Hlavní obsah

Georgia - broskvový stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihovýchodním pobřeží USA najdeme stát Georgia. Byla pojmenována po anglickém králi jménem George II. Jako 4. stát USA byla vyhlášena dne 2. 1. 1788. V roce 1861 z Unie vystoupila a znovu přijata byla v roce 1870.

Foto: Atlanta CVB

Atlanta

Článek

Georgia je známá jako přední producent výtečných broskví, pekanových ořechů, bavlny  a také jako největší dodavatel arašídů v USA.

Sever Georgie je hornatý - na své si přijdou pěší turisté, cyklisté na horských kolech, vodáci. V centrální části, která je pokryta úrodnou zemědělskou půdou, najdeme velké množství farem. Přírodu zde dotváří bujné lesní porosty. Východ tvoří nížiny v okolí Atlantiku, které dále ve vnitrozemí zvolna přecházejí v náhorní plošinu. Zasahují sem částečně nepříliš vysoké vrcholy  Apalačského pohoří.

Číslo jedna v návštěvnosti obsazuje východní pobřeží omývané Atlantikem, které se táhne od města Savannah přes četné ostrovy až k močálům Okefenokee Swamp, které tvoří hranici s Floridou.

Foto: Archiv

Cherokee Rose

Státní květina je růže

Proč je státní květinou růže hladká (Cherokee Rose)? Vysvětlení nám přinese legenda, která vypráví o nuceném odsunu rudých tváří do rezervací v Oklahomě v roce 1838, tzv. Trail of Tears  (Cesta slz). Cesta byla tak náročná, že mnohé děti zemřely a jejich matky truchlily, že nebyly schopné dětem pomoci. Stařešinové se modlili za znamení, které by posílilo tyto ženy. Příští den na každém místě, kam dopadla slza, vyrostla krásná růže.

Zlaté středy těchto kytiček představují zlato, které bylo vzato ze země Cherokee. Sedm lístků na každém stonku symbolizuje sedm klanů kmene Cherokee. Dodnes roste divoká růže Cherokee podél Cesty slz do východní Oklahomy. Thomasville je známé jako město růží.

Foto: Archiv

Providence Canyon

Národní parky

Okefenokee Swamp Park je považován za nesmírně významnou část amerického dědictví. Jedná se o chráněnou oblast močálů, mokřadů, jezer, lesů, džungle a prérie, kde nachází  útočiště mnoho druhů ptáků, hadů a aligátorů, ale také třeba medvědů a pum. Oblíbené jsou lodní výlety po původních indiánských vodních cestách, turistika v divočině a pozorování zvířat. Vystoupat můžeme na rozhlednu vysokou 90 m a je zde též řada možností seznámit se  s dějinami a původními obyvateli oblasti. 

Okefenokee Swamp Park je považován za nesmírně významnou část amerického dědictví. Jedná se o chráněnou oblast močálů, mokřadů, jezer, lesů, džungle a prérie, kde nachází  útočiště mnoho druhů ptáků, hadů a aligátorů, ale také třeba medvědů a pum. Oblíbené jsou lodní výlety po původních indiánských vodních cestách, turistika v divočině a pozorování zvířat. Vystoupat můžeme na rozhlednu vysokou 90 m a je zde též řada možností seznámit se  s dějinami a původními obyvateli oblasti.  Státní park Providence Canyon nedaleko města Lumpkin bývá označován jako malý Grand Canyon státu Georgia.

Okefenokee Swamp Park je považován za nesmírně významnou část amerického dědictví. Jedná se o chráněnou oblast močálů, mokřadů, jezer, lesů, džungle a prérie, kde nachází  útočiště mnoho druhů ptáků, hadů a aligátorů, ale také třeba medvědů a pum. Oblíbené jsou lodní výlety po původních indiánských vodních cestách, turistika v divočině a pozorování zvířat. Vystoupat můžeme na rozhlednu vysokou 90 m a je zde též řada možností seznámit se  s dějinami a původními obyvateli oblasti.  Státní park Providence Canyon nedaleko města Lumpkin bývá označován jako malý Grand Canyon státu Georgia.Marshal Forest ve městě Rome je jediným přírodním parkem v USA, který se celý nachází uvnitř města.

Národní park Chickamuga je místem nejkrvavější bitvy v americké historii.

Foto: Atlanta CVB

Atlanta

Významné osobnosti

Město Plains bylo domovem 39. prezidenta Jimmyho Cartera.

Město Plains bylo domovem 39. prezidenta Jimmyho Cartera. Savannah byla místem přistání lodi generála Jamese Edwarda Oglethorpa, zakladatele Georgie.

Město Plains bylo domovem 39. prezidenta Jimmyho Cartera. Savannah byla místem přistání lodi generála Jamese Edwarda Oglethorpa, zakladatele Georgie. Ralph Bunch - americký diplomat - byl prvním občanem státu Georgia, který získal Nobelovu cenu za mír.

Dr. John S. Pemberton v roce 1886 vyvinul v Atlantě Coca-Colu.

Foto: Augusta CVB

Augusta

Odpočinkovým místem Franklina D. Roosvevelta byl Little White House (malý Bílý dům) ve Warm Springs.

Odpočinkovým místem Franklina D. Roosvevelta byl Little White House (malý Bílý dům) ve Warm Springs.Jackie Robinson, narozený ve městě Cairo, se stal v roce 1947 prvním černošským baseballistou hrajícím v hlavní lize.

Odpočinkovým místem Franklina D. Roosvevelta byl Little White House (malý Bílý dům) ve Warm Springs.Jackie Robinson, narozený ve městě Cairo, se stal v roce 1947 prvním černošským baseballistou hrajícím v hlavní lize. Rodný dům Dr. Martina Luthera Kinga Jr. se nachází v historické čtvrti nedaleko kostela Ebenezer Baptist Church.

V Georgii žila spisovatelka Margaret Mitchell (autorka románu Jih proti severu).

Foto: Augusta CVB

Augusta

Města

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.  

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.   Savannah na východním pobřeží vás okouzlí svoji skvostnou předválečnou architekturou.

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.   Savannah na východním pobřeží vás okouzlí svoji skvostnou předválečnou architekturou. Překrásné předválečné domy stojí i ve městě Madison.

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.   Savannah na východním pobřeží vás okouzlí svoji skvostnou předválečnou architekturou. Překrásné předválečné domy stojí i ve městě Madison. Město Cordele je považováno za hlavní „melounové město světa“.

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.   Savannah na východním pobřeží vás okouzlí svoji skvostnou předválečnou architekturou. Překrásné předválečné domy stojí i ve městě Madison. Město Cordele je považováno za hlavní „melounové město světa“. Světovým hlavním městem kuřat je Gainesville.  V Georgii se každým rokem pořádá jedna z největších mezinárodních drůbežích show na světě.  

Atlanta je hlavním a největším městem státu Georgia. Zároveň je hospodářským centrem celého jihovýchodu. Je to příjemné město plné zeleně, sportu (připomeňme letní Olympijské hry v roce 1996), důležitý dopravní uzel, kulturní centrum a sídlo několika významných národních a mezinárodních firem.   Savannah na východním pobřeží vás okouzlí svoji skvostnou předválečnou architekturou. Překrásné předválečné domy stojí i ve městě Madison. Město Cordele je považováno za hlavní „melounové město světa“. Světovým hlavním městem kuřat je Gainesville.  V Georgii se každým rokem pořádá jedna z největších mezinárodních drůbežích show na světě.   Největším univerzitním kampusem na světě se pyšní Berry College v Rome.   

Kromě zmíněného města Savannah patří k významným centrům města Augusta, Columbus a Macon, Dalton. 

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Čtete rád/a nejrůznější legendy?
ano
85,3 %
ne
14,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Zajímavosti o Georgii

Georgia je největším státem na východ od řeky Mississippi.

Georgia je největším státem na východ od řeky Mississippi. Žije zde přes 9,5 milionů obyvatel.

Georgia je největším státem na východ od řeky Mississippi. Žije zde přes 9,5 milionů obyvatel. Hlavním městem je Atlanta s 542 000 obyvateli.

Nejvyšší bod – Brasstown Bald – 1 458 m n. m.

Související témata:

Výběr článků

Načítám