Hlavní obsah

Denver - město v mílové výšce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver je hlavní a největší město státu Colorado. Jeho oficiální nadmořská výška je přesně jednu míli nad hladinou moře – proto se Denveru přezdívá „Mile-High City“ (město v mílové výšce).

Článek

Většina ulic tvoří klasickou uliční mřížku s orientací do čtyř hlavních světových stran. Mnoho ulic má vymezený pruh pro cyklisty – po městě, v parcích a podél řek je více než 850 mil cyklostezek. To umožňuje značnému množství obyvatel cestovat na kole. Široká veřejnost proto vnímá Denver jako přátelské město k jízdním kolům.

Hospodářství města se odvíjí od jeho geografické polohy a napojení na velké dopravní systémy. Denver je největším městem v okruhu 800 km a stal se tak přirozeným místem pro skladování a distribuci zboží a služeb do horských států, jihozápadu a západu USA.

K rekreaci obyvatel slouží více jak 200 parků. Největší z nich je City Park. Dále je zde 29 rekreačních center pro odpočinek. Nejstarší část města LoDo (Lower Downtown) je ukázkou původního osídlení. Čtvrť je známá svým nočním rušným životem. Larimer Street s přilehlým námětím Larimer Square je hlavní tepna, nejstarší a kdysi divoká, až nebezpečná část města.

Cesta je lemovaná restaurovanými plynovými lucernami, viktoriánskými dřevěnými domy a podloubím dodnes připomínající Divoký západ. S technologií zpracování zlata a ražby mincí se můžete seznámit v mincovně U.S. Mint. Ukázku moderní architektury, sbírku indiánského umění a mnoho uměleckých děl z různých koutů světa spatříte v Denver Art Museum.

Budova zdejšího Kapitolu (State Capitol Building) byla postavena podle Washingtonského vzoru. Jeho kopule při východu i západu nádherně září – od roku 1908 je pokryta 24karátovým plátkovým zlatem, připomínajícím období zlaté horečky. Uvádí se, že třináctý schod v Kapitolu je přesně jednu míli nad hladinou moře.  Osm divadelních sálů pro 10 000 návštěvníků tvoří kulturní komplex Denver Performing Arts Complex.

Po Lincolnově centru v New Yorku je druhým největším zařízením svého druhu na světě.  V roce 1900 bylo založeno muzeum vědy a přírody Denver Museum of Nature & Science. Svého času bylo vybaveno prvním digitálním planetáriem na světě, v dnešní době zde najdeme též expozice věnované výzkumu oběžných drah planet a satelitů. V kině IMAX se promítají na obrovském plátně filmy o přírodě. Jako cíl jednodenního výletu můžete zvolit návštěvu největšího amerického pivovaru Coor´s  či vyjet ozubenou dráhou na vrchol Pikes Peak (4 301 m).

Zajímavosti Denveru :

Rozloha: 401,3 km²

Rozloha: 401,3 km² 105. poledník západně od Greenwiche prochází nádražím Union Station a slouží jako časová hranice pro tzv. Mountain Time Zone (horské časové pásmo).

Poloha města v horském časovém pásmu (UTC-7) vyhovuje telekomunikačnímu průmyslu – umožňuje totiž komunikaci s oběma pobřežími, Jižní Amerikou, Evropou a Asií ve stejném dni.   

Autor: Irena Reiterová America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám