Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte vepřové speciality, vyrazte na závod

Novinky, mšv

Poslední únorový víkend klepe na dveře. Můžete během něj vyrazit na řadu akcí spojených s masopustem, ale také na vepřové hody či na festival piva a klobás. Sportovně založení jedinci nebudou ochuzeni o závody, ať už běžecké nebo lyžařské.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na běžkařské závody. Ilustrační foto

Článek
Praha

Vepřové hody

Zabijačkové speciality, ale i další pochutiny z čuníka nabídnou vepřové hody, které se uskuteční v sobotu na smíchovské náplavce. K ochutnání budou klobásy, špeky, šunky, ale nebudou chybět ani selátka na rožni nebo pečené koleno. Zapíjet se bude pivem, ciderem, a kdyby vám byla zima, tak klidně i svařeným vínem. Více najdete zde.

Festival Mene Tekel

V neděli začíná další ročník festivalu Mene Tekel proti totalitě, zlu, násilí a pro paměť národa. Letošním tématem je pronásledování rodin v době nesvobody. Během necelých dvou týdnů se budou moci diváci setkat se svědky politických perzekucí a totalitních hrůz. Připraveny jsou také koncerty, filmové projekce nebo literární setkání. Více najdete zde.

Podvečer ve Skandinávii

Přemýšlíte o návštěvě Skandinávie? Pokud chcete o této oblasti zjistit víc, vyrazte na Cestovatelský podvečer do Klubu cestovatelů. Během něj vám budou představeny nejkrásnější norské fjordy a souostroví, vydáte se ale i na britské Shetlandy, kde se seznámíte nejen s přírodou, ale i tamními památkami. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Výstava o Amazonii

Vydejte se do peruánské Amazonie a seznamte se s jedním z nejrozmanitějších koutů světa. Na výstavě Živá Amazonie v říčanském muzeu nahlédnete do deštného pralesa. Seznámíte se se zvyky místních kmenů a prohlédnete si autentické exponáty. Více zde.

Masopustní veselice

Seznamte se se staročeskými zvyky a tradicemi na sobotním Kaňkovském masopustu. Průvod masek bude zahájen hned ráno, a po něm bude následovat prodej zabijačkových pochoutek. Chybět nebude ani živá muzika. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Šumavský skimaraton

Vyrazte si o víkendu zazávodit. Na Šumavě se uskuteční jeden z největších lyžařských skimaratonů u nás. Z nabídky tras si vybere snad každý, ať už opravdu zdatní či rekreační sportovci. V sobotu můžete vyběhnout na 46 nebo klidně jen 8 kilometrů volnou technikou, závody v klasice se uskuteční v neděli. Podrobnosti o závodu najdete zde.

Plzeňský kraj

Cestovatelská výstava

Do konce března je ve venkovní expozici před Vědeckou knihovnou v Plzni přichystána výstava představující velkoformátové fotografie z výprav dvou českých cestovatelských legend Hanzelky a Zikmunda. Prohlédněte si, jak se změnily Evropa a Asie za posledních 60 let, na výstavě nechybí portréty, momentky a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Závod na lyžích

Máte rádi běžky a jste vytrvalí? Pak zkuste pokořit své limity na Blatenské desetihodinovce, závodu ve vytrvalostním běhu na lyžích. Jak už název napovídá, cílem je po dané trasy běžet deset hodin v kuse a zvládnout co nejvíce kol. Závod bude rozdělen do několika kategorií. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Masopust ve skanzenu

Vyrazte na masopust do skanzenu Zubrnice. Kromě tradičních zvyklostí v podobě průvodu masek obcí se můžete těšit také na povídání o této tradici, výrobu masek nebo na dobroty upečené ve světničce v kachlových kamnech. Nebudou chybět třeba teplé škvarkové placky, buchty či koláče. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Prohlídky v Liberci

V rámci sobotního Mezinárodního dne průvodců se v Liberci uskuteční speciální komentované prohlídky na téma Clam-Gallasové. Dozvíte se něco z historie někdejšího českého hraběcího rodu, který disponoval zejména majetkem v Jizerských horách, a právě v okolí Liberce. Prohlídky jsou zdarma. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Pivo a klobásy

Den plný dobrého pití a jídla, to je akce nazvaná Sláva českého piva a polských klobás, která se uskuteční v Centru Walzel v Meziměstí. Návštěvníkům bude k dispozici více než 15 druhů čepovaného piva a pak dobroty v podobě klobás, guláše nebo grilovaných vepřových kolen. Uvolněnou atmosféru dokreslí vystoupení skupiny Klapeto. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Průvodci v Pardubicích

Mezinárodní den průvodců se bude konat také v Pardubicích, kde můžete bezplatně zavítat na všechny pravidelné prohlídky, které se ve městě konají. Vypravit se můžete třeba za moderní architekturou první poloviny 20. století nebo prohlídku krytu civilní obrany. Další informace najdete zde.

Vysočina

Výstava v Jihlavě

Výstava Society of Shame představuje témata spojená s kritickým pohledem na dnešní společnosti. Koná se v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě a uvidíte na ní například tragické komiksy, velkoformátové kresby, ale i malby, které zachycují například problematiku bezdomovectví nebo politické dění. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Princezny a hrdinové

Máte rádi staré české pohádky? Pak si nenechte ujít výstavu, která v sobotu startuje v Letohrádku Mitrovských v Brně. K vidění na ní bude 50 kostýmů princezen, princů nebo padouchů třeba z Pyšné princezny, Hrátek s čertem, Šíleně smutné princezny nebo Honzy málem králem. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Procházky Olomoucí

Na zajímavé procházky můžete v rámci Mezinárodního dne průvodců vyrazit i v Olomouci. Dozvíte se zajímavosti o městě, o jeho domech, palácích, fontánách a dalších stavbách, ale také o významných osobnostech, které se s Olomoucí nějakým způsobem pojí. Jsou to například malíř Gustav Klimt nebo Prokop Diviš. Procházky začínají na Horním náměstí. Více zde.

Zlínský kraj

Festival ezoteriky

Pokud se zajímáte o ezoteriku, alternativní druhy medicíny nebo zkrátka jen zdravý životní styl, vyrazte o víkendu na festival Astro v Otrokovicích. Těšit se můžete na workshopy, přednášky s astrology či kartáři, ale také na lekce meditace a mnoho dalšího. Podrobnosti naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Běžecký závod

Nenecháte si ujít příležitost proběhnout se ani v zimě? Vydejte se na závod Ježník Run, který se koná v neděli v osadě Ježník. Trať dlouhá 3,9 kilometru je vhodná i pro rekreační sportovce, ale připravte se na mírné stoupání. Závod je zdarma. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám