Hlavní obsah

Quito - neobyčejné město posazené na úpatí sopky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito, formálně San Francisco de Quito, je hlavní město Ecuadoru. Bylo založeno v 16. století na ruinách inckého města. S nadmořskou výškou 2850 metrů je nejvýše položeným hlavním městem na světě (ve vyšší nadmořské výšce leží už jen La Paz v Bolívii).

Foto: Quito Turismo

Quito

Článek

I když město postihlo v roce 1917 zemětřesení, historické centrum se řadí k jednomu z nejlépe zachovalých a největších v Latinské Americe. Může se pochlubit jedinečnou kolekcí chrámů, kostelů, katedrál a dalších cenných staveb. Z tohoto důvodu bylo v roce 1978 zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Alena Knotková

Quito

Quito se nachází v severní části Ecuadoru v povodí řeky Guayllabamba na východním úbočí aktivního stratovulkánu Pichincha v pohoří And. Údolí je lemováno pásmem několika dalších vulkánů, jako např. Cotopaxi, Sincholagua, Antisana, Cayambe, Illiniza, Atacazo, na některých vrcholech můžeme zdálky za jasného dne vidět ležící sníh.

Vulkán Pichincha má více vrcholů, nejvyšší je Rucu (4700 m) a Guagua (4794 m). Vzhledem k hrozícímu nebezpečí je sopka neustále monitorována vulkanology a geofyziky. K největší erupci došlo v roce 1660, kdy město pokryla 25centimetrová vrstva popela, v 19. století došlo k dalším třem menším erupcím, poslední byla zaznamenána 23. 8. 2006. Sledována je samozřejmě i aktivita okolních sopek.

Foto: Alena Knotková

Quito

Podnebí je subtropické ovlivněné nadmořskou výškou a blízkostí rovníku. Rozlišuje se suchá sezóna (léto: červen – září) a mokrá sezóna (zima: říjen – květen). Průměrně ročně naprší 1010 mm, průměrná denní teplota je 18,7 ᵒC, noční 9,3 ᵒC.

V historické části najdeme mnoho muzeí. Např. Museo de la Ciudad, kde se seznámíte s historií Quita, v jednom z nejstarších domů ve městě je umístěné muzeum Casa del Alabado či můžete zavítat do zajímavého muzea medicíny Ecuador National Museum of Medicine, které založil Dr. Eduardo Estrella Aguirre.

Foto: Alena Knotková

Quito

Historické centrum a jeho stavby jsou vynikajícím příkladem barokní školy Quito (např. kláštery San Francisco a Santo Domingo, kostel i jezuitská kolej La Compania), která spojuje španělské, italské, maurské, vlámské i domácí umění.

Foto: Alena Knotková

Quito

Hlavním náměstím je Independence Square neboli Plaza Grande, kde stojí několik výstavních  staveb - Arcibiskupský palác, katedrála, radnice, Hotel Plaza Grande.

Neméně krásná je bílá budova Prezidentského paláce se sídlem vlády a domovem prezidenta. Není sice otevřen pro veřejnost, ale můžete vstoupit alespoň do hlavní haly, která je příkladem maurské architektury. Za hlavním vchodem je turistické informační centrum.

Foto: Alena Knotková

Quito

Jeden z nejznámějších jezuitských kostelů nese název The Church of the Society of Jesus (známý také jako La Compañía). Zaujme vás nejenom jeho fasáda se sloupy, oblouky, sochami, ale zejména bohatě zlatem zdobený vnitřek kostela.

Foto: Romana Hrstková America Tours

Quito

Určitě nepřehlédnete ani impozantní kostel Catedral Consagración de Jesús (někdy se mu říká Basílica de San Juan). Je největší neogotickou bazilikou v Americe.  Lze vyšplhat i na věž kostela, ze které je fantastický výhled na město a okolní pohoří.

Již od ranních hodin tepe život na náměstí Plaza St. Domingo se stejnojmenným kostelem. Nad ním je kopec El Panecillo, jehož vrcholu ve výšce 3016 metrů dominuje socha Panny z Quita, kterou můžeme připodobnit k andělu, protože má křídla. Socha je dobře viditelná téměř ze všech míst ve městě.

Foto: Romana Hrstková America Tours

Quito

Severním směrem 35 km od města najdeme památník rovníku - Ciudad Mitad del Mundo (Střed světa), kde stojí etnografické muzeum Museo Etnográfico Mitad del Mundo a mohutný monument vysoký 30 metrů, na jehož vrcholu je zeměkoule.

Foto: Romana Hrstková America Tours

Quito

Z Quita můžete podniknout zajímavý výlet do národního parku Parque Nacional Cotopaxi. Výška činného vulkánu Cotopaxi je 5897 metrů, což ho činí druhým nejvyšším vrcholem Ecuadoru. Zajímavostí je ledovec na jeho úbočí, který je jedním z mála světových ledovců v rovníkové oblasti.

Quito je také městem parků. Největším z nich je Parque Metropolitano Guanguiltagua ležící v severní části města na kopci Bellavista. Kromě procházek lidé park využívají k běhání, jízdě na horských kolech či k piknikům v přírodě. Je vyzdoben též sochami.

Foto: Alena Knotková

Památník rovníku

Západními turisty je vyhledávaná část s názvem La Mariscal Sucre, přezdívaná jako   Gringolandia. Jsou zde restaurace, bary, různé kluby, cestovní kanceláře.

Quito je rozhodně krásné město, které vás určitě nezklame a stojí za návštěvu.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste žít v blízkosti sopky?
ano
23,8 %
ne
76,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 277 čtenářů.

Fakta o Quitu:

Počet obyvatel: 2 240 000

Délka: cca 40 km

Šířka: nejvíce zhruba 5 km  

Quito je druhým největším městem Ecuadoru, největší je Guayaquil.

Související témata:

Výběr článků

Načítám