Hlavní obsah

Ostrov Ometepe - perla na jezeře Nicaragua

Ometepe je zajímavý ostrov, který najdeme na největší vodní ploše v Nikaragui – jezeru Nikaragua. Ostrov je plný neobyčejných přírodních úkazů i historických nálezů.

Foto: Alena Knotková America Tours

Concepción

Článek

Ometepe je přibližně 280 kilometrů čtverečních velký a je vytvořen z dvou sopek. Jeho název je odvozen z jazyka původních obyvatel – Ome (dvě) a Tepetl (hora). Obě dvě sopky jsou již z dálky dobře viditelné. Maderas dosahuje 1394 metrů nad hladinou moře a Concepción dokonce 1610 metrů. Ostrov samotný je ve výšce 70 metrů.

Foto: Alena Knotková America Tours

Doprava na Ometepe

Dnes na ostrově žije přibližně 42 000 obyvatel a to na 136 kilometrech čtverečních. Většina jich bydlí a pracuje ve dvou největších městech s názvem Altagracia a Moyogalpa.

Foto: Alena Knotková America Tours

Ferry Ometepe

Dostat se na ostrov je možné pouze po vodě, některou lodí nebo trajektem, který jezdí pouze několikrát denně. Vždy je to ale nesmírně zajímavé. Nalodění všech turistů i domorodců proběhne za chvilku, ale naložení nákladu, aut i autobusu může být někdy logistický problém. Většina cestujících se pak baví podívanou a je překvapena, co vše a s jakou přesností se dá naložit.

Foto: Alena Knotková America Tours

Přístav

Prvními obyvateli byly pravděpodobně kmeny Chibcha aTiaguanaco, které byly známy jako sběrači ovoce, lovci a výborní rybáři. Zároveň byli jejich členové první, kteří zde vyráběli z kamene nástroje a pomůcky nebo misky. Pak zde sídlil kmen Chorotega a nakonec kmen Nahoas. Právě z jazyka tohoto kmene pochází název ostrova.

Posledním indiánským kmenem na tomto území jsou Mayové. Ti zde byli známí především jako vynikající hrnčíři. Historikové se domnívají, že žili v městě zvaném Esquipulas, na místě kterého se dochovalo velké množství keramických pozůstatků a figurek ze zlata a nefritu.

Foto: Alena Knotková America Tours

Los Angeles

Počátkem 16. století dobyli Nikaraguu Španělé a byli překvapeni krásou ostrova se dvěma vulkány. Francisco Hernández de Córdoba začal prozkoumávat „La Mar Dulce“ (sladké moře), jak jezero nazýval, a uvažoval o něm jako o možnosti propojení s Atlantským oceánem. Začátkem 17. století dorazili na ostrov františkánští mniši a začali zde propagovat křesťanství a španělštinu.

Pokud ostrov navštívíte dnes, určitě nebudete litovat. Stojí za to zde zůstat několik dní a každý z nich bude zajímavý.

Foto: Archiv

Pláž

Největší zajímavosti

Santo Domingo Beach – úzký pruh bílé písečné pláže mezi dvěma vulkány. Najdete zde místní restaurace a poblíž možnost koupání v chladivé vodě nádherné zátoky.

Foto: Archiv

Pláž

Altagracia – největší město na ostrově. Původní indiánská usedlost se postupně přeměnila v malé spící, ale zajímavé městečko.

Foto: Archiv

Museum

Muzeum – unikátní muzeum, představující sbírku indiánského hrnčířství. V sousedství najdete i muzeum bankovek z celé historie Nikaraguy. Mezi zajímavostmi najdete i bankovku z České republiky.

Foto: Alena Knotková America Tours

Maderas

Maderas Volcano – někteří turisté zdolávají vrchol tohoto vulkánu. Je k tomu ale potřeba být v dobré fyzické kondici. Za příznivého počasí trvá cesta na vrchol cca 5-6 hodin. Během období dešťů je výstup ještě náročnější. Dosažení vrcholu s malou lagunou ale stojí za to.

Foto: Alena Knotková America Tours

Petroglyf

Petroglyfy – zcela unikátní jsou na ostrově petroglyfy. Na území o velikosti přibližně 15 km2 najdete cca 1700 petroglyfů na 1400 balvanech. Některé jsou více a některé méně zřetelné. Přesný význam obrazů na kameni není zatím znám a je neustále zkoumán vědci z celého světa.

Možná, že i vy si při své návštěvě vytvoříte nějakou teorii, proč petroglyfy vznikly a dáte za pravdu španělským dobyvatelům, že ostrov Ometepe je opravdu nádherný.

Autor: Alena Knotková America Tours

Anketa

Chtěli byste navštívit ostrov Ometepe?
ano
92,5 %
ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 412 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám