Hlavní obsah

South Dakota - stát s bohatou historií a přírodními poklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát South Dakota (Jižní Dakota) najdeme na středozápadě USA. Severním sousedem je North Dakota, východními Minnesota a Iowa, jižním Nebraska a na západě má společné hranice s Montanou a Wyomingem. Uprostřed státu leží hlavní město Pierre, kde žije pouhých 14 000 obyvatel. Je tak druhým nejmenším hlavním městem v USA.

Foto: South Dakota Tourism

Wild Bill Deadwood

Článek

Naopak největším městem South Dakoty je Sioux Falls na východě státu (158 000 obyvatel). South Dakota byla přičleněna k Unii v pořadí jako 40. stát USA dne 2. listopadu 1889. Ústředním motivem na státní vlajce je pečeť státu umístěná v poli nebeské modři. Je olemovaná zlatými trojúhelníčky symbolizujícími sluneční paprsky. Okolo pečetě je zlatý nápis: South Dakota the Mount Rushmore State.

Foto: Pierre CVB

Pierre

Středem státu se klikatí řeka Missouri. Východně od ní se nachází region Drift Prairie s nízkými kopečky a jezery. Jedná se o velmi úrodnou oblast posetou četnými farmami a rozlehlými poli, na kterých se pěstuje pšenice, sója, zelenina, ale královnou mezi plodinami je tu kukuřice.

Jihovýchod je typický táhlými kopci Dissected Till Plains. Více členitá krajina s kopci, pláněmi, kaňony a příkrými, navrchu zploštělými horami je na dvou třetinách západní části státu. K vodním tokům South Dakoty patří kromě Missouri i Cheyenne River, James River a White River.

Stát oplývá mnoha přírodními zajímavostmi. Nechte se naladit nebo třeba i zlákat k jejich návštěvě níže uvedenými tipy.

Foto: South Dakota Tourism

Custer State Park

Ve státním parku Custer S. P. žije okolo 1 500 kusů volně žijících bizonů. Tato zvířata dosahující hmotnosti až 900 kg sehrála v historii velmi důležitou roli v životě indiánů. Jejich maso bylo hlavní součástí potravy, kůže sloužila při výrobě ošacení a stavbě přístřeší.

Foto: Rapid City CVB

Jewel Cave

Třetí nejdelší jeskyní na světě je Jewel Cave. Do dnešní doby je prozkoumáno více než 200 km chodeb. Jméno Jewel (šperk) bylo jeskyni přisouzeno podle kalcitových krystalů, které se na světle krásně třpytí.

Foto: South Dakota CVB

Badlands National Park

V národním parku Badlands s rozlohou 987 km² najdeme kopce i hnědo-červené skalní věžičky i sloupky zasazené do největší chráněné travnaté prérie USA. Park je unikátní díky nejbohatším nalezištím fosilií z období oligocénu. Věk zkamenělin je odhadován na 23 – 35 miliónů let. Pojmenování Badlands (Špatná země) pochází od Siouxů, kteří toto místo považovali na špatně přístupné. Dnes tomu zdaleka tak není. Severní částí parku vede dálnice Hwy 240 dlouhá cca 50 km, na které je devět vyhlídkových bodů.

V chráněné oblasti Sage Creek Wilderness přírodovědci usilují o rozšíření populace fretek – jednoho z nejohroženějších savců Severní Ameriky.

Foto: Black Hills CVB

Badlands- Black Hills

Jistě vás upoutají i Black Hills (Černé kopce), jejichž jméno pochází z jazyka kmene Lakota. Příslušníci tohoto kmene vrchy nazývají „Papa Sapa“, v překladu „kopce, které jsou černé“. A skutečně, tyto kopce s hustými borovicovými lesy vypínající se několik stovek metrů nad okolní prérií se z dálky jeví jako černé.

Město Woonsocket je známé nádherným jezerem Prior v samém centru. Díky němu je Woonsocket označován jako „Město s krásným jezerem“.

Památka Mammoth Site v Hot Spring obsahuje největší koncentraci mamutích kostí na světě.

Foto: Corn Palace Visitor Center

Corn Palace

Velmi ceněnou památkou je jediný kukuřičný palác na světě Corn Palace ve městě Mitchell. První z budov byla postavena v roce 1892. Cílem projektu bylo upoutat pozornost k úrodné půdě na východě státu a povzbudit farmáře. Současná budova byla dokončena v roce 1921. Corn Palace je využíván také ke kulturním účelům (kapacita 3 500 diváků) a sportovním akcím (3 100 diváků).

Každým rokem je exteriér budovy vyzdoben originální nástěnnou grafikou zobrazující scény související s farmařením. K jejímu vytvoření slouží tisíce stvolů kukuřice, obilí a různé přírodní barevné trávy. Rovněž tak tři stěny v interiéru jsou pokryté kukuřičnou nástěnnou "malbou“.

Okolí nevelkého města Faith je lahůdkou pro paleontology. Byly zde nalezeny části hadrosaura a edmontosaura a také jedny z největších, nejkompletnějších a nejzachovalejších ostatků tyranosaura rexe.

Foto: Mount Rusmore CVB

Mount Rusmore

Přezdívka státu je - Mount Rushmore State, říká se mu tak na počest unikátního sochařského díla, v současnosti největšího na světě, vytesaného do masivu Mount Rushmore v pohoří Black Hills. Dílo zachycuje tváře čtyř význačných prezidentů USA: George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Sochař Gutzon Borglum započal práce v roce 1927, trvaly 14 let a náklady činily jeden milión dolarů.

Foto: Crazy Horse Memorial

Crazy Horse Memorial

V současné době je stále ve fázi rozpracování impozantní sochařské dílo Crazy Horse Memorial. Má představovat jednoho z velkých indiánských náčelníků Crazyho Horse sedícího s napřaženou paží na vzpínajícím se koni. Po dokončení by celé dílo mělo dosahovat výšky až 172 m a délky 195 m, čímž by se zařadilo mezi největší svého druhu na světě. Otázkou ale zůstává, kdy a zda se vůbec sochu podaří vybudovat v plánovaném rozsahu.

I když South Dakota je jedním z nejchudších států USA, turisticky je velmi přitažlivá. Je mnoho těch, kteří chtějí na vlastní oči spatřit místa, kde se odehrály jedny z nejpohnutějších historických událostí amerického národa.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Myslíte, že budování Crazy Horse Memorial má smysl ?
ano
83,1 %
ne
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Zajímavosti South Dakoty :

Rozloha: 199 905 km²

Rozloha: 199 905 km² Počet obyvatel 800 000

Výraz  Dakota v jazyce Siouxů znamená přítel nebo spojenec – týká se dvou sousedících států – North Dakota a South Dakota.

Související témata:

Výběr článků

Načítám