Hlavní obsah

Pouště amerického Jihozápadu - Sonoran Desert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonoran Desert (nadmořská výška do cca 1000 m) zasahuje jižní části Arizony a Kalifornie a táhne se za hranice dále do Mexika. Ze čtveřice pouští amerického Jihozápadu je považována za nejzelenější.

Foto: Michal Kužel America Tours

Sonorská poušť v květu

Článek

Silné letní monzuny a zimní bouře doprovázené velkolepou světelnou hrou blesků přinášejí nárazově velké množství vláhy a znovu a znovu probouzejí k životu bohatou subtropickou vegetaci.

Scenérie navozuje atmosféru klasických filmových westernů – vysoko na azurově modré obloze bez mráčku krouží kondor krocanovitý (Cathartes aura), kolem dokola se rozléhá jen hluboké ticho, nízko nad rozžhavenou zemí se tetelí horký vzduch, kolem rozeklaných skal bují celé lesy kaktusů všech možných velikostí a tvarů s výrazně zbarvenými květy, některé již uzrálými plody.

Jen a pouze na jihu Arizony v poušti Sonora se můžeme v USA setkat s divoce rostoucími gigantickými kaktusy saguaro (Carnegiea gigantea). Tito pichlaví hrdinové ve tvaru sloupků s ručičkama v dospělosti (tj. cca 125 let) dorůstají výšky kolem 15 metrů.

Foto: Eva Špačková

Kakrus saguaro

V jejich dužnatých tělech, z většiny tvořených vodou, si vyhlubují dutiny datel gilský (melanerpes uropygialis) a datel zlatokřídlý (colaptes chrysoides). V nich nachází útočiště a místa k hnízdění. Když datlovití vyvedou mláďata, stěhují se do dutin další druhy ptáků – pěnkavy, vrabci, jiřičky či drobní kulíšci trpasličí (Micrathene whitneyi).

Bílé květy saguaro obsahují sladký nektar, který za temných nocí přiláká pozornost netopýrů glosofágy lesní (Leptonycteris curasoae) a glosofágy mexické (Choeronycteris mexicana). Ti při vlastním nasávání lahodného moku kvítka zároveň opylují, a napomáhají tak jeho reprodukci.

Foto: Eva Špačková

Opuncie

Vedle saguaro nalezneme v širé poušti Sonora spoustu jiných druhů kaktusů. Největší zastoupenou skupinu tvoří opuncie (Opuntia erinacea, O.basilaris, O.chlorotica, O.bigelovii, O.acanthocarpa atd.). Určitě nesmíme zapomenout zmínit další velmi zajímavý exemplář - organ pipe cactus (Stenocereus thurberi). Stejně jako saguaro i organ pipe je sloupkovitého charakteru, avšak větví se z kmene těsně nad zemí a vytváří celé košaté trsy.

Foto: Michal Kužel America Tours

Projížďka na koních sonorskou pouští

Mezi kaktusy si nelze nevšimnout stromo-keřů paloverde (Cercidium microphyllum) a nadutce-prosopisu (Prosopis glandulosa a P.pubescens). Z jejich žlutých květů získávají místní obyvatelé vynikající jednodruhový med a zralé plody – lusky suší a melou na mouku, která se používá na přípravu placek typu tortilla a jiných tradičních pokrmů.

Autor : Eva Špačková

Anketa

Jezdíte někdy na koni ?
ano
13,9 %
ne
65,6 %
ještě jsem to nezkusil(a ) , ale chtěl(a) bych to zkusit
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 122 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám