Hlavní obsah

Perly západní Kanady: Den čtvrtý - národní parky Mt.Revelstoke a Glacier

Jak už sám název zájezdu napovídá, západní Kanada je skutečnou perlou severoamerického kontinentu. V tomto seriálu si detailněji popíšeme, co klienty čeká a nemine, jak probíhá den po dni a jaké zajímavosti po trase uvidíme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Revelstoke

Článek

Po pár dnech na cestě se konečně netrpěliví milovníci kopců, hor a lesů dočkali. Dnes máme v plánu navštívit národní parky Mount Revelstoke a Glacier.

Z Kelowny odjíždíme za nádherného počasí a s dobrou náladou díky vynikající, a hlavně energeticky vydatné, snídani. Naše dnešní cesta převážně povede na sever až do malebného městečka Golden, kde strávíme jednu noc.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Naše cesta kanadou

První část cesty je méně záživná a lehce nudnější. Nejprve projíždíme okolo jezera Wood Lake a pak okolo jezera Kalamalka Lake, u kterého na chvíli zastavíme na jedné z vyhlídek podél. Za pár okamžiků projedeme městečko Vernon, které není nijak turisticky atraktivní.

Zhruba po půl hodině jízdy jeden z účastníků jménem Pepa probere celou posádku hlasitým voláním. „Vidím černého medvěda!“  V tu chvíli zavládla v autě téměř anarchie. ”Jakube, zastav,„ volá Milena a vzápětí nadává svému manželovi Pepovi, jak je možné, že nemá nachystaný foťák. Pepa okamžitě lituje, že něco říkal. Je třeba uklidnit posádku vozu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Medvědy vidíme na téměř každém zájezdu

Pepa možná viděl medvěda, což v této lokalitě možné je, avšak byl tak daleko, že než bychom zastavili, nachystali foťáky, milý medvěd by se odporoučel. A navíc, nejde najednou zastavit, pokud tedy nechceme, aby nás zezadu „políbilo” nějaké auto.

Je také velice důležité, aby posádka zachovala maximální klid a hlasitě se neprojevovala. Medvěd černý má velice dobře vyvinutý sluch a dá se lehce vyplašit. V tu chvíli Pepa využívá situace a říká Mileně„ „Kdybys tu na mě neřvala a hlasitě nehledala foťák, medvěda bys nevyplašila.” Lze říct, že takhle vždy probíhá první setkání s medvědem, všichni jsou natěšení a hlavně nedočkaví, až černého chundeláče spatří na vlastní oči. Dodám lidem naději a řeknu, že ta pravá „medvědí oblast” nás teprve čeká.

Foto: Archiv

Craigellachie

Před polednem přijíždíme k malé vesničce Craigellachie, kde si uděláme krátkou zastávku na místě, kde se oficiálně dokončila transkanadská železnice spojující východní a západní pobřeží Kanady. Prohlédneme si dobové fotografie a povíme si pár důležitých informací. U prodejny se suvenýry leží na zemi kus železnice a kladivo, kterého se turisté ihned chopí a předvádějí, jak zatloukají poslední hřebík do železnice.

Z Craigellachie pokračujeme dále okolo krásného hotelu připomínajícího zámek, který leží v místě, kde se sbíhají tři údolí. Lehce po poledni přijíždíme do města Revelstoke, které leží u úpatí stejnojmenné hory. Dopřejeme si obědovou přestávku a zajdeme do restaurace Tim Hortons, kde dělají výborné sendviče, polévky a chilli (hustá fazolová polévka s mletým masem).

Foto: Jakub Fučík America Tours

Revelstoke

Po obědě se již vypravíme na vrchol hory Mt Revelstoke do nadmořské výšky 1 700 metrů. Silnice vede až téměř k samotnému vrcholu, takže se nikdo nemusí bát, že by v klidu nestrávil oběd. Cesta se krásně klikatí a podél ní jsou četná vyhlídková místa na celé údolí, okolní pohoří a městečko pod kopcem. Na některé z vyhlídek zastavím.

Zhruba po 15 minutách přijíždíme na téměř zaplněné parkoviště pod vrcholem hory. Nahoru vede asi kilometr dlouhá cesta, po které se vydáváme. Nahoře je několik nádherných jezírek a kvetoucí louky připomínají alpskou krajinu.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Revelstoke

Nechybí podrobná mapka s detailním nákresem vyhlídkových trailů, na které se skupina postupně rozuteče. Není kde zabloudit, dáváme si hodinový rozchod. Výhledy do okolí jsou díky příznivému počasí naprosto úchvatné. Po hodině se scházíme na dohodnutém místě a společně se vydáváme k parkovišti a odjíždíme.

Foto: Jakub Fučík America Tours

NP Revelstoke

Další naše zastávka je v cedrovém lese, kudy vede naučná, kilometr dlouhá cesta. Cedrový les připomíná spíše prales. Nádherný vlhký a voňavý vzduch vnímá úplně každý a překrásná příroda a vzrostlé masivní stromy všechny doslova uchvátí.

Foto: NP Glacier CVB

NP Glacier

Pokračujeme směrem přes národní park Glacier, který je domovem desítek ledovců. Cestou se podíváme, kudy dříve vedla transkanadská železnice, než byla svedena do tunelu pod tímto pohořím. Navštívíme místa, kde stával výletní resort železniční společnosti, a dočteme se o utrpení dělníků, kteří se podíleli na stavbě železnice.

V pozdních odpoledních hodinách přijíždíme do průsmyku Rogers Pass, kde navštívíme informační centrum a jeho expozici. Dozvídáme se o tuhých zimách, které zde panují a o každoročních sněhových nadílkách i nebezpečných lavinách, které jsou noční můrou správců silnice, která tudy vede.

Foto: NP Glacier CVB

NP Glacier

Součástí expozice infocentra je také 3D model této oblasti, včetně znázornění sněhových lavin, které byly hlavním důvodem svedení železnice do tunelu. Při největší lavině zde zahynuly najednou na tři desítky dělníků pracujících na pokládce kolejí. V současné době se používají speciální děla, kterými se odstřeluje sníh na stěnách skalních masívů, aby se předešlo pádu lavin.

Z Rogerova průsmyku pokračujeme do údolí, kde leží městečko Golden, které je cílem našeho dnešního putování.

Foto: Golden

Golden

Zítra nás čeká dávka panenské přírody a velkoměsto Calgary. Zajímavý kontrast.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Fotíte si na svých dovolených i místní faunu?
ano
92,1 %
ne
2,4 %
nefotím vůbec
5,5 %
Celkem hlasovalo 127 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám