Hlavní obsah

Cancún a Riviera Maya - vstupní brána do světa Mayů

Chcete-li spojit relaxaci na krásných plážích a výlety za historií nebo jiným poznáním, určitě neuděláte chybu, když si jako místo vaší dovolené zvolíte oblast Cancúnu či jeho okolí na poloostrově Yucatan, přesněji na jeho východním cípu ve státě Quintana Roo, což je jeden ze 31 spolkových států v Mexiku.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Článek

Cancún je právem považován za jednu z nejatraktivnějších turistických destinací na světě. Přispívají k tomu nádherné pláže s bílým jemným pískem, tyrkysová barva vody, zářící slunce, kvalitní hotelové služby a rozsáhlá nabídka fakultativních výletů. Četné restaurace, bary a světově proslulé diskotéky jsou rájem pro gurmány a milovníky nočního života. Rovněž tu najdeme hotely nabízející lázeňské služby či golfová hřiště na světové úrovni.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Riviera Maya

Pohodovou dovolenou v překrásné přírodě slibuje i Riviera Maya, pobřežní pás o délce cca 120 kilometrů. Najdeme zde menší hotely i velké luxusní rezorty se službami „all inclusive“, obklopené Karibským mořem a tropickým pralesem.

Foto: Alena Knotková

Chichen Itza

Poznejte svět Mayů

Vydejte se na výlet do sídelního města Mayů CHICHEN ITZÁ. Je to světoznámý klenot, nejdůležitější kulturní centrum mayské civilizace, součást kulturního dědictví lidstva a od července 2007 jeden ze sedmi nových divů světa. Největší stavbou starobylého mayského města je 9stupňová pyramida El Castillo, vysoká 24 metrů. Na vrcholu pyramidy je svatyně, která je zasvěcená bohu Kukulcánovi. Na každé straně pyramidy je schodiště čítající 91 schodů. Jejich celkový součet včetně vrcholového stupně pak dává 365, tedy počet dní v roce.

V době jarní rovnodennosti dochází díky efektu střídání světla a stínů k vytvoření pozoruhodného obrazu, kdy se zdá, že z vrcholu pyramidy slézá na zem had. Mystické město s velkolepou pyramidou, observatoří, ohromným míčovým hřištěm či Chrámem válečníků vás jistě uchvátí.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Tulúm

K další perle patří mayské město TULÚM – jedna z nejvýznamnějších památek starých Mayů, rozložená na útesech vysokých 12 metrů, nad blankytně modrými vodami Karibského moře. Jedná se o bývalou pevnost strategického významu obehnanou pásmem hradeb.

K hlavním pozoruhodnostem se řadí pyramida  El Castillo a the Temple of the Frescoes (Chrám fresek)  a the Temple of the Descending God (Chrám Sestupného boha).  V Chrámu fresek, který dříve sloužil také jako observatoř pro sledování pohybu slunce, najdeme cenné nástěnné malby. Po prohlídce Tulúmu vás možná zláká sněhově bílá pláž a vody Karibiku.

Foto: Alena Knotková

Tulúm

Celodenní výlet k ruinám Mayského města COBÁ vás také nezklame. Rozlehlý areál staveb je zasazený do bujného tropického pralesa. Najdete tu nejvyšší pyramidu na poloostrově Yucatan - Nohoch-Muul, na kterou budete moci i vylézt. Její výška je 42 metrů, takže zlézání vyžaduje mimořádnou opatrnost.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cobá

UXMAL je další významný chrámový a pyramidový komplex. Leží v regionu Puuc a je považován za jeden z vrcholů mezi objevenými městy Mayů. Stavby jsou zdobené sloupovím, propletenými hady, štukovými maskami a podobně.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Uxmal

A jestliže už budete mít pocit, že jste již viděli dost archeologických areálů, můžete vybírat z celé řady zajímavých výletů, z nichž alespoň pár uvádím.

Hlavním městem státu Yucatan, a zároveň i největším na poloostrově Yucatan, je Mérida, kde žije zhruba 970 500 obyvatel. Mérida je pojmenována po stejnojmenném španělském městě. Má přezdívku „Bílé město“, i když původ není úplně jasný. Někdy se odkazuje na bílou barvu, kterou byly natřeny původní budovy (dnes už mnoho bílých budov ale nenajdeme), jiné vysvětlení uvádí, že obyvatelé se snaží udržet město ve vzorné čistotě.

Ať tak či onak, Mérida je živým kulturním a společenským centrem, nachází se zde četná muzea, galerie, kina, restaurace, obchody. Hudba a tanec patří neodmyslitelně ke koloritu města. Je zde zachováno mnoho krásných koloniálních staveb.  Známou ulici Paseo de Montejo lemují originální sochy, které se každých 10 měsíců obměňují.

Foto: Alena Knotková

Xel - Ha

Přírodní vodní park Xel-Ha s množstvím barevných tropických ryb. Jedná se o neobvyklý park, kde při šnorchlování zažijete vodní tvory v jejich přirozeném prostředí, máte možnost plavat s delfíny a kapustňáky.

Foto: Alena Knotková

Xel - Ha

Den plný zábavy a odpočinku, plavání či šnorchlování zažijete při plavbě na ostrov ISLA MUJERES, kde piráti údajně ukryli své poklady. Můžete navštívit i rybářskou vesnici a nakoupit některé místní suvenýry.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Isla Mujeres

Křišťálové vody okolo Isla Mujares skrývají největší podmořské muzeum na světě MUSA (Museo Subacuático de Arte), jehož zakladatelem byl Jason deCaires Taylor. Při potápění či šnorchlování můžete obdivovat sochy vyrobené ze speciálních materiálů, usazené mezi korály na mořském dně v různých hloubkách. Silent Evolution je dechberoucí dílo, které zahrnuje více jak 400 soch v životní velikosti, různého věku a profesí. Dílo vyjadřuje naději, že lidé budou jednotní v řešení vážných otázek týkajících se životního prostředí a ochrany přírody.

Jungle Tour – okusíte jízdu na vodním skútru a poté báječné potápění či šnorchlování v okolí korálového útesu Punta Nizuc.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Láká Vás víc Karibik , Středozemní moře nebo Rudé moře ?
Karibik
80,3 %
Středozemní moře
9,7 %
Rudé moře
3,7 %
ani jedno
6,3 %
Celkem hlasovalo 350 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám