Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte mezi dinosaury nebo kovboje

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prvním květnovém víkendu se budete moci s dětmi ponořit do nejrůznějších historických epoch. Vyrazit můžete do středověku za rytíři, a to například do Prahy, Karlových Varů nebo na hrad Svojanov. Seznámit se můžete i s dinosaury a vyzkoušet si práci paleontologa. Nebo vyrazte na Divoký západ mezi kovboje.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se za kovboji. Ilustrační foto

Článek
Praha

Středověká slavnost

Zaskočte s dětmi na jedno odpoledne do středověku. V Archeologickém parku Liboc se bude v sobotu konat jarní slavnost, při které zhlédnete scénické ukázky ze života středověkých lidí, nebudou chybět ani ukázky řemesel, jako jsou kovářství, tesařství, hrnčířství a další. Pro děti jsou nachystány výtvarné dílničky nebo možnost zkusit si zbraně i zbroj. Další informace najdete zde.

Pohádkový les

Přestože je zima už dávno pryč, v rámci pohádkového lesa na Barrandově se můžete vydat po stopách kruté Sněhové královny. Pomozte Gerdě vysvobodit bratra Káje z jejích spárů. Na kilometrové trase na děti čeká několik stanovišť se zapeklitými úkoly, za úspěšné splnění dostanou na konci malý dárek. Podrobnosti zde.

Paleontologická dílna

Navštivte v sobotu Muzeum pravěku Trilopark, kde se společně s dětmi stanete skutečnými paleontology. Zjistíte, co taková práce obnáší, a sami si vyzkoušíte nabarvit lebku dinosaura nebo si vytvoříte odlitky vyhynulých živočichů podle formiček. Na skutečných zkamenělinách si budete moci zkusit práci s preparačním zařízením. Více informací zde.

Středočeský kraj

Zámecká kuchyně

Památky otevírají své brány po zimní pauze dokořán. Vyrazit můžete o víkendu na zámek Žleby, kde budete moci výjimečně navštívit plně zprovozněnou zámeckou kuchyni, a to v rámci prvního prohlídkového okruhu. Kuchtíci a kuchařky vám dají nahlédnout do každodenního života zámecké kuchyně, připraven je také doprovodný program. Další informace zde.

Tuchlovická pouť

Od pátku do neděle se v Tuchlovicích na Kladensku koná velký folklorní festival Tuchlovická pouť. Těšit se přitom můžete na vystoupení dětských i dospělých souborů, dospělí mohou vyrazit na školu tance pod vedením lektorů z Rumunska. Pro děti je na neděli přichystána také pohádka. Nouze samozřejmě nebude ani o dobré jídlo a pití. Vstupné je zdarma. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Jak se peče chleba

Vyrazte do parku Zeměráj v Kovářově a ponořte se do historie. Vlastnoručně si budete moci vyzkoušet, kolik úsilí museli vynaložit naši předci, aby si mohli upéct obyčejný bochník chleba. Sami si zkusíte umlít mouku, připravit těsto a další. Kromě toho si samozřejmě můžete prohlédnout i zbytek parku, vesnici zasazenou do období raného středověku. Podrobnosti zde.

Plzeňský kraj

Závody kovbojů

Užít si atmosféru americké divočiny můžete v rámci akce ProRodeo Tour, která se uskuteční ve westernovém městečku Halter Valley. Sjedou se tam cowboys a cowgirls, aby zjistili, kdo z nich je nejlepší v lasování nebo třídění dobytčat. Pokochejte se pořádným rodeem a ochutnejte také neotřelé jídlo v podobě kovbojských fazolí či bizoních burgerů. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Historický průvod

V sobotu bude v Karlových Varech zahájena další lázeňská sezona a v jejím rámci se uskuteční tradiční průvod Karla IV. Kromě něj se návštěvníci mohou těšit na ukázky lovu s dravými ptáky nebo na dobové atrakce jako historický kolotoč, lukostřelbu či jízdu na sudech. Součástí bude také dobový jarmark. Podrobnosti o akci najdete zde.

Ústecký kraj

Zahájení sezony

V sobotu bude zahájena sezona v Lázních Mšené, na své si přijdou návštěvníci všech věkových kategorií. Zatímco dospělí se mnohou těšit především na dobré jídlo a pití, včetně ochutnávek vína, děti se zase zabaví nejrůznějšími soutěžemi nebo tvořivými dílničkami. Nadto vystoupí také mažoretky, připraven je rovněž hudební program. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Den hasičů

Poznejte práci hasičů zblízka. Navštivte v neděli liberecké science centrum iQlandia, kde se představí sbor dobrovolných hasičů. Ti návštěvníkům sdělí, jaká jsou kritéria pro přijetí k požárníkům, a představí také speciální výstroj. Uskuteční se i praktické ukázky, děti si navíc budou moci nasednout do hasičského vozidla a prozkoumat jeho vybavení a ovládání. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Rodinný běh

Vyrazte s celou rodinou na závody do lázeňského areálu ve Velichovkách a užijte si trochu pohybu. Připravena je řada dětských kategorií a úměrně k tomu jsou dlouhé i trasy. Hlavní závod dospělých je na sedm kilometrů a trasa vede okolím lázeňského areálu i přilehlého lesa. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Hradní jarmark

Vyrazte o prvním květnovém víkendu na hrad Svojanov, kde se uskuteční velký jarmark. Znamená to dobové tržiště s množstvím řemeslných výrobků, ale také program na nádvoří sestavený z dobových vystoupení. Těšit se přitom můžete na šermíře, divadlo, středověkou hudbu nebo také orientální tanečnice. Probíhat budou i klasické komentované prohlídky. Více naleznete zde.

Vysočina

Narozeniny zámku

V květnu slaví zámek Dukovany tři roky od svého znovuotevření. Návštěvníci jsou proto v neděli zváni na oslavu, kde je zajištěn program zejména pro rodiny s dětmi. Těšit se můžete na divadlo, ale také vystoupení kejklíře, rytířský souboj či hudební produkci. Součástí je také jarmark, probíhat budou rovněž dílny, kde se třeba naučíte žonglovat. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Svět modelů

Navštivte o víkendu Technické muzeum v Brně, kde se budete moci pokochat stovkami papírových modelů. Vystavena budou autíčka, letadla, lodě, tanky, ale také hrady i zámky a další památky. Obdivovat budete moci také model transformera Bumblebee v životní velikosti, během víkendu proběhne také několik přednášek i workshopů. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Doba ledová

Ponořte se do skutečně dávné minulosti. Do Vlastivědného muzea v Olomouci se na konci dubna vrátila výstava Giganti doby ledové, kde se seznámíte s těmi největšími obry této historické etapy. V životní velikosti se vám představí patnáct vyhynulých tvorů z různých koutů světa, součástí je také program, který zejména dětem přiblíží, jaký byl v době ledové život. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Den Země

Oslavte v sobotu Den Země v Uherském Brodě. Hlavním tahákem pro vás může být ekostezka, kde si nejen děti mohou ověřit své znalosti z oblasti ekologie. Těšit se můžete na spoustu edukativních stanovišť, na farmářské stezce se zase naučíte poznávat bylinky, obiloviny, třídit ovoce a zeleninu a další. Chybět nebude ani pohádka nebo kouzelnické vystoupení. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro šelmy

Navštivte o víkendu ostravskou zoo a seznamte se blíže se šelmami. V rámci sobotní akce se dozvíte, jak těžký je návrat velkých šelem do přírody nebo jak funguje soužití šelmy a člověka. Zároveň zjistíte, jak je možné přispět k ochraně těchto velkých zvířat. Dojde ovšem i na lokální velké šelmy, dozvíte se, jaké například žijí v Beskydech. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám