Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den třináctý - výlet za kosatkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ jsme si detailněji popsali, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidí.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Článek

Náš zájezd se přiblížil do samotného konce. Už zítra touto dobou se budeme chystat na letiště a na let zpět do Evropy. Ale ještě před tím máme před sebou krásný a dobrodružný výlet za kosatkami.

Na snídani si zajdeme krátce po sedmé hodině, abychom ji do 10. hodiny, kdy odplouváme, dobře strávili. V přístavu musíme být hodinu před vyplutím. Jsme poučeni a seznámeni s detaily výletu a hlavně s tím, že jedeme na otevřené moře, kde nás může zastihnout i nepříznivé počasí s většími vlnami. I toto se nám s několika předchozími skupinami přihodilo, ale vždy jsme se vrátili bezpečně do přístavu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Před vyplutím ještě dostaneme ochranné a nepromokavé kombinézy, do kterých je občas problém se nasoukat. Vše ale společně zvládneme a krátce po 10. hodině opouštíme přístavní molo. Naše loď spíše připomíná velký nafukovací raft s motorem, který se jmenuje Zodiac Speed Boat.

Na loď se pohodlně vejdeme a náš kapitán nám ještě před vyplutím na otevřené moře dá užitečné informace, jak sedět a nadzvedávat se při přejíždění případných vln. Než vyplujeme ze zálivu, jedeme velice pomalu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Z lodi se nám naskýtá krásný pohled na okolí města Victoria. Míjíme plachetnicové přístaviště a raritou je, že lodí jedeme v těsné blízkosti přistávací dráhy pro hydroplány, které následně obdivujeme při jejich startu a přistání. Podél břehů jsou vystavěné krásné rezidence a domy, nádherně upravená nábřeží s rybími restauracemi a kavárnami.

Těsně před vyplutím na moře míjíme ohromnou výletní loď, která připlula z Aljašky a má zde jednodenní zastávku. Kapitán nám právě oznamuje, že jsme opustili přístaviště Victoria a můžeme jet rychle po otevřeném moři. Cesta bude trvat zhruba 45 minut, než dorazíme do oblasti, kde se kosatky vyskytují.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Počasí nám přeje, mlha, co byla ráno, se rozplynula a panuje krásné slunečné počasí. Zanedlouho přijíždíme k místu, kde migrují kosatky a postupně se dozvídáme od kapitána velmi zajímavé informace z jejich života.

Při pohledu okolo nás zjišťujeme, že za kosatkami jsme se dnes nevypravili sami. Některé společnosti vyplouvají ze sousedního státu Washington. Ve Victorii, odkud jsme vypluli my, je několik různých společností nabízejících tento atraktivní výlet. Kosatky, které jsou od nás asi 200 metrů, jsou obyvatelé místních vod.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Kapitán nám je postupně představí a záhy se dozvíme, že kosatky žijí pohromadě se svými potomky. Zákonem je dáno, že se s lodí nesmíme přiblížit ke kosatkám blíže než 100 metrů. Prý to jsou bezpečnostní pravidla a jejich porušení se trestá vysokou pokutou. Ihned nás napadá otázka, co kdyby kosatky napadlo plout k nám? Jak je to v tomto případě? Kapitán se pousměje a pomalu se vydá směrem, kam kosatky míří.

Skutečně, toto je tolerováno a zanedlouho se několik nádherných kosatek vynoří nedaleko naší lodě. Pár kosatek je zvědavých a doslova vykouknou z moře a zase se ponoří. Nevíme co dřív, fotit, natáčet na kameru nebo se kochat očima? Jsme v euforii, naskýtá se nám neuvěřitelný pohled na tyto tvory.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plavba za kosatkami

Ani nám nepřijde, že tu jsme už hodinu, a je čas se vrátit. Čeká nás asi hodinová cesta zpět. Větší část pojedeme rychle až k samotnému ústí do zálivu města Victoria, tady opět zpomalíme a do přístavu přijíždíme krátce po 13. hodině. Svlečeme si červené kombinézy a plni dojmů opouštíme přístaviště.

Dáme si dvě hodiny volno, abychom se rozloučili s tímto krásným městem. Zajdeme si společně na oběd do nedalekého nákupního centra, někteří ještě nakupují pár posledních suvenýrů.

Odpoledne odjíždíme do městečka Tsawwassen, odkud poplujeme trajektem zpět na pevninu a definitivně opustíme ostrov Vancouver. Trajekt nám odplouvá v 16.30, přičemž cesta potrvá zhruba 1,5 hodiny. Po vylodění nás čeká jízda na kanadsko-americkou hranici a cesta do města Bellingham, kde máme zajištěné ubytování. Průjezd přes hranici byl naprosto bez problémů, čekací doba byla slabou půlhodinu.

Do Bellinghamu přijíždíme po 19. hodině, zajdeme si na poslední společnou večeři do místního čínského bufetu, krátce zhodnotíme celý zájezd a vydáme se na hotel.

Ráno brzy vstáváme, čekají nás ještě tři hodiny cesty, a jelikož pojedeme přes centrum města Seattle, je potřeba mít dostatečnou časovou rezervu, abychom byli na letišti včas a stačili vše bez stresu vyřídit. Protože zítra pouze přejíždíme na letiště, článek dnešního dne je poslední.

Pokud vás takto popsané putování po západní Kanadě nadchlo, tak věřte, že ve skutečnosti je to mnohonásobně lepší.

Tak třeba někdy na viděnou v Kanadě!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Chtěli byste vidět kosatky ve volné přírodě?
ano
96,3 %
ne
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 187 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám