Hlavní obsah

Cestující objevili v letadlech malé kamery. Nepoužíváme je, hájí se aerolinky

Novinky, mšv

V uplynulých dnech došlo k odhalení, že obrazovky v letadlech několika společností mají zabudované malé kamery. Poprvé na to upozornil cestující aerolinek Singapore Airlines. Množství lidí se tomu podivilo a dotázalo se, zda nejsou snad potají natáčeni. Vyšlo najevo, že kamery jsou i v letadlech společností United, Delta a American Airlines. Prý se ale nepoužívají, uvedl server BuzzFeed News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost American Airlines potvrdila, že některé obrazovky mají sice zabudované kamery, ale nefungují. Jsou navíc koncipované třeba pro videokonference.

Společně s dalšími aeroliniemi se pak hájí, že kamery nainstaloval k obrazovkám výrobce. „Kamery jsou standardním prvkem od výrobce v případě možného budoucího využití — například k videohovorům. Nemáme ovšem v plánu je použít,“ doplnil mluvčí United Airlines.

Podobně se k situaci vyjádřila společnost Delta Airlines. Její mluvčí serveru BuzzFeed News řekl, že kamery jsou nefunkční a aerolinky neplánují nainstalovat potřebný software k jejich zprovoznění. V žádném případě prý nejde o „šmírování“ pasažérů. Server uvádí, že situaci může zcela bezbolestně vyřešit nálepka, kterou se kamera zakryje, aby se cestující necítili špatně.

Podle serveru Evening Standard se o přítomnosti kamer vědělo už dva roky, ne však mezi cestující veřejností. „V letadlech už kamery byly, i když ne tak zřetelné. Firmy zřejmě předpokládaly, že je budou cestující využívat jako další technologie, které pracují s rozpoznáváním obličejů. Teď se ale lidé ptají, jaký je smysl takového zařízení, když není ani aktivní,“ uvedl novinář Seth Miller.

Podle American Airlines nejsou kamery ve všech letadlech, ale jen ve třídě premium economy v některých Boeinzích 777 a Airbusech A330-200. Obdobný fakt potvrdil i mluvčí Singapore Airlines, podle nějž jsou kamery jen v určitých letounech.

Reklama

Výběr článků

Načítám