Hlavní obsah

Ottawa - hlavní město Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ottawa se rozkládá 2 778 km2 a nachází se na jižním břehu stejnojmenné řeky v jihozápadním rohu provincie Ontario. Společně s městem Gatineau v sousednim Quebecu na severním břehu řeky tvoři tzv. National Capital Region (region hlavního města).

Foto: Archiv

Ottawa

Článek

Po okraji města se táhne úsek transkontinentální dálnice Transcanada Highway pod číslem 417, z níž je možné se po dvou kilometrech dostat přímo do centra města. Ulice Metcalf či O´Connor by vás dovedly rovnou před budovu parlamentu. Stará část města je známá jako Lower Town neboli Dolní město a je v ní možné vidět pozůstatky starého města Bytown.

Městem protéká nejen hraniční řeka Ottawa, ale i její přítok Rideau River, ze kterého se odděluje jeho rameno jako historicky Rideau Canal (již uvnitř města), který v těchto místech překonavá výškový rozdíl prostřednictvím několika zdymadel. Dodnes se dá po kanálu projet vyhlídkovou lodí. V zimě kanál zamrzá a stává se nejdelší bruslařskou dráhou na světě.

Foto: Archiv

Ottawa

Prohlídku města je dobré začít u budovy parlamentu. Vstup dovnitř je povolen po získání bezplatné časové vstupenky, prohlídka trvá něco přes hodinu. Uvidíte během ni hlavní zasedací místnosti dolní a horní komory, ale budete si moci prohlédnout i knihovnu s dominantní sochou královny Victorie. S výstavbou se začalo roku 1859 a stále se něco dostavuje nebo přestavuje. Navíc roku 1916 došlo k obrovskému požáru, který přečkala jen část s knihovnou.

Okolo celého objektu je několik soch významných osobností kanadské historie, včetně zajímavé sochy královny Victorie na koni. Úplně v popředí je možné se zastavit u věčného ohně, kde uvidíte vlajky všech provincií a teritorií.

Když odtud budete vycházet a zahnete doprava, uvidíte budovu The Supreme Court of Canada, budovu nejvyššího soudu Kanady z roku 1875.

Odtud po cestě budete míjet 24 Susssex Drive, což je oficiální adresa a sídlo ministerského předsedy Kanady již od roku 1951. Postaveno bylo původně pro majitele dřevařské firmy a pozdějšího člena parlamentu Josepha Merrilla Curriera v roce 1866. Vstup není pro veřejnost povolen, rovněž zaparkovat se musí o kousek dál.

Foto: Archiv

Ottawa

To se dá spojit zároveň s návštěvou Rideau Hall, oficiálním sídlem nejen kanadského monarchy, ale i generálního guvernéra již od roku 1867. Najdete ji hned na druhé straně cesty v rozsáhlém parku s adresou 1 Susssex Drive. Místo bylo roku 1977 připsáno na seznam historicky významných míst Kanady. Po cestě zpět do centra města si po pravé straně cesty všimněte budovy The Royal Canadian Mint, což je místo, kde se vyrábějí všechny kanadské mince i mince dalších zemí.

Hned za ní uvidíte velkou prosklenou stavbu Národni galerie Kanady otevřenou roku 1988. Tady je dobré na druhé straně cesty zaparkovat a projít se kousek pěšky. Nepřehlédnutelná je tady totiž nádherná stavba Notre Dame.

Jen pár kroků odtud jste na Byward Market. Nejstarší a trvale fungující rozsáhlá tržnice v Kanadě je místem, kde se dá nakoupit čerstvé ovoce a zelenina, ale i evropské pečivo či jiné výrobky jako klobásy, jitrnice a tlačenka. Je tu spousta restaurací se zahrádkami i pravé kanadské „pubs“, neboli hospody, které přímo lákají na chvilku posezení a odpočinku.

Foto: Archiv

Ottawa

Pokud byste rádi ještě poznali něco z historie města, vraťte se okolo galerie, přejděte na druhou stranu a vyjděte si na malý kopeček, kde uvidíte z dálky sochu Samuela de Champlain, jednoho z prvních Evropanů, který tu po řece proplouval už roku 1615.

Odtud je také nádherný výhled na budovu parlamentu přes řeku a Rideau Canal. Když sejdete až k němu, můžete si prohlédnout tuto stavbu století zblízka a projit se přes jednotlivá zdymadla. Dřevěná budova dnes slouží jako návštěvní centrum, ale pochází z doby, kdy město začínalo růst, tedy ke konci 60. let 19. století. Podél kanálu je velice příjemná procházka, ať už pokračujete hned po jeho břehu nebo pak v horní časti po silnici.

Foto: Jaroslav Stehlík

Ottawa

Zajimavosti:

• Přestože je hlavním městem Kanady, řadí se až na 2. místo v počtu obyvatel (812 tis.) v rámci provincie za Toronto a celkově na 4. místo cele země.

• Přestože je hlavním městem Kanady, řadí se až na 2. místo v počtu obyvatel (812 tis.) v rámci provincie za Toronto a celkově na 4. místo cele země. • Agentura Mercer, největší svého druhu na světě přes populační statistiky, umístila Ottawu na druhou příčku v hodnocení nejvyšší kvality života v celé Severní Americe a na 14. místo celosvětově.

• Jméno Ottawa pochází ze slova „adawe“ jazyka místního kmene Algonquin, které znamenalo v překladu „obchodovat“.

Foto: Jaroslav Stehlík

Ottawa

• Městem prochází zlom zemské kůry, který v nedávné době způsobil zemětřesení o sile pěti stupňů Richterovy škály.

• Městem prochází zlom zemské kůry, který v nedávné době způsobil zemětřesení o sile pěti stupňů Richterovy škály. • Ottawa je jedním z nejvzdělanějších měst v Kanadě. Více jak polovina obyvatel vystudovala buď střední, nebo vysokou školu. Má rovněž nejvyšší koncentraci inženýrů, vědců a obyvatel s titulem PhD v celonárodním měřítku.

• Městem prochází zlom zemské kůry, který v nedávné době způsobil zemětřesení o sile pěti stupňů Richterovy škály. • Ottawa je jedním z nejvzdělanějších měst v Kanadě. Více jak polovina obyvatel vystudovala buď střední, nebo vysokou školu. Má rovněž nejvyšší koncentraci inženýrů, vědců a obyvatel s titulem PhD v celonárodním měřítku. • Federální vláda je největším zaměstnavatelem ve městě – pracuje pro ni přes 110 000 lidi celé oblasti

• Z důvodu vysoké koncentrace technologických firem ve městě se Ottawě přezdívá „Silicon Valley of the North“.

Autor: Pavla Janková America Tours

Anketa

Láká vás víc východní Kanada s městy nebo západní Kanada s přírodnímy parky?
východní Kanada
17,8 %
západní Kanada
72,8 %
ani jedno
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 276 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám