Hlavní obsah

Nevada - podmanivou přírodou za světem hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihozápadní části USA leží stát Nevada. Jeho rozloha je 286 367 km² a žije zde 2 700 000 obyvatel. Na západě sousedí s Kalifornií, na severu s Oregonem a Idaho, na východě s Utahem a Arizonou. Hlavním městem je Carson City s 52 000 obyvateli. Nevada byla přijata do Unie jako 36. stát dne 31. října 1864.

Článek

Stát je pojmenován podle pohoří Sierra Nevada. Ve španělštině výraz znamená zasněžená.

Státní květinou je pelyněk s drobnými žlutými nebo bílými kvítky a šedozelenými větvičkami. Jedná se o odolnou rostlinu, která roste převážně v oblastech pouští na západě USA v místech, kde jiný druh vegetace nepřežije. Pelyněk je znám svým příjemným aroma. V zimě se jím krmí ovce a dobytek. Listy rostliny byly využívány indiány k medicínským účelům a kůra posloužila ke splétání rohoží nebo podložek.

Dvě snítky žlutě kvetoucího pelyňku obklopují i nápis a stříbrnou pěticípou hvězdu na státní vlajce. Nad hvězdou je umístěna žlutá stuha s černě psanými slovy „Battle Born“ (Zrozená v bitvě), která připomíná, že Nevada vznikla během americké občanské války.

Přírodní perly

Velké návštěvnosti se těší národní park Death Valley National Park. Nevada má nejvíce horských hřebenů v porovnání s ostatními státy USA. Významnou roli pro život v této pouštní krajině hrají vodní toky. V první řadě samozřejmě řeka Colorado, která prochází jihovýchodní hranicí Nevady s Arizonou. Za návštěvu určitě stojí gigantické vodní dílo Hoover Dam s uměle vytvořeným jezerem Lake Mead.

Přehrada znamená zdroj vody a energie pro široké okolí a zároveň slouží jako rekreační oblast. Lze se také zúčastnit komentovaných prohlídek nebo si projít muzeum s artefakty a zajímavostmi o výstavbě. Za pozornost rozhodně stojí impozantní most překlenující  řeku Colorado - Mike O´Callaghan Pat Tillman Memorial Bridge, známý jako Hoover Dam Bypass (otevřen v říjnu 2010).

Velmi oblíbeným místem k rekreaci (turistika, vodní sporty, lety horkovzdušným balónem, relax) je i sladkovodní jezero Lake Tahoe na hranicích Nevady s Kalifornií, v horách Sierra Nevada, nedaleko města Carson City. Je největším horským jezerem v Severní Americe (496,1 km²) a zároveň druhým nejhlubším v USA. Hloubka činí neuvěřitelných 501 metrů. Resort Cal-Neva u jezera Lake Tahoe v Crystal Bay kdysi vlastnil Frank Sinatra. Uvnitř budovy je možné stát najednou ve dvou státech – Kalifornii a Nevadě.

Další perlou je překrásný státní park Valley of Fire State Park. Jeho charakteristickým rysem jsou rudé pískovcové formace zerodované do neuvěřitelných tvarů. Zvláště západy slunce jsou zde nádherné. Tehdy pochopíme, kde se vzalo jméno Valley of Fire – Údolí ohně.

Hráčská vášeň

K Nevadě neodmyslitelně patří hrací automaty, které jsou umístěny i v místech, kde byste je rozhodně nečekali. Například u čerpacích stanic či v obchodech. Cinkot mincí a zvuky hracích automatů jsou všudypřítomné.  V roce 1960 bylo v Nevadě 16 067 hracích automatů, v roce 1999 již 205 723!

První hrací automat, který se stal modelovým vzorem pro všechny další automaty, vynalezl v roce 1899 Charles Fey. V březnu 1931 guvernér Fred Balzar podepsal zákon týkající se legalizace hazardu ve městě.

V tomto roce se otevřelo první kasino Pair-O-Dice Club na Las Vegas Boulevard.

Ve srovnání s jinými městy světa se Las Vegas pyšní největším počtem hotelových pokojů a nachází se tu většina největších světových hotelů.

Štěstí ve hře můžete zkoušet opravdu bez přestání - ve dne i v noci. Hrají všichni, mladí, staří, ženy i muži v kteroukoli dobu. Uvnitř kasin nejsou žádné hodiny ani okna, aby se hráči nerozptylovali běžnými starostmi. Příjemné prostředí s milou obsluhou má za cíl, abyste se tu cítili dobře a chtěli si přisadit do hry. Pokud se nechystáte na vyloženě speciální společenskou akci, není nutné dodržovat ani žádné formality co se týká oblečení.

Nevadské muzeum hazardu můžete najít ve Virginia City.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Zkoušeli jste někdy hrát na výherních automatech ?
ano
50,3 %
ne - nikdy
47,5 %
ano, hraji stále
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Zajímavosti Nevady :

Nevada je sedmý největší stát USA.

Nevada je sedmý největší stát USA. Nevada je největším producentem zlata v celých USA. Ve světě drží druhé místo, hned za Jižní Afrikou.

Nevada je sedmý největší stát USA. Nevada je největším producentem zlata v celých USA. Ve světě drží druhé místo, hned za Jižní Afrikou. Největší města Nevady: Las Vegas – 560 000 obyvatel, Reno – 221 000 obyvatel.

Nevada je sedmý největší stát USA. Nevada je největším producentem zlata v celých USA. Ve světě drží druhé místo, hned za Jižní Afrikou. Největší města Nevady: Las Vegas – 560 000 obyvatel, Reno – 221 000 obyvatel. Carson City je jedním z nejmenších hlavních měst USA.

Nevada je sedmý největší stát USA. Nevada je největším producentem zlata v celých USA. Ve světě drží druhé místo, hned za Jižní Afrikou. Největší města Nevady: Las Vegas – 560 000 obyvatel, Reno – 221 000 obyvatel. Carson City je jedním z nejmenších hlavních měst USA. Nevadská silnice Hwy 50 nese od roku 1986 přezdívku „Nejopuštěnější silnice Ameriky“. Táhne se dlouhých 462 km mezi městy Ely a Fernley a zastávek v civilizaci je na ní opravdu poskrovnu.

Jediným jezerem Nevady, které odtéká do moře, je přehradní nádrž Lake Mead.

Související témata:

Výběr článků

Načítám