Hlavní obsah

Za projížďku známou klikatou ulicí v San Francisku se možná bude platit

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanfranciská Lombard Street v USA patří k nejznámějším ulicím na světě. Za projížďku jejími klikatými zatáčkami by ale brzy mohli turisté platit 10 dolarů (226 korun), což by podle úřadů mělo vést k nižší frekventovanosti ulice. Ta je během letní sezony totiž velmi vytížená, napsal server Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda po slavné Lombard Street v San Francisku bude zřejmě zpoplatněnaVideo: AP

 
Článek

Kromě toho, že by řidiči museli platit za projetí ulice poplatek, zřejmě by vznikl i rezervační systém, uvedla agentura AP.

„Musíme zavést systém, který umožní rezidentům i návštěvníkům, aby si mohli lépe vychutnat nejklikatější ulici na světě,“ řekl jeden ze sanfranciských radních Phil Ting, jenž návrh na zpoplatnění průjezdu tlačí.

Samotná myšlenka zavést za vjezd do Lombard Street mýto není nová. Obdobná varianta byla navržena už v roce 2016, kdy se uvažovalo rovněž o zavedení rezervačního systému za průjezd ulicí, tehdy ale rada navrhovala nejprve provést důkladnější studii.

Sanfranciský dopravní úřad navrhoval rovněž povinnost rezervovat si místo. Během všedních dnů by se za vozidlo platilo 5 dolarů (113 korun), zatímco o víkendech a svátcích 10 dolarů (226 korun).

Místní krok vítají

Tak či tak, mýto by se nezačalo platit dříve než v roce 2020, a nejprve ve zkušebním režimu. Podle kontrolorky Catherine Stefaniové, která má čtvrť společně s Lombard Street v gesci, by se z poplatku mohlo zaplatit více dopravních policistů i městských strážníků.

Obyvatelé, kteří v ulici bydlí, myšlenku vítají. „Jde sice o pilotní program, ale jsme nadšení, že konečně přišel den, kdy se o poplatku reálně uvažuje,“ uvedl Greg Brundage, který v ulici bydlí už 22 let a je zároveň prezidentem místní asociace Lombard Hill Improvement Association.

„Auta naši čtvrť velmi ovlivňují, protože se tu všemožně štosují,“ dodal. Podle Independentu ulici ročně sjedou na dva miliony turistů, přičemž v letní sezoně je to až 6000 lidí za jeden jediný den.

Reklama

Výběr článků

Načítám