Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na bitvu nebo si vyzkoušejte řemesla

Novinky, mšv

O víkendu se koná řada historických akcí. Tou patrně největší bude rekonstrukce bitvy u Lipan, vyrazit můžete ale také na Festival vojenské historie na hradě Helfštýn. V plzeňské zoo se vydáte po stopách Hanzelky a Zikmunda a v té brněnské zase zjistíte zajímavosti o želvách.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi na historickou akci. Ilustrační foto

Článek
Praha

Dětský den

V zahradách Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského se uskuteční o víkendu dětský den. Na dospělé i jejich ratolesti čeká bohatý program v podobě loutkového divadla, her, soutěží a nebude chybět ani tombola. V průběhu celého dne budou probíhat také ukázky hasičské techniky nebo jízdní a motorizované policie. Více informací najdete zde.

Středověké slavnosti

V sobotu se v Břevnovském klášteře uskuteční šestý ročník Středověkých slavností. Přeneste se s dětmi do minulosti a přihlížejte třeba rytířským kláním nebo si poslechněte dobovou hudbu. Své umění vám předvede také sokolník a nebudou chybět ani různé hry, dobové tržiště nebo prohlídky kláštera zdarma. Další informace zde.

Staročeský jarmark

V Kyjích se v sobotu uskuteční tradiční slavnost, která nabídne divadlo, koncerty, různá vystoupení, ale také jídlo. Děti se budou moci projet na koních, součástí bude také ukázka romských tanců. A jelikož se jedná o jarmark, můžete se těšit také na množství stánků s rozličným zbožím. Více zde.

Středočeský kraj

Den s permoníky

Vyrazte do Příbrami za permoníky. Setkat se s nimi můžete v tamním hornickém skanzenu, kde se seznámíte s prací havířů. Čeká vás pohádková prohlídky, na níž se přenese do dávných dob, kdy se v dolech dobývaly stříbrná a olověná ruda. Součástí je také jízda v hornickém vláčku. Další informace zde.

Bitva u Lipan

Připomeňte si události jedné z nejznámějších českých bitev, a to té u Lipan. Kromě velkolepé rekonstrukce bude součástí akce také tržiště, kde si budete moci prohlédnout zbraně a zbroj, připravena je také škola šermu nebo dobová hudba. Před bitvou se představí pěchota i rytíři doby husitské. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Festival řemesel

Za historickými řemesly můžete o víkendu vyrazit na hrad Šelmberk. Budete mít možnost nahlédnout do dílen, přímo pod ruce řemeslníkům, případně si některé aktivity vyzkoušet na vlastní pěst. Do programu se mohou zapojit jak děti, tak dospělí. Akci doplní také hudební a divadelní vystoupení anebo orientální čajovna. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Po stopách Hanzelky a Zikmunda

Vydejte se s dětmi kolem světa, a hned ve stopách nejslavnějších českých cestovatelů Hanzelky a Zikmunda. Plzeňská zoo na sobotu chystá zábavný program, při němž budete v areálu plnit nejrůznější úkoly, za jejichž splnění čekají na zúčastněné zajímavé ceny. Součástí je také vernisáž fotografií dvou cestovatelů, kteří se po stopách Hanzelky a Zikmunda skutečně vydali. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Poznávací exkurze

Vyrazte s dětmi v sobotu do přírody. Na programu je poznávací exkurze do údolí Plesné. Základní trasa je na sedm kilometrů. Povede přes rašeliniště, kolem rybníků a bažin. Vzhledem k tomu je důležité vhodné oblečení, tedy nejlépe holínky a dlouhé kalhoty. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Terezínská cihla

V terezínské pevnosti se počtvrté uskuteční akce nazvaná Terezínská cihla. Ve sportovní části akce si budete moci zkusit pokořit rekord v hodu cihlou, ale čeká vás také hudební program a dorazí také šermířský spolek, který návštěvníkům předvede své umění. Zájemci se budou moci vydat na krátké prohlídky podzemí. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Císařské slavnosti

Zámek Zákupy bude v sobotu hostit 7. ročník Císařských slavností. Hlavním bodem programu bude příjezd korunního prince Rudolfa a s tím spojené divadelní vystoupení. Návštěvníci se budou moci pokochat také gotickými a renesančními tanci nebo šermířskými souboji. V zámeckém parku své umění předvede sokolník. Podrobný program najdete zde.

Královéhradecký kraj

Hořická pouť

Navštivte o víkendu Hořickou pouť, která nabídne všechna tradiční pouťová lákadla. Vyřádí se hlavně děti, které si budou moci vyzkoušet kolotoče, autodráhy, houpací lodičky a další. Součástí bude také jarmark, kde si budete moci koupit regionální a čerstvé potraviny nebo ručně vyrobené zboží. Více zde.

Pardubický kraj

Historické stroje

V Ústí nad Orlicí se v sobotu můžete pokochat výstavou historické techniky. Uvidíte například spalovací i elektrické lokomobily, ale také staré traktory. O samotných strojích se také dozvíte nejrůznější zajímavosti, pro děti je připraven doprovodný program s hrami a soutěžemi. Soutěže ale budou připraveny i pro dospělé. Další informace najdete zde.

Vysočina

Běh pro celou rodinu

V Pelhřimově se uskuteční další ročník charitativního běhu, kterého se může zúčastnit celá rodina. Letošní novinkou je možnost štafety, pro děti bude připraven také doprovodný program, třeba možnost projet se na koloběžkách nebo se vyřádit ve skákacím hradu. Výtěžek z akce bude letos věnovat na podporu dětského domova. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Den pro želvy

V brněnské zoo se bude v sobotu oslavovat Světový den želv. V jeho rámci je připravena soutěžní a vědomostní stezka a další zábavné aktivity. Program bude ale také edukativní, a tak se o želvách dozvíte nejrůznější zajímavosti, připravena je dílnička, kde si budete moci vyrobit fotorámeček. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Vojenská historie

Další ročník Festivalu vojenské historie na hradě Helfštýn se uskuteční o tomto víkendu. Představí se na něm několik spolků, které předvedou šermířské umění souboje a přiblíží důležité historické milníky moravských dějin. Chybět nebude ani středověká hudba nebo různí artisté a kejklíři. Další informace zde.

Zlínský kraj

Hanácké slavnosti

Seznamte se se zvyky a tradicemi Hané. Zavítejte o víkendu na slavnosti v Chropyni, kde se budete moci podívat pod pokličku lidovým řemeslům, chybět ale nebudou ani krojované soubory se svými výstupy. K Hanáckým slavnostem samozřejmě patří i hudba, uslyšíte jak cimbálovku, tak i jiné žánry. Na děti čekají hry anebo ukázky hasičských záchranných sborů. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Tvořivé dílny

Na hradě Hukvaldy se budete moci o víkendu zúčastnit hned několika dílen. Připraveny jsou tiskařské a výtvarné workshopy nebo malý fotografický ateliér. Děti i dospělí se mohou těšit na loutkové divadlo. Celý den vám bude dělat společnost legendární Liška Bystrouška, navštívit budete moci i prvorepublikovou kavárnu. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám