Hlavní obsah

Dovolená na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plovoucí města připomínají velké výletní lodě s několika tisíci pasažéry na palubě, jež si majestátně razí cestu nekonečnými vodami moří a oceánů po celém světě.

Foto: Royal Caribbean

Výletní loď

Článek

Mezi skalní vyznavače dovolené strávené plavbou na gigantických „cruise ships“ se na přední místa bezpochyby řadí Američané, avšak i u nás si již tento poněkud netradiční způsob cestování a poznávání cizích krajů našel své příznivce.

Co vlastně taková dovolená obnáší, jak to probíhá a co nás čeká?

Tak jako při výběru každé jiné dovolené záleží na našich preferencích a finančních možnostech. Katalogy mnohých českých a slovenských cestovních kanceláří již dnes nabízejí celou škálu plaveb se základním až opravdu exkluzivním servisem, s různou délkou pobytu a nepřeberným množstvím destinací. K těm nejoblíbenějším patří týdenní či desetidenní výlety po oblasti Karibského moře, oblasti Pacifiku (od Aljašky na jih po Mexiko, Havaj, Tahiti, Austrálie a Nový Zéland), Středozemí, či dokonce speciální transatlantické plavby. Pak už jen stačí mít dostatečný počet dní dovolené a peněz, platný cestovní pas, plavky a sluneční brýle.

Foto: Royal Caribbean

Kajuta

Výletníci ze všech koutů světa se v den vyplutí shromáždí ve velkém přístavišti a absolvují proceduru podobnou odbavování na letišti. Zavazadla, která s sebou přinášejí, procházejí povinnou bezpečnostní kontrolou a poté jsou dopravena portýry přímo před kajutu. Ta se stává výletníkům domovem po celou dobu plavby. Na výběr se nabízí ubytování různých kategorií a cenových relací podle náročnosti zákazníka - od základního typu kajuty bez okna po luxusní suites s balkónem a výhledem na oceán. Každá jednotka je vybavena minibarem, TV systémem, koupelnou a samozřejmě nezbytnou klimatizací. Stejně jako je tomu zvykem v jiných ubytovacích zařízeních, i zde se denně poskytují služby pokojských a room servisu (donáška objednaného jídla a nápojů dle nabízeného menu atd.).

Foto: Pavla Janková America Tours

Školení před vyplutím

Ještě před vyplutím, poté, co jsou již pasažéři na palubě, musí všichni absolvovat cvičný bezpečnostní „muster drill“. Posádka i výletníci se po zaznění signálu z kapitánského můstku dostaví se záchrannými vestami na předem určenou evakuační platformu (tzv. „muster station“, ta je určena umístěním kajuty) a seznámí se tak se zásadami procesu případné evakuace lodi. Poté je už vše připraveno k slavnostnímu vyplutí na otevřené moře. Cestující se mohou odebrat zpátky do svých pokojů, převléknout se do pohodlného ležérního oblečení či se tzv. vyfiknout a předvést se okolí v pěkných značkových šatech, na které se ve shonu běžného života nedostává řada.

Foto: Pavla Janková America Tours

Vstupní karta

Na lodi se ve většině případů nepřijímá hotovost, a proto je možné hradit útratu pouze pomocí speciálních platebních karet, které každý výletník při prvním nalodění obdrží v oddělení recepce a na které ze svého bankovního konta převede obnos, jež může během výletu neustále doplňovat do libovolné výše.

Foto: Alena Knotková America Tours

Restaurace

Co je na lodi k dispozici, jaký druh zábavy se nabízí, jak se vlastně tráví čas během plavby?

Začneme u nejvděčnějšího bodu zájmu, jímž pro mnohé bývá stravování. Zde má cestující několik možností. Podle umístění pokoje je každému přiřazeno místo v oficiální restauraci (dining room). Podle kategorie a velikosti lodi bývá těchto restaurací na palubě několik, většinou dvě až čtyři, tak aby se všichni cestující mohli plynule a bez zádrhelů vystřídat. Snídaně, obědy a večeře zde jsou již zahrnuty v ceně plavby, spolu se základními nápoji, jimiž jsou voda a ledový čaj (ice tea).

Pokud si zákazník chce objednat něco jiného z nápojového lístku, musí si zaplatit zvlášť. Restaurační menu nabízí bohatý výběr několika chodů, od studených a teplých předkrmů přes hlavní jídla (hovězí steaky, jehněčí, vepřové, kuřecí, dary moře, vegetariánské i speciální dietní pokrmy), saláty a vynikající dezerty. To vše přizpůsobené mezinárodní klientele tak, aby si každý našel to své.

Podle délky plavby bývají jeden či dva večery označeny jako „formální“. Tehdy je možné se v restauraci stravovat pouze za podmínky, že je výletník vhodně společensky oblečen. Kodex předepisuje pro pány frak či smoking s motýlkem, pro dámy pak dlouhé společenské šaty. „Formal nights“, jak se tyto večery označují, se vždy nesou v honosnějším duchu než ty běžné. Hostům se naskýtá ojedinělá příležitost osobně se setkat s kapitánem lodi, zhlédnout speciální taneční a činoherní přestavení, vyslechnout živý koncert a mnoho dalšího. Třešinkou na dortu bývá půlnoční bufet, kde dostávají příležitost především zruční šéfkuchaři, kteří se prezentují svými ornamentálně vyřezanými melouny, dýněmi a z ledu vytesanými sochami.

Foto: Alena Knotková America Tours

Dekorace

Ne každý má rád oficiality a chce si na dovolené opravdu konečně odpočinout a najíst se v klidu, třeba jen v kraťasech či plavkách, pěkně venku na palubě či kdekoliv jinde. V tom případě se nabízí možnost stravování v přidružených samoobslužných restauracích, jež bývají otevřené často non-stop. I zde je veškerý servis zahrnut v ceně plavby. Pasažéři si podle libosti nabírají pokrmy z nabídkových stolů a sami se usazují u volných stolečků v části jídelny s výhledem na moře. Množství a výběr jídel jsou přepestré a člověk jen velmi těžko odolává a od všeho chce alespoň maličko okusit.

Foto: Alena Knotková America Tours

Bufet

Někteří z výletníků rádi využívají služeb speciálních gurmánských restaurací, jichž se na každé lodi najde hned několik. Jedná se většinou o podniky se zaměřením na italskou, japonskou či francouzskou kuchyni, steakhouse a jiné. O tato zařízení bývá velký zájem a většinou je nutné si stůl rezervovat předem. Zde si však již hosté celou útratu hradí zvlášť.

K dobrému jídlu patří dobré pití. Loď nabízí výletníkům nepřebernou škálu běžných a hlavně však s dovolenou úzce spjatých exotických míchaných nápojů, připravovaných zručnými a často neméně exoticky vypadajícími usměvavými barmany. Na žádném koktejlu nesmí chybět nezbytná sladká třešinka, plátek ananasu a barevné papírové paraplíčko. Jsme přece v ráji!

Foto: Royal Caribbean

Krasobruslařská show

Kromě takříkajíc obžerství je toho na lodi k mání spousta jiného a zábavného. Tým složený z tanečníků, hudebníků, herců, akrobatů a dalších umělců se dnem i nocí stará o to, aby hostům zprostředkoval kvalitní kulturní zážitek. K vidění jsou slavné broadwayské kousky, cirkusová vystoupení, krasobruslařské show na ledě (ano, i ledová plocha se na palubě najde!), živé koncerty od klasické hudby přes hard rock a další a další. Večer se hosté mohou zavlnit v klubu v rytmu latinskoamerické hudby či třeba klasických diskotékových hitů 80. let. Kdo rád hazarduje a spíše než hudba mu potěšení činí cinkot mincí padajících z útrob výherních automatů, jistě neopomene navštívit lodní casino.

Foto: Alena Knotková America Tours

Kasíno

Být na dovolené neznamená pro každého nečinně zahálet. I pro neposedy a aktivní jedince je loď dokonale vybavená. Nejčastěji na horní otevřené palubě nalezneme běžecký ovál, někde poblíž pak posilovnu, u větších plavidel dokonce lezeckou stěnu či již zmíněnou ledovou plochu na bruslení. Pro vodní radovánky je tu samozřejmě bazén. Určitě ale nelze počítat s tím, že si v něm kdovíjak zaplaveme, protože zájem o smočení je logicky veliký a místa tak akorát!

Foto: Pavla Janková America Tours

Posilovna

Co ještě na lodi najdeme, jaké služby lze využít?

Například kadeřnictví, masáže a relaxační lázně, knihovnu, internetovou kavárnu, obchody se suvenýry, likéry, tabákovými výrobky a smíšeným zbožím, umělecké galerie, poštu atd. Rodiče, kteří si chtějí užít chvilky volna bez svých ratolestí, mohou využít servis denní a večerní školky. Pro věřící je k dispozici kaple. Ne vždy a všechno bývá růžové i v době dovolených, a loď počítá i s výjimečnými a méně příjemnými situacemi. A tak se na palubě kromě zábavných středisek nachází také lékařská ordinace, operační sál, márnice či vězeňská cela.

Foto: Alena Knotková America Tours

Kaple

Kromě dní na otevřeném moři každý lodní výlet zahrnuje také několik zajímavých návštěv přístavních měst a exotických ostrovů. Záleží na destinaci, kterou si zákazník vybral. V každém takovém místě organizuje lodní společnost aktivity a túry, ať již např. vyjížďky v džípech, na čtyřkolkách, na koních, plavbu na katamaranech se zaskleným dnem na pozorování podmořského světa, šnorchlování, plavání s delfíny, rejnoky atd. Jedná se o výlety fakultativní, a tudíž je opět nutné si je předem zarezervovat a samozřejmě zaplatit.

Mnozí hosté se rozhodnou nabídky akcí nevyužít a vyrážejí na průzkum okolí na vlastní pěst, oddávají se pocitu dobrodružství, volnosti a improvizace. Všichni se však musí včas vrátit zpět na palubu. Loď na nikoho nečeká, musí odplout na minutu, to je neoddiskutovatelné pravidlo. Kdo zmešká, zapláče. Na své náklady se musí dopravit do následujícího přístavu, kde se bude moci opět nalodit a setkat se svými blízkými, kteří se neopozdili, a také veškerým majetkem, který zatím čekal v opuštěné kajutě.

Foto: Alena Knotková America Tours

Kajuta s balkónem

Příště si povíme něco o týmu zaměstnanců…

Autor: Eva Špačková a America Tours

Anketa

Máte raději dovolenou v luxusu nebo raději pod stanem ?
Pod stanem
10,4 %
V luxusním hotelu
13,5 %
Zlatý střed
69,2 %
Neplánuji dovolenou
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 318 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám