Hlavní obsah

Miami - perla Floridy

Jedno z nejvyhledávanějších letovisek USA se nachází na pobřeží Atlantického oceánu v jihovýchodní Floridě. Město i se svými periferiemi okupuje rozsáhlou rovinu, která se rozpíná mezi bažinami Florida Everglades na západě a zálivem Biscayne Bay na východě.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Miami

Článek

Nadmořská výška Miami nikde nepřesahuje 12 m, většina distriktů, zvláště těch přímořských, se v průměru pohybuje kolem 1,8 m n. m. Hlavní část města leží na pobřeží, které je tvořeno několika stovkami přírodních a uměle vybudovaných bariérových ostrůvků. Na největším z nich se nachází Miami Beach a South Beach. Spojení s pevninou zajišťuje několik hrází.

Díky teplému Golfskému proudu, který kolem pobřeží Miami probíhá směrem na sever, se zde vždy můžeme těšit na teplé počasí, a to i v zimě. Léta jsou horká s „mokrým“ obdobím mezi květnem a polovinou října. Teploty se pohybují kolem 29º – 35º C a jsou doprovázeny vysokou vzdušnou vlhkostí. Zimy bývají krátké, o něco sušší. Průměrná teplota v lednu dosahuje 19,6º C.

Hurikánová sezóna oficiálně začíná 1. června a končí 30. listopadu, ale hurikány se mohou přihnat v podstatě kdykoliv.

Velmi příjemné počasí po celý rok činí z Miami ráj milovníků outdoorových aktivit. Kolem pláží se na upravených stezkách prohánějí cyklisti, bruslaři, skateboardisti, běžci a vlny oceánu sjíždějí surfaři.

Foto: Archiv

Miami - pláž

Dno zálivu, pokryté korálovými útesy, je vhodné pro šnorchlování a potápění. V marinách kotví tisíce soukromých člunů a jachet. Lidé tu tráví na moři každou volnou chvíli, vždyť tolik zátok, kanálů, řek průlivů se v takové koncentraci jako zde najde jen málokde.

Oceánský přístav Port of Miami je na celém světě známý jako mekka obrovských zámořských výletních lodí. Denně odsud tyto kolosy vyrážejí s tisícovkami pasažérů na palubách na několikadenní plavby po pohádkovém Karibiku. Jejich cílem jsou nejčastěji Bahamské ostrovy, Jamajka, mexický poloostrov Yucatán, mnohé míří ještě níže na jih.

Město nabízí 80 parků

Když už se tak celý den touláme po městě a tolik toho nachodíme, zatoužíme si na chvilku někde v klidu a ve stínu odpočinout nebo třeba udělat malý piknik. Miami nám nabízí hned přes 80 parků a zahrad, kde tak můžeme učinit. Největšími z nich jsou Bayfront Park a Bicentennial Park, oba v samém v srdci Downtown, opravdu krásné jsou pak tropické botanické zahrady Fairchild Tropical Botanic Garden (čtvrť Coral Gables) a The Kampog (čtvrť Coconut Grove).

Kdo má rád zvířátka, určitě si nenechá ujít návštěvu interaktivního zoologického parku Jungle Island. Také ZOO Miami a Miami Seaquarium jsou moc pěkná místa, kde lze bez problémů strávit den.

Foto: Pavla Janková America Tours

Miami Beach

Orientace:

Miami Beach - má status samostatného města. Rozkládá se na bariérovém ostrově mezi zálivem Biscayne Bay a Atlantickým oceánem. Již téměř po století je jedním z nejvyhledávanějších letovisek v USA. Honosí se nekonečnými písčitými plážemi lemovanými bezpočtem hotelů a výškových budov. Asi 55% zdejších obyvatel tvoří přistěhovalci a nerezidenti.

South Beach - jedna z oblíbenějších částí Miami Beach, zhruba vymezená ulicemi 1th St na jihu a 25th St na severu. Její pláže jsou neustále nabité, zvláště pak o víkendech. Na vyhrazených místech je dokonce možné se opalovat nahoře bez.

Kdysi tu nepanovala příliš velká idylka, domy zely prázdnotou a kriminalita byla hodně vysoko nad normálem. O popularitu South Beach a posun pověsti města k lepšímu se z velké míry zasloužil televizní seriál Miami Vice vysílaný v 80. letech. Dnes je čtvrť považována v širokém okolí za komerčně nejbohatší a nejrozvinutější. Přesto tu však na bídu a kriminalitu občas stále narazíme.

Foto: Pavla Janková America Tours

Miami - Art Deco

Art Deco Historic District -  nachází se v South Beach mezi Atlantikem na východě, ulicí Lenox Avenue na západě, 6th St na jihu a 23rd St Dade Blvd na severu se rozkládá část Art Deco Historic District, která je od roku 1979 pod památkovou správou. Tuto největší sbírku architektury art deco na světě tvoří na stovky hotelů, apartmánových budov a dalších staveb, které vznikly mezi lety 1923 – 1943. Stylu dominují materiály jako chrom, bakelit, barevné keramické obklady, zrcadlové skleněné výplně a zvláštní motivy převzaté ze starého Egypta a říše Aztéků.

Lincoln Road Mall - v severní části historického distriktu je oblíbenou pěší nákupní zónou a místním kulturním epicentrem. Najdeme tam spoustu galerií, restaurací a kaváren. Pláže na sever od ulice 21st St, zvláště pak kolem 53rd St, jsou oblíbenými mezi rodiči s dětmi.

Pláž Haulover Beach - zde se nachází jedna z mála nudistických pláží v USA.

Foto: Archiv

Miami

Downtown Miami - zabírá východní část města Miami. Je historicko-kulturním, finančním a komerčním centrem jižní Floridy. Kolem zdejší ulice Brickell Avenue se koncentruje největší množství mezinárodních bank v celých USA. Nalezneme tam budovy významných vládních úřadů, soudů a finančních institucí, mnohá muzea, galerie, divadla a turistické zajímavosti, školy, soukromé rezidence a pěkně udržované parky. S okolním světem je Downtown spojen dráhou Miami Metrorail a Metromover.

Little Havana ( Malá Havana) - zde se ze všeho nejlépe domluvíme španělsky. Jsme v kubánské čtvrti, v centru společenského, kulturního a politického dění Miami. Celoročně se zde koná bezpočet festivalů a slavností, o nichž se prostřednictvím televizních přenosů dozvídají milióny lidí na celém světě.

Mezi ty nejznámější a nejokázalejší určitě patří Carnival Miami (Karneval Miami), který trvá po dobu jednoho týdne a je největším latinskoamerickým svátkem v USA. Koná se v březnu a každoročně jej navštíví přes milión diváků.

Srdcem Little Havany je ulice Calle Ocho, kterou lemují autentické stánky s exotickým ovocem, klasickými obchůdky a kavárny, kde při troše štěstí uvidíme, jak se ručně balí pravé doutníky nebo jak se praží výtečná silná kubánská káva.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Miami

Coconut Grove - čtvrť bohémů a intelektuálů Kokosový háj se nachází v jižní části města na břehu zálivu Biscayne Bay. Je světově proslulá svým každoročním uměleckým festivalem, galeriemi, butiky a nepřeberným množstvím venkovních kavárniček a restaurací.

Coral Gables -  toto pěkné poněkud luxusní sousedství s nádechem Středozemí navrhl architekt George Merrick na začátku 20. let. Zdejší perlou je Biltmore Hotel (1200 Anastasia Ave), honosná stavba, v níž kdysi dávno v době prohibice sídlilo ilegální alkoholové doupě slavného Al Capona.

Venetian Pool (2701 DeSoto Blvd) je se svými vodopády, jezírky a benátskou tématikou pravděpodobně nejkrásnějším bazénem na světě.

Foto: Pavla Janková America Tours

Versaceho vila

Key Biscayne - ostrůvek, na který se z pevniny dostaneme po hrázi Rickenbacker Causeway, je domovem parku Crandon Park s pěknou písečnou pláží, cyklistickými stezkami, golfovým a tenisovým hřištěm. Hned na vedlejším ostrůvku Virginia Key, při cestě po Rickenbacker Causeway, můžeme navštívit jedinečné mořské akvárium Miami Seaquarium, zaplavat si s delfíny a prohlédnout si zdejší silnou sestavu zástupců mořské fauny – velryby, vodní želvy, žraloky, výše jmenované delfíny a mnohé další.

Foto: Pavla Janková America Tours

Miami

Pro ty, co mají více času, a chtěli by při své návštěvě Miami obsáhnout více než jen samotné město, se nabízí hned několik možností, kam se vypravit na výlet. Zaručenými tipy jsou:

Národní park Everglades - v oblasti rozsáhlé bažinaté roviny Everglades, domov rozmanitých rostlinných a živočišných druhů, známý především výskytem velkého množství aligátorů, (asi 65 km, cca 1 hodinu jízdy od Miami, směr východ).

• Florida Keys, řetězec floridských ostrůvků, propojených nadmořskou silnicí. Poslední z článků, Key West, je nejjižnějším místem USA (vzdálenost z Miami zhruba 260 km, cca 4,5 hodin jízdy jedna cesta, směr jih).

Na oba výlety je dobré si vyhradit minimálně jeden den.

Autor: America Tours

Anketa

Chtěli byste si zaplavat s delfíny ?
ano
74,1 %
ne
13,8 %
už jsem to zkusil / zkusila
12,1 %
Celkem hlasovalo 405 čtenářů.

Fakta o Miami :

Rozloha města: 143,1 km² (92,4 km² pevniny, 50,7 km² vodní plochy)

Rozloha města: 143,1 km² (92,4 km² pevniny, 50,7 km² vodní plochy) Počet obyvatel města: 362 500 / 5 500 000

Rozloha města: 143,1 km² (92,4 km² pevniny, 50,7 km² vodní plochy) Počet obyvatel města: 362 500 / 5 500 000Zajímavost: v roce 2008 označil Miami proslulý časopis Forbes Magazine za „nejčistší město Ameriky“.

Rozloha města: 143,1 km² (92,4 km² pevniny, 50,7 km² vodní plochy) Počet obyvatel města: 362 500 / 5 500 000Zajímavost: v roce 2008 označil Miami proslulý časopis Forbes Magazine za „nejčistší město Ameriky“. Složením obyvatelstva: přestože běloši tvoří kolem 72% populace, jen 10,5% z toho jsou nehispánci. Afroameričané jsou zastoupeni 22%, američtí indiáni 0,1 %.

S jazyky je to následovně: Asi 60% obyvatelstva používá jako svou první řeč španělštinu, anglicky mluví asi jen 25%.

Související témata:

Výběr článků

Načítám