Hlavní obsah

O first minute zájezdy je větší zájem, vyprodat by se mohla až půlka kapacit

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

First minute zájezdy stále nabývají na popularitě. Češi si totiž uvědomují, že těsně před začátkem sezony může být nabídka velmi omezená, dovolenou si proto raději zařizují s předstihem. Podle oslovených cestovních kanceláří se může do konce first minute slev vyprodat i polovina kapacit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V období last minute zájezdů nebývá nabídka v posledních letech už zdaleka tak široká, Češi si proto raději zařizují dovolenou se značným předstihem, kdy mají největší výběr z hotelů. „Prodej first minute zájezdů na letní sezonu stále pokračuje, odhadujeme, že do konce slev bychom mohli prodat 40 až 50 procent kapacit. Nejžádanější hotely a termíny se navíc mohou během tohoto období zcela vyprodat,“ uvedl obchodní ředitel CK Exim Tours Petr Kostka.

Nárůst zájmu o first minute zájezdy potvrzuje také tiskový mluvčí CK Fischer Jan Bezděk, podle nějž je letošní sezona ještě silnější než ta loňská. „V porovnání se stejným obdobím loňského roku zažíváme další více než desetiprocentní nárůst v prodejích. Češi si uvědomují, že těšně před začátkem léta může být nabídka zájezdů značně omezená,“ vysvětluje s tím, že větší nabídka je hlavním důvodem, proč si lidé vybírají zájezdy v předstihu. Podle mluvčí Simony Fischerové z portálu eTravel se hotely v nejoblíbenějších destinacích plní výrazně rychleji než v minulosti.

Skokanem je Turecko

Nejprodávanější destinace se u různých cestovních kanceláří mírně odlišují, je ovšem jasné, že se Češi opětovně vracejí do Turecka, Tuniska a populární zůstává nadále i Egypt. „Výčet nejoblíbenějších destinací se dlouhodobě příliš nemění. U leteckých zájezdů lidé volí tradiční země, jako jsou Turecko, Bulharsko, Tunisko a Egypt,“ uvádí Fischerová. U CK Fischer kraluje žebříčku popularity Řecko, kterému se ovšem na paty lepí právě Turecko.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Řecko je dovolenkovou stálicí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tunisko láká návštěvníky na přírodní krásy i bohatou historii. Na snímku slané jezero Šot al-Džaríd.

„Největšími skokany jsou určitě Turecko a Tunisko,“ potvrzuje Kostka. „Turecko letos zažívá jednoznačně největší meziroční nárůst zájmu ze všech destinací. Hraje mu do karet zejména výborný poměr ceny a výkonu, ale také to, že je ideální destinací pro rodinnou dovolenou,“ vysvětluje Bezděk. Dodává, že na zájem o Turecko reagovali už hoteliéři z jiných destinací, například z Řecka či Španělska, kteří snižovali ceny, aby nalákali zákazníky.

Dobré ceny a kvalitní hotely lákají Čechy i do Egypta, který boduje u eTravelu. „Již od začátku předprodejů se na první příčce drží Marsa Alam. Rodiny s dětmi slyší na příjemné ceny kvalitních hotelů a bezkonkurenčně nejkrásnější moře,“ uzavřela Fischerová.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bohatstvím Egypta jsou moře a pyramidy. Na snímku hrobka královny Tausret v Údolí králů.

Anketa

Kam se letos vydáte na dovolenou?
Chorvatsko
9,5 %
Turecko
7,9 %
Egypt
11,9 %
Tunisko
9,5 %
Řecko
22,2 %
Španělsko
7,9 %
Itálie
5,6 %
Bulharsko
4,8 %
Jinam
20,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám