Hlavní obsah

Zapomeňte na Bled. Bohinj je nejkrásnější slovinské jezero

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebné jezero Bohinj tvoří pomyslnou bránu do Triglavského národního parku a Julských Alp. Pokud se v létě chystáte do Chorvatska a zvažujete možnost rozdělit dlouho cestu na dvě části, pak je Bohinj ideálním místem na alespoň jednodenní, raději však dvoudenní či delší zastávku.

Foto: Roman Zvarič

Zapomeňte na Bled. U Jezera Bohinj je mnohem méně turistů.

Článek

Jezero Bohinj leží v severozápadní části Slovinska asi 30 kilometrů od dálnice spojující rakouský Villach a Lublaň. Možná patříte mezi ty, kteří tudy každý rok prosviští cestou k Jaderskému moři a zastavíte jen na hranicích, abyste se skřípěním zubů zaplatili 15 eur za týdenní, nebo spíš 30 eur za měsíční dálniční známku. Přitom ve Slovinsku je celá řada míst, která rozhodně stojí za vidění. Jako právě Bohinj.

Příliš krásné na vraždu

Pokud k Bohinji zamíříte ze zmíněné dálnice, budete projíždět kolem známějšího jezera Bled, které je vůbec nejnavštěvovanější slovinskou destinací. Bohinj možná postrádá až magický půvab Bledu, který díky středověkému zámku na skále vysoko nad hladinou připomíná scénu z Pána prstenů, avšak je autentičtější, oplývá divokou, nespoutanou krásou a na jeho březích a v okolí potkáte mnohem méně turistů.

Foto: Roman Zvarič

Kolem jezera je až idylický klid.

Jezero leží v půvabném ledovcovém údolí a je obklopeno hustými lesy a pohořím Julských Alp. Na blankytně modré hladině se odráží téměř dvoutisícový vrch Vogel (1922 metrů) a z protější strany bezmála třítisícový horský masív kolem Triglavu (2863 metrů).

Z majestátní přírodní scény s jen sporadickými známkami civilizace dýchá klid a mír, jenž v minulosti okouzlil mimo jiné i Agathu Christie, která sem jezdívala. „Bohinj je na vraždu příliš krásné,“ odpověděla jednou na dotaz, jestli se některý z jejích příštích detektivních příběhů bude odehrávat u jezera.

Foto: Roman Zvarič

Koupání v jezeře je skoro povinností. K válení zve přilehlá pláž.

Foto: Roman Zvarič

Sousoší je věnovánu čtyřem odvážlivcům, kteří jako první zdolali Triglav.

Z informačního centra a parkoviště ve vesničce Ribčev Laz u východního cípu jezera to je k vodě co by kamenem dohodil. Cestou si všimněte sousoší mužů hledících směrem k Triglavu — je věnováno čtyřem odvážlivcům, kteří v roce 1778 jako první zdolali vrchol nejvyšší slovinské hory. Za krásným kamenným mostem stojí kostel sv. Jana Křtitele ze 13. století.

Vodní plocha má tvar zploštělé elipsy, která se táhne od západu na východ. Je dlouhá 4100 metrů, v nejširším místě měří 1200 metrů a hloubka dosahuje až 45 metrů. Jezerem protéká řeka Sava Bohinjka a napájí ho také krasové prameny. Teplota vody v létě šplhá až na 22 stupňů Celsia, podél nezastavěných břehů je několik pláží a koupání nemá chybu.

Foto: Roman Zvarič

Jezero je napájeno krasovými prameny, teplota vody je v létě i 22 stupňů.

Celé jezero se dá obejít kolem dokola, okruh je dlouhý asi 12 kilometrů. Mezi Ribčev Lazem a protějším západním břehem, kde je kemp Zlatorog, pendluje výletní loď. Retro plavidlo z 60. let pohání elektrický motor a kapitán je zároveň průvodcem, který ochotně odpovídá na všetečné dotazy.

Savica, Mostnica, Vogel

Oblíbeným výletním cílem v pěší vzdálenosti od jezera je unikátní vodopád Savica. Má tvar písmene „A“, vyvěrá přímo ze skály a je vysoký 78 metrů. Úchvatná je také skalní soutěska Mostnica s mnoha peřejemi, tůněmi a malými vodopády. A doslova povinností je vyjet lanovkou na Vogel, odkud se otvírá fantastický výhled na jezero a Julské Alpy. Po svazích Vogelu, které v zimě patří lyžařům, se vine několik tras na pěší túry.

Foto: Roman Zvarič

V okolí jezera byste neměli vynechat ani vodopády.

Pokud máte dva dny času a dobrou fyzičku, vydejte se na Triglav. Trasa vede z vesnice Stara Fužina směrem na sever kolem zmíněné soutěsky Mostnica. Nocleh před cílem nabízí horská chata Dom Planika pod Triglavom (2401 metrů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám