Hlavní obsah

Bílý dům - sídlo amerických prezidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nikdo, kdo zavítá do Washingtonu, D. C., si nenechá ujít příležitost navštívit místo, kde leží White House neboli Bílý dům. Najdeme ho na adrese 1600 Pennsylvania Avenue, NW Washington, D. C. 20500.

Foto: Archiv

Bílý dům

Článek

Bílý dům je sídlem amerických prezidentů. Výstavba objektu započala 13. října 1792. Architektem neoklasicistní stavby byl James Hoban, který byl irského původu. Jako materiál byl použit pískovec z lomu u Aquia Creek ve státě Virginia. Fasáda domu je pravidelně natírána, aby si udržovala zářivě bílou barvu. Prvním úřadujícím prezidentem ve White House se stal John Adams v listopadu roku 1800. V současné době zde žije samozřejmě Barack Obama s manželkou a dvěma dcerami.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Severní strana Bílého domu

Během válečných bojů se budova v roce 1814 stala terčem žhářských výpadů britské armády a značná část budovy byla poničena. Téměř okamžitě se začalo s rekonstrukcí. O tři roky později se sem stěhuje prezident James Monroe.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Bílý dům

Za období úřadu každého prezidenta prochází rezidence úpravami a rozšiřováním. Například Thomas Jefferson nechal po obou stranách hlavní budovy přistavět dva křídelní pavilony, Theodore Roosevelt přemístil všechny pracovny do vystavěného Západního křídla a nechal přistavět bazén. Manželka Johna F. Kennedyho Jaqueline se velkou měrou podílela na nové dekoraci interiérů. George Bush nechal vybudovat pole na házení podkov, za Billa Clintona došlo k položení běžecké dráhy.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Bílý dům

Oválná pracovna slouží jako oficiální úřad pro práci prezidenta. Za jméno vděčí výraznému oválnému tvaru. Vznikla v roce 1909, kdy byl prezidentem William Howard Taft. Na práci se podílel architekt Nathan C. Wyeth. Oválná pracovna je součástí komplexu kanceláří Západního křídla Bílého domu.

V roce 1929 byla pracovna poškozena požárem, postupně pak přestavěna do nynější podoby. Za prezidentovým stolem jsou tři velká okna směřující na jih a v místnosti jsou čtvery dveře umožňující přístup do různých částí Západního křídla. Prezidenti si mohou upravit pracovnu dle svých požadavků, vybrat nový nábytek, závěsy, design oválného koberce, který pokrývá většinu místnosti.

Obrazy jsou buď z vlastní kolekce Bílého domu, nebo jsou zapůjčovány z některého muzea na dobu prezidentského období. Interiér je převážně laděn v příjemné krémové barvě.

Dříve bylo možné zúčastnit se prohlídky části Bílého domu. Bohužel od 9. března 2013 toto není již možné.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Chtěli byste navštívit Oválnou pracovnu ?
ano
81,5 %
ne
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 674 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám