Hlavní obsah

Na pláže Sardinie se vrací tuny písku, který odnesli turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuny nakradeného písku, oblázků a škeblí zabavených v zavazadlech turistů se vracejí na sardinské pláže. Přestože za jejich odnášení hrozí výletníkům vysoké pokuty, mnoho jich na ně nedbá. Úřady italského ostrova proto zvažují, zda vstup na pláže nepodmíní zákazem nošení velkých tašek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na místním letišti ve městě Olbia cestovatelům systematicky prohledávají zavazadla a za pašování písku lze dostat pokutu od 500 do 3000 eur (asi 12 900 až 77 300 korun). Za posledních deset let bylo výletníkům zabaveno kolem deseti tun písku. Nejčastěji ho přepravovali v půllitrových lahvích, napsal server The Local.

„Je to do očí bijící množství, člověk tak dostane představu, jak je braní písku z pláží rozšířené,” řekl deníku Corriere della Sera Augusto Navone, ředitel přírodní rezervace na ostrově Tavolara u severovýchodního pobřeží Sardinie. Rezervace pod jeho vedením, italští lesníci, místní úřady a vedení letiště v Olbii podepsali dohodu, že co největší možné množství zabaveného písku skončí znovu na plážích. Ve spolupráci s geology už určili dvě místa.

Zatímco písek směřuje na pláž Porto San Paolo jižně od Olbie, na ostrůvek Tavolara putují oblázky a škeble. Na zmíněné pláži už skončilo zhruba šest tun písku.

Přibydou cedule

Vbrzku by se měly na místech, kde lidé na ostrov Sardinie vstupují, objevit cedule, které budou v několika jazycích návštěvníky od sbírání písku, škeblí a oblázků odrazovat.

Zaměstnanci letiště v Olbii zabaví rok co rok kolem dvou tun písku, uvádějí místní média. Pasažérům trajektů bylo zase loni v létě při kontrolách v tamějším přístavu, které nebývají tak přísné, zabaveno zhruba 500 kilogramů písku.

Některá města zvažují, zda vstup na pláž nepodmínit zákazem velkých tašek a osušek, aby si turisté písek úmyslně nebo mimoděk neodnášeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám