Hlavní obsah

Hora Bořeň nabízí hezké výhledy. Prohlédněte si její okolí z ptačí perspektivy

Novinky, ber

Hora Bořeň nad Bílinou je ideálním místem pro krátký a nenáročný výlet. Na její vrchol vede přímo z města naučná osmikilometrová stezka, a v cíli si můžete užít krásný výhled na všechny světové strany. Za dobrého počasí se dají zhlédnout hory Milešovka, Klínovec nebo město Teplice.

BořeňVideo: Novinky

 
Článek

Vrch Bořeň, ležící jen několik kilometrů od Bíliny, patří k symbolům Českého středohoří. Přestože je vysoký jen 539 metrů, a zdaleka se neřadí k nejvyšším českým horám, tyčí se nad okolní krajinou a je odsud pěkný výhled do okolí.

Místo je ideální pro nenáročný výlet. Z náměstí v Bílině vede po zelené značce okružní naučná cesta kolem úpatí hory. Dlouhá je necelých sedm kilometrů a končí u lázní Bílina. Výšlapem na vrchol po upravené cestě se pak cesta ještě o kilometr prodlouží. Převýšení je necelých 350 metrů.

Foto: Novinky

Bořeň

Informační tabule na stezce jsou zaměřené na botaniku, zoologii, ekologii a geologii. Do Bíliny se dostanete nejlépe vlakem z Ústí na Labem nebo autobusem z Loun.

Výhled na všechny strany

Z vrchu Bořeň je krásný výhled na všechny světové strany. Na severu se rozkládá město Bílina, napravo od něj se tyčí hrad Sukoslav a za ním pak nejvyšší hora Českého středohoří Milešovka. Na východě leží Krušné hory, za hezkého počasí je vidět i Klínovec. Dohlédnout se dá také na Teplice a Most.

Místo je také oblíbenou destinací pro horolezce, a to hlavně kvůli znělci, hornině, která horu tvoří. Odborníky je dokonce považována za největší znělcové těleso v Evropě, v České republice zase za nejskalnatější, samostatně stojící vrch.

Bořeň se začal tvořit sopečnou činností přibližně před 33 až 35 miliony lety. Dlouhodobou erozí pak došlo k vypreparování vyvřelého znělce až do dnešní podoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám