Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na piknik, seznamte se s čajovými rituály

Novinky, mšv

Poslední červnový víkend zřejmě díky počasí opět vybídne k pobytu venku. Volný čas můžete strávit například piknikem na zámku v Liblicích, kde si budete moci sednout do trávy se skleničkou vína. Na zcela jiný nápoj, čaj, bude zaměřena akce, která se uskuteční v Českém Těšíně. Pokud budete chtít naopak letnímu parnu uniknout, můžete navštívit výstavu.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte si dát skleničku vína na piknik. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vinaři na Náplavce

Poslední červnovou sobotu vyrazte na Náplavku, kde se vám představí vinaři a jejich produkty. Ochutnat budete moci vína z Moravy, ale také ze zahraničí, ke kterým se možná běžně nedostanete. Chybět nebude ani moderní gastronomie, akci doplní také živá hudba. Více informací naleznete zde.

Sousedský běh

Bydlíte v Nuslích a chcete blíže poznat další obyvatele této čtvrti? Vyrazte na měřený sousedský běh na pět kilometrů, který se koná každou poslední sobotu v měsíci. Můžete zahájit víkend aktivně, příjemně se pobavit a navázat třeba i nové kontakty. A dorazte klidně, i pokud z Nuslí nejste. Více informací zde.

Výstava lilií

Všem milovníkům květin je určena víkendová výstava lilií, která se uskuteční v zámku Čakovice. Návštěvníci uvidí široký sortiment těchto krásných a aromatických rostlin, k dispozici bude také poradenská služba, kde budete moci sami načerpat nové informace a poznatky o pěstování lilií. Více zde.

Středočeský kraj

Festival jídla

Ochutnat nejrůznější dobroty budete moci na sobotním festivalu Najíme se v Mníšku pod Brdy. Na této sousedské slavnosti nebudou chybět uzeniny, sýry, burgery, palačinky, slané koláče quiche, lokální mošty, ale ani prosecco či káva. Spoustu farmářských produktů si budete moci koupit také domů, například zeleninu, koření a další. Více informací najdete zde.

Piknik na zámku

Dobré jídlo si budete moci v sobotu vychutnat také v krásném prostředí zámecké zahrady v Liblicích. Ačkoli prim bude hrát zejména víno, na akci se představí 13 vinařů z Čech a Moravy a připraveno bude přes 100 vzorků vína. Deku na piknikování si nezapomeňte vzít s sebou. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Výstava parních strojů

Fanoušci staré techniky mohou v sobotu vyrazit do obce Ločenice. V ní se uskuteční výstava stabilních motorů a historických parních strojů. Pokud navíc nějaký takový stroj vlastníte, můžete se s ním přijet i sami pochlubit. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Lipnická pouť

Vyrazte si odpočinout na vesnici. Ve Spáleném Poříčí se v neděli uskuteční tradiční Lipnická pouť, kde vás kromě mše čeká také hudební program. Nebudou chybět ani stánky s občerstvením, milovníci sladkého se mohou těšit třeba na koláče. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Umělecké sympozium

V sobotu začíná na Horním Hradě několikadenní umělecké sympozium, kde budou mít návštěvníci možnost nahlédnout přímo pod ruce umělců a umělkyň. Uvidíte například dřevořezbu, šperkařství, malbu, ale i další řemesla a obory. Řadu výrobků si budete moci také hned koupit. Více zde.

Ústecký kraj

Hudební léto

Přivítejte nadcházející prázdniny na hudebním festivalu Vysmáté léto v Kadani. Návštěvníky akce čekají dvě pódia, na nichž se během poslední červnové soboty vystřídá množství českých interpretů. Vystoupí mimo jiné kapely Lake Malawi, Eddie Stoilow nebo Kryštof. Závěrem předvede svůj dýdžejský set Leoš Mareš. Další informace zde.

Liberecký kraj

Cesta do Indie

V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie aktuálně probíhá výstava, která mapuje období, kdy místní bižuterie začala na konci 19. století dobývat trhy koloniální Britské Indie. Šlo především o takzvané bangle, skleněné náramky pro hinduistky. Kolekce šperků je ve sbírce muzea rozsáhlá, návštěvníci si budou moci prohlédnout ukázky luxusních ozdob, ale i různé upomínkové předměty. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Medový den

Sobotu v její nejsladší podobě budete moci strávit na Hrádku u Nechanic, kde se uskuteční medový den. Znamená to zejména ochutnávky pravého českého medu a dalších výrobků z této zdravé pochoutky. Chybět totiž nebudou nejrůznější gastronomické speciality, včetně medového piva. Zároveň se dozvíte zajímavosti ze života včel. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Výtvarná Litomyšl

Až do 7. července se koná Smetanova výtvarná Litomyšl, která představuje tvorbu mnoha českých autorů a umělců posledních desetiletí. Společně rozjímají nad tématy přírody, inspirace, víry i smyslu lidského bytí. Navštívit můžete například společnou výstavu Milana Caise, Petra Nikla a Maxima Velčovského, podíváte se ale také hlouběji do výtvarné historie. Podrobnosti naleznete zde.

Vysočina

Umění bez hranic

Vyrazte do jihlavské Oblastní galerie Vysočiny, kde se aktuálně koná výstava na téma migrace. Představuje veřejnosti významné umělce, kteří našli inspiraci nebo azyl za hranicemi, tedy například Alfonse Muchu, Františka Kupku nebo Toyen. Smyslem expozice je návštěvníkům ukázat, že umění si v podstatě žádné hranice neklade a že zahraniční vlivy a motivy ovlivňovaly nejen naše umělce. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Krojované hody

Přehlídku tradičních krojů nabídne folklorní akce, která se v sobotu uskuteční v Mikulově. Návštěvníci se mohou těšit na průvod městem, odpoledne zejména na hodovou zábavu, kde bude k tanci a poslechu hrát dechová hudba, a to až do večera. Ochuzeni jistě nebudou ani milovníci dobrot. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Na kole i pěšky

Na sobotu je připraven turistický pochod ze Svésedlic. Provětrejte se na čerstvém vzduchu, připraveny jsou trasy od 6 do 40 kilometrů. Vyrazit ale nemusíte jen pěšmo, ale také na kole, přičemž vyrazit můžete na trasy od 10 do 60 kilometrů. Každý účastník se může těšit na pamětní list. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Kolo pro život

Nadšenci do horských kol se mohou v sobotu zúčastnit seriálu Kolo pro život, osmé zastávky Drásal. Mějte však na paměti, že na náročnou trasu byste měli mít natrénováno, protože nejdelší z tras měří 177 kilometrů. Na výběr je ale i z méně ambiciózních tratí, vyrazit můžete třeba jen na 57 kilometrů. Podrobnosti o akci najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Svátek čaje

Vyrazte do Českého Těšína a seznamte se blíže s čajovou kulturou. Těšit se můžete na čaj ve všech jeho formách a podobách, nebude chybět ani řada dalších dobrot a chutí. Součástí budou rovněž workshopy a přednášky, stejně tak si budete moci zkrátka jen odpočinout, poslechnout si příjemnou hudbu nebo rozjímat. Další informace najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám