Hlavní obsah

Česko je rájem rozhleden, rostou další unikáty

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlídková věž Pustevny na Novojičínsku láká na skleněný můstek. Na Šťastné věži ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku lze při západu slunce povečeřet a rozhledna u Kaplice na Českokrumlovsku zase svým půdorysem odkazuje na Kelty i Rožmberky. Okázalé a moderní jsou letos nově otevřené rozhledny v Česku, které mají právě díky nápaditosti svých tvůrců velké šance stát se vyhledávanými turistickými atrakcemi.

Foto: Profimedia.cz

Akátová věž je jednou z originálních českých rozhleden.

Článek

V republice je již bezmála 450 rozhleden, což Česko řadí k evropským rozhlednářským rájům. Milovníci výhledů jsou v posledních letech spokojenější, protože se přestaly stavět jednoduché věže ze dřeva připomínající myslivecké posedy. Naopak se nyní architekti předhánějí v tom, kdo z nich vtiskne vyhlídkovému objektu nápaditější podobu.

„Možná je na čase, abychom řekli stavbám nových rozhleden dost,“ řekl Právu Pavel Gejdoš, který jako fanoušek léta na svém webu mapuje rozhledny v ČR. Podle něj by se měl ještě více brát zřetel na to, kde nové rozhledny vznikají. Těší se na otevření nové rozhledny na vrchu Velká Deštná v Orlických horách s tím, že na jejich nejvyšším bodu a na místě, kde kdysi věž stávala, má stavba nové vyhlídky skutečně smysl.

Nápaditost jim nechybí

Z letos zpřístupněných rozhleden nelze nápaditost upřít brněnskému architektovi Pavlu Jurovi, který kdysi pro jihomoravské Židlochovice vyprojektoval Akátovou věž. Jeho rozhledna na Hradišťském vrchu u Kaplice má půdorys pěticípé hvězdy. Odkazuje tak na symboliku Keltů, kteří kdysi měli na tomto místě hradiště, a na někdejší pány této oblasti ze šlechtického rodu Rožmberků. Ve svém rodovém znaku měli pětilistou růži.

To Šťastná věž na Plzeňsku vznikla přestavbou historického sila pro piliny. Na zděném objektu byla navíc do výšky 21 metrů vztyčena konstrukce se schodištěm.

Nepřehlédnutelná je Veselská rozhledna u Oder na Novojičínsku. Vznikla na popud iniciativy Euroregionu Silesia, která buduje rozhledny ve Slezsku. Veselská má základ ve tvaru pyramidy. Na ní je vztyčena konstrukce a na ní břidlicí zastřešená plošina připomínající historickou věž.

Hypermoderní je vyhlídková věž Pustevny se stezkou Valaškou. Jak její název napovídá, leží nedaleko jednoho z největších turistických cílů na Moravě. Věž tvoří 135 metrů dlouhý takzvaný himálajský chodník. Ten je zakončený ve výšce 22 metrů prosklenou vyhlídkou bez ocelového zábradlí, která vytváří dojem, že turista chodí v oblacích.

V kontrastu s touto věží je vizuálně skromnější rozhledna Okrouhlík u Slatiny nedaleko Nového Jičína. Tamní radnice plánovala její stavbu deset let. Nechala zpracovat tři varianty podoby věže, přičemž její současný vzhled si odhlasovala veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám