél silnice č. 101. Zde najdeme mimo jiné populární „Drive Thru Tree“ (průjezdný strom) – 100 m výšky, kterým projedou běžná osobní auta i minivany (poblíž městečka Leggett);

Chimney Tree (Komínový strom) – obří sekvoj, poražená bouří a vykotlaná požárem, se stala na přelomu století přirozeným úkrytem pro lovce a cestovatele. Najdeme poblíž Phillipsville.

Lady Bird Johnson Grove – uskupení stromů nazvané podle manželky amerického prezidenta Johnsona. Stezka je dlouhá dva kilometry.

Redwood Creek – říčka, podél níž vede naučná stezka o délce 13 km.

Battery Point Lighthouse – maják, který je postaven v městě Crescent City na konci Front Street. Přístupný je při odlivu (doporučuje se v návštěvnickém středisku konzultovat časy přílivů, odlivů a časy prohlídek.

Autor : Pavla Janková America Tours

Anketa

Chtěli byste mít bydlení v koruně nějakého vysokého stromu?
ano
40,8 %
ne
59,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 267 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám