Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za růžovými víny, na turistický pochod či maraton

Novinky, mšv

První květnový víkend bude přát sportovcům i milovníkům jídla. V Praze se koná maraton, proběhnout se můžete také v Olomouci. Cyklisté mohou vyrazit na zahájení cyklosezony nedaleko Frýdku-Místku. Gastronomické speciality ochutnáte v Hradci Králové a růžová vína budou hrát prim v Poděbradech a na zámku Zbiroh.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na maraton. Ilustrační foto

Článek
Praha

Na maraton

Máte pocit, že máte dostatečně natrénováno a chcete poměřit své síly s dalšími lidmi? Pak vyrazte na Volkswagen Maraton, který se o víkendu uskuteční v Praze. Jeho trasa začíná na Staroměstském náměstí a povede historickým centrem města. Čeká vás přes 42 kilometrů. Více informací naleznete zde.

Zdarma na věž

Na začátku května se návštěvníkům opětovně otevírá malostranská Svatomikulášská městská zvonice. V sobotu pak na ni bude vstup zdarma, připraveny jsou také dvě komentované vycházky s historikem, které se budou věnovat nejen samotné zvonici, ale také Pražskému povstání na Malé Straně. Rezervace na ně není nutná, vstup je rovněž bezplatný. Více informací zde.

Zahájení sezony

V sobotu bude zahájena nová sezona v Leteckém muzeu Kbely. Při této příležitosti budou mimořádně zpřístupněný některé exponáty letecké techniky, prohlédnout si můžete samozřejmě i obvyklou expozici, která se bezprostředně vztahuje k historii československého a českého letectví, obzvláště pak vojenského. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Vinný košt

Poděbrady se v sobotu zbarví do růžova. V centru se totiž uskuteční košt růžových vín, přičemž budete moci ochutnat desítky vzorků od českých a moravských výrobců. Degustace bude doplněna také ochutnávkami moderní gastronomie a nebude nouze ani o hudební program po celou dobu konání akce. Další informace zde.

Hrnčířské trhy

O víkendu se v Berouně opětovně uskuteční hrnčířské trhy. Představí se na nich množství řemeslníků, především pak hrnčířů, kteří představí své rukodělné výrobky, ať už keramické nebo skleněné a podobně. Součástí akce jsou tradičně také koncerty, ochutnávky staročeských specialit, ale také piva a českých i moravských vín. Více informací zde.

Jihočeský kraj

Komentované prohlídky

Vyrazte o víkendu na výlet na zámek Hluboká. Tentokrát se ale nekochejte pouze jeho interiéry, ale vyrazte také do zahrad a parku. Na programu jsou totiž komentované prohlídky se zkušenými zahradníky, kteří vás seznámí s historií místního parku, ale řeknou také, jak náročná je celoroční péče o rostliny v areálu. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Slavnosti vín

Za vínem můžete v sobotu vyrazit také na zámek Zbiroh, prim budou hrát ta růžová. Ochutnat můžete výrobky českých vinařů, součástí bude také řemeslné tržiště a dobový program. Speciální nabídku bude mít také zámecká krčma, zájemci budou moci vyrazit na komentované prohlídky expozicemi památky s dobově oblečenými průvodci. Více zde.

Karlovarský kraj

Workshop fotografie

Rádi fotografujete a chcete se naučit něco nového? Pak v sobotu vyrazte na workshop do kláštera v Teplé, kde se koná pravidelné foto setkání. Užijete si při něm volného pohybu v prostorách památky a budete si moci zkusit zachytit architekturu nebo zátiší. Akce je určená zejména začínajícím fotografům. Místo si předem rezervujte. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Umělecký jarmark

V sobotu se v Kadani uskuteční trh, který dává prostor českých i slovenským designerům, švadlenám, šperkařům a dalším tvůrcům. Na Flerjarmarku pořídíte výrobky z keramiky, kůže, ale také háčkované zboží, malované hedvábí nebo přírodní kosmetiku. Připraven je i doprovodný program čítající například hudební vystoupení. Další informace zde.

Liberecký kraj

Výstava o Himálaji

Přeneste se do zemí u nejvyššího pohoří světa prostřednictvím jedinečných fotografií. Výstava Magický Himálaj mapuje pestrost Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie, příběhy různých etnik, kulturu i tradice. Kromě snímků si můžete prohlédnout jedinečné sbírkové předměty, které propojuje vůně vonných tyčinek i čajů a koření. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Nábřeží gurmánů

Za dobrým jídlem a pitím vyrazte v sobotu do Hradce Králové. Centrum města se promění v gastronomickou oázu, kde budete moci ochutnat dobroty z Česka i ze zahraničí. Půjde přitom o důmyslné gastronomické pochoutky, ale také lokální farmářské výrobky. Nebudou chybět ani nápoje v podobě vína, piva, limonád či různých koktejlů. Více informací zde.

Pardubický kraj

Turistický pochod

Vydejte se v sobotu na 37. ročník turistického pochodu Za zlatým klíčem Rokytenky v Žamberku. Start i cíl bude na tamním fotbalovém stadiony, čeká vás 50 kilometrů dlouhá trasa, připraveny jsou ale i kratší varianty pro méně zdatné a vytrvalé. Na akci můžete vyrazit i na kole, kde je na výběr z 50 a 25kilometrové trasy. Další informace najdete zde.

Vysočina

Na retro vlně

Už jen do konce května můžete navštívit výstavu, která se koná v Telči. Nese se na retro vlně a prohlédnout si v ní lze předměty, které se neodmyslitelně vážou k minulému režimu. Na mnohé z nich přitom dodnes můžete narazit v obchodech, protože překonaly svou dobu. Mezi exponáty jsou třeba remoska, sifonová lahev i nejrůznější hračky. Uvidíte také dobový pokoj nebo si připomenete, jak kdysi vypadala dovolená pod stanem. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Chutě Česka

Myslíte, že znáte českou kuchyni a všechny její dobroty? Nechte se vyvést z případného omylu na akci Ochutnej Česko, která se uskuteční na hradě Veveří. Připraveny jsou i tekuté dobroty v podobě piv z minipivovarů či vín od lokálních vinařů. Chybět nebudou kulinářská show, workshop přípravy domácích paštik nebo soutěže jedlíků či ve škrábání brambor. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Barvám neutečeš

Nepovažujete se za příliš zdatné běžce? Na závod Barvám neutečeš v Olomouci můžete vyrazit i tak, jde v něm totiž především o radost z pohybu, nikoli o výkony a rekordy. Na několika místech závodníky zasypou práškové barvy, které ze závodu dělají spíše pestrobarevnou show. Program je připraven i po skončení. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Den restaurací

V neděli se v Uherském Hradišti uskuteční druhý ročník mezinárodní food festivalu Restaurant Day, který je založený na konceptu takzvaných pop-up podniků. Během jediného dne si mohou zájemci vyzkoušet, jaké by to bylo mít vlastní podnik, kde pohostí ostatní návštěvníky - třeba ty, kteří si netroufají se na jeden den stát restauratéry. Ochutnat budete moci jistě nepřeberné množství dobrot. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Na kolo

V sobotu se bude na přehradě Olešná zahajovat cyklistická sezona. Dorazit ale můžete i s kolečkovými bruslemi či koloběžkami. Na 4,5kilometrové trase se představí několik turistických destinací, které uvedou svou nabídku pro cykloturisty. Dozvíte se také zásady bezpečného chování v silničním provozu či jaké jsou základy první pomoci. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám