Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den desátý - putování krajem indiánů

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto „seriálu“ si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Cassiar Highway

Článek

Dnešní den bude ve znamení celodenního přejezdu, avšak je třeba zdůraznit, že cestou uvidíme mnohá zajímavá a krásná místa.

Ráno si přivstaneme a odjíždíme krátce po půl osmé. Naši cestu bychom mohli pomyslně rozdělit na dvě poloviny. Ta první bude méně atraktivní, ale zato rychlejší. Druhá polovina bude plná zastávek na zajímavých místech. Celá naše dnešní trasa má něco málo přes 700 km. Pojedeme převážně divokou přírodou.

Foto: Archiv

Vanderhoof

První krátká zastávka bude ve městečku Vanderhoof, kde žije zhruba 4500 obyvatel. Nachází se zde jedna z největších pil v Britské Kolumbii. Za zmínku také stojí, že toto město leží nedaleko geografického středu Britské Kolumbie.

Asi po další hodině jízdy si děláme krátkou přestávku u jezera Fraser Lake, které leží hned vedle silnice, po které jedeme stále na západ. Městečko Houston, které je naší další zastávkou, je vzdáleno asi 300 km od Prince George, odkud jedeme. Je známé tím, že se zde každoročně pořádají závody v chytání lososů. Houston leží nedaleko soutoku řek Bulkley River a Morice River.

Foto: Archiv

Houston

U místního návštěvnického centra, kde zastavíme, je největší rybářský prut na světě a zajímavá informační cedule, která popisuje a znázorňuje průběh kůrovcové katastrofy v celé oblasti. Uvnitř infocentra je mnoho zajímavých materiálů a také vycpaný medvěd grizlly, který byl uloven nedaleko města.

Po poledni přijíždíme do města Smithers, kde si dáme přestávku na oběd. Zhruba po 45 minutách opouštíme město. Další zastávka bude za půl hodiny v malé indiánské vesnici Moricetown.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Moricetown

Jedná se o malebnou vesničku, kde skutečně žijí původní obyvatelé tohoto kraje, indiáni. Hned u hlavní cesty, po které jedeme, je parkoviště. Máme krásný výhled na místní dřevěný kostelík a řeku se splavem, kde koncem léta a začátkem podzimu chytají indiáni lososy pomocí velkých podběráků.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Moricetown

Chov lososů v Kanadě je přísně regulovaný a místy i zakázaný, avšak indiáni na svých územích mají výjimky a lososy mohou chytat. Jdeme se podívat dolů k řece, kde je vidět průplavový kanál pro lososy k lehčímu zdolávání jezu. Opodál je místní obchůdek s občerstvením a kavárnou, která se jmenuje Little Frog Café, kam se jdeme podívat a na chvíli relaxujeme na terase se šálkem kávy v ruce.

Pohled na vesničku za zvuku hučícího jezu je neuvěřitelnou relaxací. Po hodinovém pobytu v Moricetown pokračujeme v naší cestě a míjíme indiánská obydlí. Bohužel, typický obrázek našich představ o indiánské vesnici se krutě liší od reality.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Medvěd u silnice - typický obrázek Kanady

Po půl hodině jízdy přijíždíme do další indiánské vesnice New Hazelton. Odbočíme z hlavní trasy a uděláme si krátkou zajížďku do skanzenu indiánské vesnice kmene Ksan. Zde jsou dochována původní dřevěná obydlí indiánů a pěkný obchod s indiánskými suvenýry.

Z New Hazeltonu přejíždíme do indiánské vesnice Kitwanga, kde nejdříve zastavíme u místní čerpací stanice, která stojí na důležité křižovatce dvou cest. Zde začíná cesta, která se jmenuje Cassiar Highway. Ta vede severně na Yukon a dále na Aljašku. Na tento směr jízdy upozorňuje krásná cedule „North to Alaska”, u které si uděláme společnou fotku.

Foto: Archiv

Kanadská příroda

Z čerpací stanice se jedeme podívat na indiánskou vesnici, která je však již nyní opuštěná. Mementem je několik samostatně stojících totemů, které nafotíme a pokračujeme dále na západ do Prince Rupert. Je pozdě odpoledne a před sebou máme ještě kus cesty. Posledním velkým městem před příjezdem do cíle je Terrace, kde si dáme přestávku na kávu a americkou koblihu donuts u Tima Hortona (řetězec občerstvení, který se specializuje na sladké koblihy, kávu, sendviče a polévky).

Z Terrace až do Prince Rupert jedeme podél řeky Skeena River, na které vidíme mnoho rybářů.  Řeka Skeena se u Prince Rupert vlévá do Tichého oceánu. V tomto malebném městečku u oceánu žije cca 12 tisíc lidí. S nadsázkou se dá říci, že se jedná o velkou rybářskou vesnici, kde je rybolov hlavním zdrojem obživy. Dalším ekonomickým tahounem této oblasti je turistický ruch a těžba dřeva.

Foto: Archiv

Kanadská příroda

Celá posádka naší výpravy, obávající se dlouhého a nudného přejezdu, byla nadšená. Viděli jsme mnoho zajímavostí a seznámili jsme se s moderní indiánskou kulturou. Náš hotýlek leží nedaleko přístavu a terminálu lodní společnosti BC Ferry, se kterou se zítra budeme plavit zpátky na jih.

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Chtěli byste se zúčastnit chytání lososů?
ano
78,9 %
ne
21,1 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám