Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den osmý - ledovec Athabasca a národní park Jasper

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto seriálu si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Speciální vozidlo u ledovce

Článek

Dnešní nocování bylo opravdu moc pěkné. Ubytováni jsme byli v dřevěných chatkách uprostřed přírody. Skutečně nádherné místo.

Po snídani se vydáváme směrem k národnímu parku Jasper. Jen co jsme opustili místo, kde jsme spali, na nás u silnice čekal nádherný černý medvěd. Zřejmě byl hladový a přivstal si. Spásal u silnice kde co, dokonce tlapou převracel kameny a hledal nějakou dobrotu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Medvěd v pampeliškách

Zastavili jsme opodál a dobrou půl hodinu jsme ho pozorovali. Slunce nás hřálo do zad a měli jsme opravdu veliké štěstí. Medvěd musel být dost hladový, protože naše přítomnost ho vůbec nezajímala. Dokonale spásal pampelišky u silnice.  A těch fotek jsme pořídili až neuvěřitelné množství.

Nic se nedá dělat, musíme jet dál, máme před sebou bohatý program. Asi po hodině přijíždíme k ledovci Athabasca, který je součástí ledovcového pole Columbia Icefield. Tento ledovec je nejnavštěvovanější, a to díky své poloze a jednoduchému přístupu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Nám již známý jelen

U hlavní silnice leží veliké návštěvnické centrum s krásnou zajímavou expozicí, restaurace a obchod se suvenýry. K samotnému ledovci se dá dojít od parkoviště a vede k němu asi kilometr dlouhá cesta, lemovaná letopočty, které nám ukazují, jak rychle tento ledovec ubývá. Úplně k němu a na něj je vstup přísně zakázán, protože celá oblast je podmáčená a kraj ledovce bývá křehký.

Foto: Archiv

Ledovec Athabasca

Oficiálně se na ledovec můžete dostat dvěma způsoby. Buď si v infocentru najmete zkušeného průvodce, který vás pod odborným dohledem vede bezpečnou cestou, nebo si koupíte vyjížďku speciálně upraveným autobusem, který vás vyveze nahoru na ledovec, kde strávíte zhruba 30 minut. My se spokojíme s pohledem na ledovec zespodu, uděláme si vycházku a pořídíme společnou fotku skupiny.

Foto: Archiv

Vodopády

Další putování pokračuje směrem do Jasperu. Cesta vede panenskou přírodou západní Kanady s četnými vyhlídkami na panorama okolí. Než přijedeme do samotného Jasperu, uděláme si ještě zastávku u vodopádů na řece Sunwapta a Athabasca. Jedná se o velice pěkná místa, která nelze opomenout. Dozvíme se něco o historii celé oblasti, jak postupně vznikalo údolí, kterým teče řeka Athabasca, a na vlastní oči spatříme, jaké útvary dokáže z kamene vytvarovat proud ledovcové řeky.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Vodopády

Na řece Athabasca nás také čeká jedno dobrodružství, které máme v plánu. Budeme sjíždět na raftu. Kdo by čekal divoké řádění v peřejích řeky, je zklamán. Jedná se o bezpečnou plavbu po mírném toku, při které budete obdivovat okolní přírodu parku Jasper. Na raft se nastupuje asi 10 km od městečka Jasper, kam asi po hodině a půl doplujete.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Raft

Aby byla cesta trochu dobrodružnější, váš průvodce na raftu s vámi občas vjede do mírných peřejí, abyste na vlastní kůži poznali, jakou má voda teplotu. Nechybí památeční focení na raftu a pak se už vydáme přímo do centra městečka, kde si dáme volno k nákupům suvenýrů a občerstvení.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Plujeme na řece

V podvečer odjíždíme z Jasperu směrem do Hintonu, kde máme zajištěný hotel. Cestou máme možnost návštěvy dalších horkých minerálních lázní, které jsou vklíněny mezi dva horské štíty. Nikdo neváhá a jednomyslně je přijat návrh relaxace v těchto pramenech.

Do hotelu přijíždíme pozdě večer unaveni, avšak s krásnými zážitky z dnešního dne.

Zítra nás čeká Mt.Robson!

Autor: Jakub Fučík America Tours

Anketa

Chtěli byste si v létě postavit sněhuláka na ledovci ?
ano
64,3 %
ne
9,6 %
sněhuláka nestavím ani v zimě
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 311 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám