Hlavní obsah

Vulkán Irazú

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostarika je známá svou krásnou přírodou, plážemi i pozůstatky historie. Mezi nejznámější sopky patří vulkán Irazú.

Foto: Alena Knotková America Tours

Vulkán Irazú

Článek

Irazú, nejvyšší aktivní sopku Kostariky, dosahující 3432 m. n. m., bychom našli asi 50 kilometrů na východ od hlavního města San José v provincii Cartago. Její jméno je indiánského původu a skládá se ze dvou slov – Ara (vrchol) a Tzu (hrom), tedy něco jako „Hřmějící vrcholek“.

Foto: Petr Kubíček

Volcán Irazú

Vulkán je součástí národního parku Parque Nacional Volcán Irazú, založeného v roce 1955. Má několik kráterů, z nichž dva jsou hlavním turistickým lákadlem. Větší Crater Principal (průměr cca 1000 m, hloubka 275 m) a menší Crater Diego de la Haya (průměr 700 m, hloubka 90 m). K výhledům na oba krátery vede asi 1 km dlouhý pěší trail, který vytváří smyčku a propojuje je s vulkanickou terasou Playa Hermosa (Krásná pláž) a kráterem La Laguna.

Foto: Petr Kubíček

Hlavní kráter

Díky své nadmořské výšce, častým silným větrům a také své dřívější aktivitě má vrchol Irazú ráz měsíční krajiny, okraje jeho kráterů jsou lemovány znetvořenými ohořelými zbytky stromů, nechybí ani zářivě zbarvená, deštěm napájená minerální jezírka.

Foto: Alena Knotková America Tours

Fauna v okolí kráteru

Pokud se pro návštěvu parku rozhodneme, nejvhodnějším obdobím bývá sezóna od prosince do dubna. A měli bychom si přivstat! Právě časně zrána totiž bývá nejlepší viditelnost.

Foto: Petr Kubíček

Fauna v okolí kráteru

Zahlédneme nejen okolní krátery, sousedské národní parky Braulio Carillo a Volcán Turrialba, ale při troše štěstí se nám dokonce na obzoru ukáže vzdálený Pacifik na jedné straně a Karibské moře na straně druhé.

Nedejme se odradit hustými mračny, která nás provází při cestě po silnici směrem k vrcholu. Jakmile nad mraky vystoupáme, obloha se vyjasní a zalije nás zlatý sluneční svit. Na svazích vulkánu pěstují zemědělci cibuli, brambory a kapustu. Ve vyšších polohách pole ustupují pastvinám s farmami.

Foto: Petr Kubíček

Návštěvník národního parku

Jedna z nejdiskutovanějších erupcí Irazú proběhla 19. března 1963, přesně v den, kdy Kostariku navštívil americký prezident J. F. Kennedy. Ničivý výbuch zdecimoval veškerou úrodu v oblasti. Zároveň však došlo k obohacení půdy o významné minerály a zvýšení její výnosnosti.

Zatím poslední aktivita sopky byla zaznamenána v roce 1996, od té doby tiše spí.

Autor: Eva Špačková

Anketa

Chtěli byste raději vidět vulkány, města nebo pláže v Kostarice?
vulkány
11,2 %
města
0,8 %
pláže
3,8 %
kombinaci všeho
80,3 %
Kostarika mě nezajímá
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 598 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám