Hlavní obsah

Nikaragua - zatím turisticky neobjevená země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srdci střední Ameriky najdeme Nikaraguu – stát turisty málo objevený. Pro většinu z nás je zatím trochu tajemný, ale určitě stojí za návštěvu. Kdo tak učiní, bude určitě mile překvapen.

Foto: Careli Tours

Nikaragujské tanečnice

Článek

Země má pouze dva sousedy – na severu je to Honduras a na jihu Kostarika. Z velké části jsou hranice omývány Tichým oceánem na západě a Karibským mořem na východě. Rozmanitost dodává zemi pás 50 vulkánů, z nichž sedm je aktivních.

Během poznávání narazíme na dvě obrovská jezera – Managuu a Nikaraguu. Lago Nicaragua je druhé největší jezero v celé Latinské Americe, má rozlohu přibližně 8300 kilometrů čtverečních a je domovem více než 450 vulkanických ostrovů, včetně největšího na světě – Isla Ometepe.

Foto: Careli Tours

Nikaragua

Do 16. století bylo území dnešní Nikaraguy osídleno mnoha kmeny – např. Chorotegas, Nahuas nebo Niquiranos. Tito lidé zakládali své osady poblíž jezer a vulkánů. Jejich život byl velmi podobný životu a kultuře v Mexiku. Živili se obděláváním půdy a hlavně pěstováním kukuřice, kterou pak směňovali se sousedy za potřebné zboží.

Foto: Careli Tours

Potápění v Nikaragui

V roce 1524 Francisco Hernandez de Cordoba kompletně dobyl toto území a založil města Leon a Granada. Od roku 1542 byla předána veškerá vládní moc do Španělska. Církev pak vyslala do země velké množství misionářů, aby obrátili místní obyvatelstvo na svou víru. Ve velké míře se jim to podařilo, čehož je důkaz i festival na počest St. Dominga z Guzmanu, který se slaví až do dnešní doby.

Foto: Careli Tours

Fauna v Nikaragui

V roce 1821 regiony ve Střední Americe vyhlásily nezávislost na Španělsku a postupně vzniklo pět samostatných republik, včetně Nikaraguy. Během následujícího období zmítalo zemí ještě několik občanských válek.

Foto: Careli Tours

Corn Island

Podnebí je zde velice příznivé, většinou suché a pouze s malým množstvím srážek. Teploty jsou od 27 °C až do 35 °C. V centrální oblasti, kde je horský masiv, je podnebí chladnější.

Foto: Alena Knotková America Tours

Nikaragua

Nikaragua má přibližně 5,5 miliónu obyvatel, z nichž většina žije na pobřeží u Tichého oceánu. Hlavním vývozním artiklem jsou káva, hovězí maso, krevety, humři, cukr a rum. Úředním jazykem je španělština, mnoho obyvatel ovládá i angličtinu, ale některé skupiny stále hovoří svým původním jazykem jako miskitos, sumos, ramas nebo garifonos.

Foto: Careli Tours

Catedral Granada

Granada

Nejstarší město ve Střední Americe, založené v roce 1524, které si stále zachovalo zbytky koloniální architektury. Nachází se 45 kilometrů od Managuy na severním pobřeží jezera Nicaragua.

K největším atrakcím patří Fortín de la Pólvora – obnovená španělská pevnost, kostely Xalteva a La Merced, postavené v 18.století, nebo San Francisco Convent s indiánskými kamennými bohy. Na pobřeží Granady je další „atrakce“ – plavba malou lodičkou mezi 356 malými ostrovy. V blízkosti města rovněž najdete Mombacho Volcano, který stoupá do výšky 1345 metrů nad mořem a na jeho svazích najdete velké množství orchidejí či bromélií.

Foto: Careli Tours

Convento Granada

Masaya

Městečko, nacházející se asi 23 km od Managuy, získalo pravděpodobně název z indiánského jazyka nahuatl: mazatl-yan neboli země jelenů.

Nejznámější je pro svůj trh uměleckých předmětů a národní park Masaya Volcano. Na vrcholu sopky Masaya se můžete podívat přímo do chřtánu aktivního vulkánu.

Foto: Alena Knotková America Tours

Masaya

León

První město, León, bylo založeno španělskými dobyvateli v roce 1524 na úpatí Momotombo Volcano. V roce 1610 v důsledku velkého zemětřesení bylo téměř zničeno a přestěhováno na současné místo – 90 kilometrů severně od Managuy.

Foto: Careli Tours

León

Ve městě a okolí určitě stojí za návštěvu Leónská katedrála a kostel Sutiaba, postavený v roce 1700. Je kompletně zrekonstruovaný a stále ukazuje originální barvy a dřeva. V jeho sousedství naleznete téměř 500 starý strom, na který Španělé pověsili indiánského vůdce Adiaxe. Strom stále v horkých dnech poskytuje návštěvníkům stín.

Foto: Careli Tours

Calle de León

V blízkosti města León najdete Hervideros de San Jacinto – oblast plnou malých kráterů s vroucím bahnem a párou. V okolí můžete rovněž navštívit destilérii rumu či León Viejo (Starý León) s pozůstatky původního města.

Foto: Careli Tours

Managua

Managua

Hlavní město Nikaraguy je od roku 1852 jedním z hlavních vstupních bodů do země. Jeho jméno pochází z jazyka nahuatl: mana-huac neboli velké množství vody. Managua je ale velmi teplé a slunečné město.  Mezinárodní letiště se nachází asi 11 kilometrů od centra.

Město bylo hodně poničeno během zemětřesení v roce 1972. Stará katedrála, divadlo Rubén Darío a národní palác nabízí přesto zajímavý výlet do minulosti.

Foto: Alena Knotková America Tours

Isla Ometepe

Isla Ometepe

Neuvěřitelný ostrov na jezeře Nikaragua je formován dvěma vulkány. Concepción dosahuje výšky 1610 metrů a menší Maderas 1394 metrů. Jeden z nich je spící a nad druhým z nich můžete vidět stále slabý kouř. Ostrov byl slavnostním místem indiánských kultur a najdeme zde mnoho petroglyfů a kamenných božstev.

Foto: Alena Knotková America Tours

Petroglyf na Isla Ometepe

Nikaragua může nabídnout turistům mnoho zajímavého, a tak určitě stojí za to ji navštívit.

Autor : Alena Knotková, America Tours

Anketa

Kam byste se nejraději podívali?
do Nikaragui
30,9 %
do Costa Rici
53 %
do Panamy
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 304 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám