Hlavní obsah

Hrad a zámek Frýdlant odhaluje svou velkolepost z ptačí perspektivy

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant

Památkový komplex Frýdlant, který zahrnuje gotický hrad a renesanční zámek, se tyčí nad stejnojmenným městem v severních Čechách. Se skoro 800letou historií je jednou z nejrozsáhlejších a nejvýznamnějších památek v Česku, a mimo to i tou nejstarší zpřístupněnou veřejnosti.

Rozsáhlý hrad a zámek Frýdlant odhaluje svou velkolepost z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Frýdlant se pyšní titulem nejstaršího hradního muzea ve střední Evropě. Pro veřejnost jej poprvé zpřístupnili už v roce 1801 tehdejší vlastníci, rod Clam-Gallasů.

Samotná historie hradu sahá až do první poloviny 13. století, kdy byl na mohutné čedičové skále postaven rodem Ronovců. Už v roce 1278 však přešel do vlastnictví rodu Birbrštejnů, kteří se podíleli na významném rozšíření hradního areálu. Když poté rod v 16. století vymřel, přešlo vlastnictví hradu do rukou Redernů, kteří se postupně vrhli na rozšíření a přestavbu dosavadního hradu na reprezentativní renesanční palác.

Foto: Novinky

Hrad Frýdlant byl postaven na čedičové skále.

„První zmínka o Frýdlantě je z roku 1278, najdeme tu tedy zbytky gotiky, ale spíš někde v podzemí než v samotném interiéru. Jinak je to především renesance na hradě i zámku,“ řekla Novinkám kastelánka Jana Pavlíková.

Hrad krátce vlastnil i mocný Albrecht z Valdštejna, po jeho smrti v roce 1634 pak připadl rodině Gallasů, od roku 1759 Clam-Gallasům. Do rukou státu přešel hrad na základě dekretů v roce 1945.

Unikátní dýmky i zbrojnice

Návštěvníci mohou kromě klasické prohlídky hradu a zámku, která zahrnuje i unikátní expozici dýmek, nahlédnout také do zbrojnice hradu, kde se nachází zbraně z období od 12. století až do 1. světové války. Speciálně dětem je pak věnovaná interaktivní prohlídka. Ta přibližuje běžný život na hradě.

Foto: Novinky

Zámecká kuchyně je srdcem celého komplexu. Dodnes se tu vaří.

„Na konci prohlídky vždycky skončíte v kuchyni. To je takové srdce zámku, protože jíst se musí vždycky a v každé době. Naše kuchyň je do dnešního dne funkční, dodnes tu vaříme i pečeme,“ prozradila kastelánka s tím, že někdy dostanou ochutnat i návštěvníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám