Hlavní obsah

Národní park Yellowstone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Yellowstone připomíná říši divů. Bouřící gejzíry a vřídla, pestrobarevná jezírka, mystická pára vystupující ze země, vzduch nasycený sírou, zkamenělé lesy, bezpočet křišťálově průzračných horských ples, řek a vodopádů, bohatá divoká zvířena a unikátní flóra. To vše a ještě mnohem více sem každoročně přiláká milióny návštěvníků.

Článek

Park se rozkládá v severozápadní části USA. Asi 96 % jeho území leží ve státě Wyoming, další 3 % v Montaně a zbývající 1 % v Idaho. Chráněná rezervace je součástí plošiny Yellowstone Plateau, jejíž průměrná nadmořská výška se pohybuje kolem 2 400 m. Téměř celý její okraj obklopují horské hřbety Middle Rocky Mountains s vrcholy dosahujícími 2700 – 3400 m n. m.

Asi před 2 miliony, 1,3 miliony a znovu pak před 640 000 lety probíhaly v oblasti dnešního Yellowstone obrovské vulkanické erupce. Centrální část současného parku se propadla a vytvořila ohromnou kalderu o rozměrech 48 x 72 km. Vroucí magma hluboko pod zemí je hnacím motorem bezpočtu zdejších gejzírů, vřídel a fumarol.

Co se týče flory, 80 % území parku pokrývají hluboké lesy, dalších 15 % náleží rozlehlým loukám. Přes 1700 druhů stromů a vaskulárních rostlin má svůj prvotní původ zde. Z dřevin převažují jehličnany jako borovice pokroucená, smrk Engelmanův, jedle plstnatoplodá a bělokorá. Listnaté stromy nejhojněji zastupují topoly, osiky, vrby a duby.

Při návštěvě parku možná narazíme na medvěda černého nebo grizzlyho. S mnohem větší pravděpodobností uvidíme bizony, losy, vidlorohy, ovce tlustorohé, horské kozy, jelence ušaté, jelínky wapiti, kojoty, vlky šedé, rysy, zemní veverky, sviště, může nás překvapit i puma. Ptačí říši reprezentují orel mořský, pelikán americký, labuť trubač, čírka aj. Křišťálově průzračné vody řek a jezer se hemží rybami, nejtypičtějšími druhy jsou pstruh „cutthroat trout“, siven americký a siven obrovský.

Lidská historie zdejší oblasti sahá asi 11 000 let zpátky, kdy prapůvodní obyvatelé severoamerického kontinentu nacházeli v okolních vysokých horách a na rozlehlých pláních hojná loviště divoké zvěře a ryb.

V roce 1805 procházela regionem na sever odtud (tj. částí dnešní Montany) výzkumná expedice vedená Lewisem a Clarkem. O kraji Yellowstone se dozvěděli z doslechu, avšak nevěnovali mu sebemenší pozornost.

O rok později se jeden z členů John Colter rozhodl od výpravy odpojit a následovat skupinu lovců kožešin, jež se pohybovala v místech dnešního národního parku. Později se úplně osamostatnil a zimu 1807 – 1808 strávil potulováním se po geotermálním regionu na severovýchodě, v okolí vodopádu Tower Fall.

Když se poté o svých zážitcích v krajině „ohně a síry“ zmínil před veřejností, byl prohlášen za lháře a blázna. „Vyfantazírované“ oblasti se začalo přezdívat „Colter´s Hell“ („Colterovo peklo“) a po několik následujících desetiletí se o ní šířily ty nejrůznější překroucené zvěsti a mýty.

V roce 1856 narazil na zdejší vřídla, gejzíry a žluté skály potulný lovec a dobrodruh Jim Bridger. Stejně jako dříve Colter, ani on se svými poznatky u nedůvěřivé a vysmívající se veřejnosti neuspěl.

První oficiální důkladnější bádání v oblasti Yellowstone provedla expedice tří nezávislých soukromě financovaných badatelů Cook Folsom Peterson Expedition v roce 1869. Celý měsíc strávila skupina prozkoumáváním okolí, sběrem vzorků a pojmenováváním výjimečných míst.

Po řadě dalších podrobnějších zkoumání byl region shledán natolik výjimečným a cenným, že se odborníci začali tvrdě zasazovat o jeho ochranu. Na základě zákona schváleného prezidentem Grantem vyhlásil kongres roku 1872 první americký národní park Yellowstone. Od roku 1978 je rezervace na seznamu světového dědictví UNESCO.

Praktické informace:

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center.

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center. Do parku je možný vstup z pěti bodů:

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center. Do parku je možný vstup z pěti bodů: North Entrance – severní vstup nedaleko městečka Gardiner, stát Montana, silnice Hwy 89. Tento vstup do parku jako jediný zůstává otevřený celoročně.

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center. Do parku je možný vstup z pěti bodů: North Entrance – severní vstup nedaleko městečka Gardiner, stát Montana, silnice Hwy 89. Tento vstup do parku jako jediný zůstává otevřený celoročně.Northeast Entrance – severovýchodní vstup nedaleko Silver Gate, stát Montana, silnice Hwy 212.

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center. Do parku je možný vstup z pěti bodů: North Entrance – severní vstup nedaleko městečka Gardiner, stát Montana, silnice Hwy 89. Tento vstup do parku jako jediný zůstává otevřený celoročně.Northeast Entrance – severovýchodní vstup nedaleko Silver Gate, stát Montana, silnice Hwy 212.East Entrance – východní vstup na silnici Hwy 20, 85 km vzdálený od města Cody, stát Wyoming.

Yellowstone N. P. je otevřený 365 dní v roce, avšak velká jeho část se v zimním období stává díky silné sněhové pokrývce a krutým mrazům nepřístupnou. Turistům je v parku k dispozici několik výborně vybavených návštěvnických a informačních center. Do parku je možný vstup z pěti bodů: North Entrance – severní vstup nedaleko městečka Gardiner, stát Montana, silnice Hwy 89. Tento vstup do parku jako jediný zůstává otevřený celoročně.Northeast Entrance – severovýchodní vstup nedaleko Silver Gate, stát Montana, silnice Hwy 212.East Entrance – východní vstup na silnici Hwy 20, 85 km vzdálený od města Cody, stát Wyoming.South Entrance – jižní vstup, 103 km od města Jackson, stát Wyoming.

West Entrance – západní vstup na Hwy 20, nedaleko komunity West Yellowstone, stát Idaho.

Milovníkům pohybu ve volné přírodě nabízí Yellowstone N. P. téměř 2 000 km stezek. Pokud chceme strávit na výšlapu několik dní a zkombinovat jej s tábořením v divočině mimo dosah civilizace, musíme si zažádat o povolenku v nějakém z návštěvnických center nebo rangerských stanic. V zimním období lze v parku běhat na lyžích či se brodit závějemi na sněžnicích.

Yellowstone je hotovým rájem pro nadšené rybáře. Pro lovení v místních vodách je nutné si zařídit u správců zvláštní povolení, licence vystavené kdekoliv jinde zde pozbývají platnosti.

Na rozdíl od mnohých jiných národních parků v Yellowstone neoperuje žádná pravidelná veřejná doprava. Máme však možnost zajistit si placenou motorizovanou túru s průvodcem.

Co si nenechat ujít

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:  Mammoth Country

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:  Mammoth Country  Roosevelt Country

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:  Mammoth Country  Roosevelt Country  Canyon Country

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:  Mammoth Country  Roosevelt Country  Canyon Country  Lake Country

Území Yellowstone N. P. je tak rozsáhlé, že na jeho zevrubnější probádání je třeba několik dní. Zdroje udávají minimálně 5, aby si návštěvníci relativně v klidu mohli prohlédnout následující charakterově odlišné regiony:  Mammoth Country  Roosevelt Country  Canyon Country  Lake Country  Geyser Country

Všemi výše zmíněnými prochází hlavní scénická 230 km dlouhá komunikace Ground Loop Road.

Pojďme se na ni společně vydat a trochu se kolem rozhlédnout: Představme si, že do oblasti vjíždíme od jihu přes South Entrance. Cesta se vine kolem řeky Lewis River, jež nás proti svému proudu zavede k pěkným vodopádům Lewis Falls a nedalekému jezeru Lewis Lake. Pokračujeme dále na sever a dorazíme na křižovatku, kde se cesta rozdvojuje. Zde nalezneme vesničku Grant Village a přilehlé tábořiště.

Nacházíme se nyní v nejrozsáhlejší gejzírové pánevní oblasti Yellowstone, zvané West Thumb, rozkládající se na jihozápadním břehu jezera Yellowstone Lake. Zdroj tepla zdejších termálních jevů je situován relativně blízko pod povrchem, jen asi 3000 m do hloubky a projevuje se nejen na okolních březích, ale také pod hladinou jezera. Zvláště patrná je tato skutečnost v zimním období, kdy se na ledové krustě vody, místy až metr silné, vytvářejí roztátá oka.

Mezi jednotlivými zdejšími geotermálními jezírky a prameny se pohybujeme na dřevěných lávkách, které nás zavedou až k samotným břehům jezera. Cesta je doplněna cedulemi se zajímavými poučnými texty a vysvětlivkami.

Nyní se z křižovatky na hlavní cestě vydáme doleva směrem na západ. Po 27 km dorazíme do jedné z nejnavštěvovanějších oblastí národního parku Yellowstone – Upper Geyser Basin, která je domovem nejvyšší koncentrace geotermálních prvků v širokém okolí.

Hlavní zdejší atrakcí je bezpochyby gejzír Old Faithful Geyser (Starý věrný). Intervaly mezi jeho erupcemi se pohybují mezi 40 až 126 minutami. Program jeho „představení“ získáme v nedalekém návštěvnickém centru. Zdejší odborníci dokáží s odchylkou 10 – 15 minut odhadnout následující erupci. Podle její síly do vzduchu vytryská při jedné „show“ na 14 000 – 32 000 litrů vařící vody, do výšky 32 – 56 m. Doba explozí se pohybuje mezi 1,5 až pěti minutami.

Ovšem Old Faithful není jediným, který v této pánvi stojí za vidění. Určitě bychom si neměli nechat ujít další gejzíry – např. překrásný Castle Geyser (intervaly erupcí asi 13 hodin), Grand Geyser Daisy Geyser, Riverside Geyser aj., dále barevná horká jezírka Crested Pool, Morning Glory Pool, Saphire Pool a mnohé další. Jednotlivé úkazy jsou opět mezi sebou propojeny dřevěnými chodníčky s mapkami a popisky.

Jen několik málo kilometrů po silnici Ground Loop Road směrem na sever nás dovede k pánvi Midway Geyser Basin na břehu řeky Firehole River. Její dominantu tvoří přenádherně zbarvený geotermální Grand Prismatic Spring, největší horký pramen v Yellowstone N. P. (110 m široký, 37 m hluboký).

Pokračujeme dále v cestě na sever. Míjíme pánev Lower Geyser Basin a přijíždíme na křižovatku Madison, kde ze západu ústí Hwy 20 od vstupní brány West Entrance. V těchto místech se setkávají řeky Firehole River a Gibbon River. Jejich soutokem vzniká Madison River, která se vlévá do řeky Missouri. Nedaleko odtud se nachází malá, ale velmi pěkná termální oblast Artist Paint Pots s 1,6 km dlouhým trailem mezi barevnými vřídly a bublajícími bahenními jezírky.

A již přijíždíme do Norris Geyser Basin, nejteplejší a nejproměnlivější termální zóny v parku. Opět budeme ohromeni paletou barev zdejších vřídel a jejich roztodivných tvarů. Nejzajímavější součástí je zdejší Back Basin – Steamboat Geyser – nejvyšší aktivní gejzír na světě (až 90 m). Intervaly jeho erupcí jsou velmi nepravidelné, kolísají od několika dnů až po několik let. Expozice v místním malém muzeum vysvětluje, jak gejzíry vlastně vznikají a fungují.

Nedaleko pánve Norris Geyser Basin se silnice opět rozvětvuje, ale my míříme stále směrem na sever. Míjíme zajímavý úkaz – Roaring Mountain (Hřmící hora). Jedná se o acidickou hydrotermální oblast tvořenou syčícími, hučícími a někdy pískajícími fumarolami.

Asi po dalších 26 km dorazíme do severozápadního regionu Yellowstone N. P. Mammoth Country či Mammoth Hot Springs, rozlehlého komplexu horkých vřídel. „Mammoth“ je v podstatě velká travertinová hora, která zde vznikala několik tisíciletí. Horká voda, jež sem pod zemí proniká z jižně položené Norris Geyser Basin, se na vzduchu ochlazuje a usazuje se ve formě uhličitanu vápenatého. Řasy žijící ve zdejších jezírkách mají různé zbarvení, a to podle teploty, ve které se vyskytují. Některé části okolních travertinových teras jsou proto hnědé, jiné oranžové, další mají nádech červené či zelené barvy. Vlivem mírné seizmické aktivity v posledních letech se některé místní únikové cesty horkých pramenů zablokovaly a části teras vyschly. Vrcholy Gallatin Range, které se tyčí na severozápadě, vytvářejí velmi působivou kulisu a jsou domovem mnoha turistických pěších stezek.

Silnice Grand Loop Road se od Mammoth Hot Springs stáčí k východu a míří si to napříč regionem Roosevelt Country, který je považován za nejodlehlejší, nejscéničtější a člověkem nejméně dotčenou částí národního parku.

Nedaleko uzlu Tower Roosevelt Junction se do kraje rozbíhá několik velmi dobrých turistických trailů. Oblast je charakteristická svými unikátními fosilními lesy, divokými horskými bystřinami a jezery hemžícími se divokými pstruhy. Oblíbenými zastávkami na zdejší cestě jsou vodopády Tower Fall a vyhlídky na dramatické rozeklané vrcholy Absaroka Mountains.

Okružní komunikace se nyní točí k jihu a přibližuje nás do oblasti Canyon Country. Jejím správním centrem je vesnička, nebo chcete-li městečko či komunita Canyon Village. Nalezneme tam návštěvnické centrum, amfiteátr, veřejné sprchy a prádelnu, restaurace, obchody, čerpací stanici a možnost ubytování v hotelu (horské chatě) Canyon Lodge či v kempu.

Dominantou tohoto území je kaňon řeky Yellowstone River, tzv. Grand Canyon of the Yellowstone. Cesta South Rim Dr. nás zavede k jedné z místních nejúchvatnějších a nejklasičtějších vyhlídek Artist Point. Otevírá se před námi překrásný pohled na mocný tok řeky a přilehlé jasně žlutě zbarvené skály – odtud název Yellowstone – „žlutá skála/kámen“. Z několika okolních míst se naskýtá pohled na kaskádu vodopádů – Upper Falls a Lower Falls. Oblíbenou stezkou pro výšlap je Seven Mile Hole Trail, která padá ze severní hrany dovnitř kaňonu, dále šplhá nahoru k jednomu ze zdejších nejvyšších vrcholů Mt. Washburn (3 122 m n. m.).

Yellowstone River je řeka přibližně 1 114 km dlouhá. Je považována za jeden z hlavních přítoků řeky Missouri River. Pramení v horách Absaroka Mountains v severozápadní části státu Wyoming. Řeka protéká parkem směrem na sever, napájí jezero Yellowstone Lake, aby jej zase poté opustila, a přes výše zmíněnou kaskádu vodopádů proběhla kaňony Grand Canyon a Black Canyon a opustila území parku.

Okruh se pomalu uzavírá. Po hlavní silnici se blížíme směrem k poslední části Lake Country. Jejím centrálním bodem je již jmenované jezero Yellowstone Lake, největší vodní plocha v parku (352 km²) a největší sladkovodní jezero na severoamerickém kontinentu. Nadmořská výška hladiny dosahuje 2 376 m, délka břehů 177 km.

Průměrná hloubka činí 42 m, zatímco největší naměřená hodnota je 118 m. V zimě pokrývá hladinu až jeden metr silná vrstva ledu, která ustupuje v pozdním květnu, někdy až začátkem června. Jezero je domovem rozsáhlé populace pstruha „cutthroat trout“. Velká část plochy je přístupná pro projížďky na rekreačních plavidlech. Okolí břehů je poseté piknikovými zónami a zónami pro bezpečné zastavení vozidel s možností vystoupit a pokochat se panoramatickými pohledy. Správními centry oblasti jsou komunity Lake Village a Fishing Bridge.

Autor : America Tours

Anketa

Chtěli byste raději vidět gejzíry v NP Yellowstone nebo na Islandu ?
NP Yellowstone
84,4 %
Island
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 225 čtenářů.

Zajímavosti z NP Yellowstone

Rozloha: 8 987 km²

Rozloha: 8 987 km² Nejvyšší bod: Eagle Peak (3 462 m n. m.) na jihovýchodní hranici parku.

Rozloha: 8 987 km² Nejvyšší bod: Eagle Peak (3 462 m n. m.) na jihovýchodní hranici parku. Nejnižší bod: v okolí toku Reese Creek (1 610 m n. m.).

Podnebí: Během letní sezóny (červen  začátek září) dosahují nejvyšší teploty obvyklých 21 – 27º C, zatímco v noci mohou spadnout až na nulu i níže. Letní odpoledne často doprovázejí bouřky. Zimy zde bývají kruté. Sníh může překvapit v kteroukoli roční dobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám