Hlavní obsah

Přes ostrůvky a moře. Atlantic Ocean Road je nejkrásnější silnicí v Norsku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Často se o ní hovoří jako o nejkrásnější cestě v Norsku. Zhruba 8,2 kilometru dlouhá silnice Atlantic Ocean Road spojuje několik ostrovů s pevninou. Kromě toho, že plní tuto důležitou úlohu, je projížďka po ní nezapomenutelným zážitkem díky členitému pobřeží a pitoreskní krajině. A někteří lidé se u silnice zastavují i kvůli rybaření, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Silnice je dlouhá zhruba 8,2 kilometru.

Článek

Konstrukce silnice započala v roce 1983 a o šest let později bylo hotovo. Cílem bylo propojit několik ostrovů při pobřeží centrálního Norska s pevninou. Atlantic Ocean Road ovšem nevede po jednom mostě nad mořem, vlní se po různých menších ostrůvcích a zřejmě i díky tomu se o ní hovoří jako o nejkrásnější v zemi. Cesta po silnici může být ale v zimě velice zrádná, když hladina moře stoupne a vlny narážejí na mosty.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli pitoreskní krajině je silnice populární mezi turisty.

Jakkoli by se mohlo zdát, že obyčejná silnice se nemůže stát turistickou atrakcí, je tomu přesně naopak. Někteří k ní jezdí například rybařit. „Na jeden z mostů jsme přidali další můstek, který je určen právě k rybaření, které je tam velmi oblíbené,“ uvedl Torgeir Bye z norského úřadu pro správu silnic.

Turistů přibývá

Rybolov pak není jediná aktivita, kterou do blízkosti Atlantic Ocean Road lidé přijíždějí provozovat. „V okolí jsou fantastické podmínky pro potápění kvůli rozmanitému podmořskému životu. Najdete tu více než 1400 druhů od planktonu až po velké ryby. Jezdí k nám návštěvníci z celé Evropy,“ tvrdí majitel lokálního potápěčského centra Olav Magne Strösholm.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží je vhodné k rybolovu či potápění.

Nárůst popularity potvrzuje také majitel jednoho z lokálních kempů Morten Holen. „Turismus se nám tu hodně zvedl, už před nějakými čtyřmi pěti lety, kdy bylo oznámeno, že se Atlantic Ocean Road stane národní turistickou silnicí. Rozšířili jsme kvůli tomu plochy pro obytné vozy, s kterými sem lidé často vyrážejí. Bylo to nezbytné, je jich tu tolik, že už skoro neuvidíte normální auto,“ doplnil Holen.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvky jsou spojené celkem osmi mosty.

V Norsku lze na podobné silnice, i když v menším měřítku, narazit skoro kdekoli při pobřeží. V zemi se mohou pyšnit také údajně nejseverněji položenou silnicí na světě. Vede až na mys Nordkapp, který je mylně považován za nejsevernější bod pevninské Evropy. Díky okouzlujícím výhledům je vyhledávaným místem.

Reklama

Výběr článků

Načítám