Hlavní obsah

New York - turisticky přitažlivý a vyhledávaný stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severovýchodě Spojených států amerických leží stát New York. Rozlohou 141 300 km² se řadí na 27. místo mezi státy USA, počtem obyvatel je však třetím nejlidnatějším – žije zde téměř 19 500 000 lidí.

Foto: Archiv

New York

Článek

Stát bývá označován díky svému bohatství a neomezeným možnostem přezdívkou Empire State, neboli Stát impéria/říše/nadvlády. V tomto duchu se nese i motiv na státní vlajce, které dominuje státní znak v modrém poli. Vlevo je zobrazena postava Liberty (Svoboda). U její levé nohy leží koruna, která symbolizuje svobodu od britské monarchie, která kdysi vládla kolonii, jejíž součástí byl i New York. Vpravo je umístěna ženská postava Justice (Spravedlnost), má zavázané oči, v jedné ruce drží váhy, v druhé pozvednutý meč.

Obě postavy podpírají štít s vyobrazením krajiny řeky Hudson, po které plují dvě lodě, jedna připlouvá z vnitrozemí, druhá ze zámoří - symbol obchodu. Nad horou v pozadí vychází slunce. Nad štítem je umístěn globus, na jehož vrcholu se vypíná orel s roztaženými křídly. Celou spodní částí se vine bílá stuha s nápisem Excelsior, což je latinský výraz označující vyšší, nadřazený, povýšený. Do angličtiny se volně překládá jako Ever Upward, tedy „Vždy na vzestupu“.

Foto: Albany CVB

Albany

Nejdůležitějším hospodářským odvětvím je mléčný průmysl. Ve státě se nachází více než 18 000 farem hovězího dobytka.

Město Rochester je známé jako Flour City (Město mouky) a Flower City (Město květin).

Foto: Albany CVB

Albany

Přírodní zajímavosti:

Turisticky určitě nejvyhledávanější jsou úchvatné Niagarské vodopády. I když jsou možná vodopády na kanadské straně efektnější, i podívaná z americké strany je velkým zážitkem, a to nejenom ve dne, ale i při večerním nasvícení. Vodopády můžete obdivovat i při plavbě lodí – přímo do centra vodopádu Horseshoe. Báječný a vzrušující zážitek je plavba tryskovým člunem po řece Niagara do peřejí Whirlpool. Držitelům kanadských víz doporučujeme udělat si krátkou procházku přes hraniční most (tam a zpět cca 3 km) a spatřit vodopády právě z kanadské strany.

Foto: Archiv

Niagara Falls

Budete-li pokračovat od vodopádů směrem k městu Binghamton, čeká na vás průjezd farmářskou oblastí poblíž jezera Ontario do rekreační zóny Finger Lakes. Lyrická atmosféra krásné přírody protkaná sítí jezer si vás jistě získá.

Součástí regionu Finger Lakes je státní park Taughannock. Hlavním, ale ne jediným lákadlem je nejvyšší vodopád v New Yorku vysoký 66 metrů. Je zde řada turistických a cyklistických stezek, můžete využít vodních ploch, na své si přijdou rybáři. Nudit se tu nebudou ani vaše děti, pro které jsou zde vybudována dětská hřiště a sportoviště.

Foto: Jakub Fučík America Tours

New York

Největší jezero státu se nachází severovýchodním směrem od města Syracuse - Lake Oneida s rozlohou 207 km². Délka je zhruba 33 km, šířka necelých 9 km, průměrná hloubka 6,4 m. Hlavními vodními toky státu jsou řeky Hudson, Mohawk a Genesee.

Na severovýchodě státu New York leží rozlohou největší chráněná oblast celých USA – Adirondack Park. Je též největší národní historickou památkou. Rozkládá se na území velkém 6,1 miliónu akrů. Více než polovina oblasti je v soukromém vlastnictví, včetně několika vesnic a vísek. V horách Adirondack Mountains najdeme menší městečko Lake Placid, které se proslavilo konáním zimních olympijských her, a to v letech 1932 a 1980.

Foto: Hudson River Valley National Heritage Area

Ford F.D.Roosevelta

Technické zajímavosti

Ve 20. letech 19. století byla vybudována vodní cesta Erie Canal. Kanál vede mezi městy Albany na řece Hudson a Buffalo na jezeře Erie. Je dlouhý 584 km a jeho realizace otevřela brány rozvoje amerického Středozápadu. I díky tomuto kanálu se město New York stalo světovým obchodním centrem.

Ve státě New York je 1 160 km podzemních drah. První americká železnice měřila 18 km a spojovala města Albany a Schenectady.

Foto: Hudson River Valley National Heritage Area

Knihovna F.D.Roosevelta

Rarity:

Ve městě Oneida stojí nejmenší kostel na světě o rozměru 1x1,8 m. Je postaven uprostřed rybníka na dřevěných pilířích a nízké platformě. Je dostupný pouze loďkou, otevřený je jen po předchozí dohodě, sednout si tam mohou 2 lidé. Občas se tu konají i svatby, kdy v kostele je jen oddávající a ženich s nevěstou, ostatní svatebčané sedí okolo na loďkách.

Nejstarší a nejslavnější zvířecí hřbitov v Americe, založený roku 1896, se nachází ve městě Hartsdale. Odpočívá tu téměř 70 000 zvířecích miláčků.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste mít svatbu v kostele 1x1,8 m ?
ne - nevešli by se tam všichni hosté
33,2 %
ano - nemuseli bychom nikoho zvát
19,6 %
o svatbě vůbec neuvažuji
47,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 184 čtenářů.

Fakta o státu New York :

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel Největší město: New York City – 8 450 000 lidí

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel Největší město: New York City – 8 450 000 lidí Další velká města: Buffalo (270 000), Rochester (220 000)

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel Největší město: New York City – 8 450 000 lidí Další velká města: Buffalo (270 000), Rochester (220 000) Stát je zhruba 530 km dlouhý a 455 km široký.

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel Největší město: New York City – 8 450 000 lidí Další velká města: Buffalo (270 000), Rochester (220 000) Stát je zhruba 530 km dlouhý a 455 km široký. Nejvyšší bod: Mount Marcy (1 629 m)

Hlavní město: Albany – 95 000 obyvatel Největší město: New York City – 8 450 000 lidí Další velká města: Buffalo (270 000), Rochester (220 000) Stát je zhruba 530 km dlouhý a 455 km široký. Nejvyšší bod: Mount Marcy (1 629 m) New York Post jsou nejstarší americké noviny. U jejich zrodu stál v roce 1803 Alexander Hamilton.

Související témata:

Výběr článků

Načítám