Hlavní obsah

Krušnohoří z ptačí perspektivy. Autodrom i měsíční krajina už patří pod UNESCO

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Most

V červenci Česko slavilo úspěch. Pohraniční region Krušnohoří/Erzgebierge se po téměř deseti letech příprav probojoval na seznam kulturního dědictví UNESCO. Zdejší krajina je sice silně poznamenaná těžbou, díky mnoha rekultivacím se však mísí s divokou přírodou. Pro turisty tu vznikla také Hornická stezka, po níž se mohou vydat na výlet do historie.

Autodrom, Matylda, měsíční krajina. Krušnohorská stezka z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Na mnoha místech Krušnohoří byste dnes už stěží poznali, že region má za sebou  bohatou hornickou minulost. Dodnes tu však najdete takzvanou měsíční krajinu, pustou těžební oblast. Většina štol ale ukončila svou činnost a velkou část lomů se podařilo rekultivovat. Na jejich místech dnes najdete nejen jezera, ale například i autodrom.

Foto: Novinky

Těžební oblasti se nechvalně přezdívá měsíční krajina.

„Autodrom Most byl postaven na rekultivační výsypce lomu Vrbenský,“ popisuje mluvčí mosteckého autodromu Jan Foukal. Místo, na kterém se závodí už od roku 1983, proslavily zvláště závody Intersérie.

Na ty dnes navazuje i úspěšný Czech Truck Prix. „To jsou kruhové závody nákladních vozů, na nichž se za víkend vystřídá i 90 tisíc lidí,“ přibližuje mluvčí. Do povědomí obyvatel se autodrom dostal i nedávno, když se objevil v seriálu České televize Most!

V místech bývalých lomů se dnes nachází také mostecký hipodrom, který má v Česku nejdelší přímou dráhu pro rovinné dostihy. Hned vedle něj je golfové hřiště, také vytvořené na místě bývalého lomu.

Foto: Novinky

Jezero Matylda vzniklo v rámci rekultivace.

Podle ředitelky Destinační agentury Krušné Hory Evy Maříkové jsou tyto rekultivované oblasti pro návštěvníky velmi atraktivní. Proto nejen je od minulého roku sdružuje projekt Hornická stezka. „Vymysleli jsme ji v loňském roce, protože jsme očekávali zápis Krušných hor na seznam památek UNESCO,“ zmiňuje Maříková a dodává, že cílem bylo přiblížit i méně známé památky Krušnohoří.

Pro návštěvníky v rámci projektu připravili také limitovanou edici turistických známek s emblémem stezky, která později už nebude k dostání.

Výprava na uhelné safari

Zatímco velké lomy pomalu z krajiny mizí, region se i nadále snaží udržovat historické doly a štoly, aby se turisté mohli podívat, jak se v oblasti kdysi těžilo. Mezi nejznámější štoly se řadí ty v Měděnci na Chomutovsku nebo štola Johannes v revíru Zlatého kopce. „Jsou to velmi atraktivní staré štoly, kde se lidé dostanou do podzemí a zjistí, jak se u nás kdysi těžilo, jak se cítili horníci a jak vůbec těžba probíhala,“ vysvětlila Maříková.

Kompletní historický obrázek si pak lze udělat v Podkrušnohorském technickém muzeu v Mostě, a jak probíhá těžba v současnosti, lze vidět v rámci exkurze po Uhelném safari, kde mohou turisté navštívit těžební lokality v plném provozu.

Foto: Novinky

Do Hornické stezky patří i Uhelné safari, při kterém se veřejnost dostane i do těžebních lokalit za plného provozu.

Právě unikátní historie hornictví dostala Krušnohoří tento rok na seznam světového dědictví UNESCO. Region byl už od pozdního středověku významným technologickým a vědeckým centrem, odkud se těžařské inovace vyvážely do celého světa. Jednalo se například o technologie pro čerpání důlních vod a hutního zpracování rud. Vznikaly zde také první geologické mapy a vytvořil se zde první centralizovaný systém báňské správy.

Na seznamu UNESCO je dohromady 22 oblastí Krušných hor jak na české, tak na německé straně. V Česku se jich nachází pět — kromě Krupky jde o Hornickou krajinu Jáchymov, Hornickou krajinu Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudou věž smrti a Hornickou krajinu Mědník. Kromě pěších túr mohou lidé vyrazit na tři cyklostezky rozdělené podle náročnosti a úrovně převýšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám