Hlavní obsah

Na Medvědíně mají ranní manšestr jak ze žurnálu

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak Medvědín, tak Mísečky jsou součástí Mekky českého lyžování Špindlerova Mlýna a aktuálně se mohou chlubit vůbec jedněmi z nejlepších lyžařských podmínek u nás. Zatímco medvědínské sjezdovky vyzývají k ostře řezaným sportovním obloukům, Mísečky uvítají i „pohodové“ lyžaře preferující skoky a snowparkové překážky.

Špindlerův Mlýn je mekkou českého lyžováníVideo: Snow.cz

 
Článek

Stihnete-li na Medvědíně první lano, což obnáší zamluvit si místo u turniketu už kolem osmé hodiny, budou vám odměnou precizně urolbované sjezdovky a pravděpodobně na první jízdu bude sjezdovka jen a jen vaše, což se už v pozdějších hodinách nemusí poštěstit.

Na Medvědíně mám ráda sjezdovku Červenou, která je jen lehce členitá a téměř po celou svou délku, která je přes dva kilometry, je i dostatečně přehledná. Odměnou za ranní vstávání nám tu byl akorát umrznutý manšestr, do kterého se hrany lyží zakrojovaly samy a s minimem lidí po ránu šlo o velmi pěkné sportovní svezení.

Foto: Tomáš Rucký

Pro ranní manšestr si musíte pospíšit a být na vrcholu včas.

Foto: Tomáš Rucký

Odměnou za ranní vstávání je i menší počet lidí na sjezdovkách.

Druhou medvědínskou variantou sjezdu je vedlejší pista Tréninková, která je značená modře a vyznačuje se svou velkorysou šířkou. Navzdory modrému značení tratě se tu můžete sklouznout ve svižném rytmu i sportovním stylu. Tréninková sjezdovka se zhruba v polovině kopce zalomí v prudký černý padák, který bývá díky stínu zpravidla dlouho do odpoledne tvrdý a jeho sklon vyzývá k vysoké rychlosti. Úvodní prudké rychlé esíčko následně vystřídá dojezd do roviny, takže je dost času ukočírovat rychlost z padáku.

Pohoda na opačné straně

Z vrcholu Medvědína se můžete spustit i na jeho opačnou stranu, tedy na Mísečky, které obsluhuje mladičká čtyřsedačková lanovka. Dominující sjezdovkou je na Mísečkách červená Turistická, která je sice kratší než medvědínské pisty, líbí se mi na ní ale střídání prudší a mírnější pasáže, na které se pak dá ke sportovnímu carvingu využít rychlost nabitá ze strmějšího úseku.

Foto: Tomáš Rucký

Milovníci sportovního lyžování si přijdou na své.

Vyznavači volnějšího oblečení a širších lyží budou Mísečky vyhledávat zejména kvůli precizně připravenému snowparku, který zaujme výběrem všech možných překážek od oblých beden přes lomené bedny až po zábradlí. Pěkně postavené jsou tu i dva skoky – jeden menší, na který se tu pravidelně odhodlají i méně zkušení, a jeden větší, na kterém zkušení jezdci povětšinou předvedou nějaký ten trik. Výhodou snowparku je vlastní obslužná poma a prakticky i vlastní „poodstrčený“ svah od hlavního dění.

Naopak nejméně zkušení a především děti mohou na Medvědíně zavítat do dětského parku, který se nachází u nástupu sedačkové lanovky bezpečně ohraničený od sjezdovky. Dětský park zahrnuje jeden kratší pojízdný pás a několik slalomů, ať už z kuželů nebo slalomových zvířat, a velmi zábavnou záležitostí pro děti je tu jízda v terénních vlnách.

Foto: Tomáš Rucký

Na Mísečkách najdete snowpark...

Foto: Tomáš Rucký

..., který nabízí vyžití pro milovníky skoků a jiných triků.

Středisková občerstvení ve Špindlerově Mlýně nesou jednotný název Špindl Gastronomy a součástí „řetězce“ je i restaurace na vrcholu Medvědína u výstupu lanovky. K občerstvení můžete využít jak samoobslužnou restauraci, tak kavárnu s dortíky a jídlo tu můžete vychutnat jak venku na terase, tak v horní panoramatické části restaurace.

Špindlerův Mlýn v kostce

Vzdálenost z Prahy: 2 hod

*Celodenní skipas:

dospělí: 1000 korun

senior/junior: 800 korun

děti: 700 korun

děti do 6 let: zdarma (v doprovodu rodiče)

Fast Pass: 2990 korun

Parkování: zdarma na Hromovce i Medvědíně u lanovky

Webové stránky: www.skiareal.cz

*ceny skipasů, které zakoupíte na místě na pokladně, výhodnější ceny získáte s gopassem.

Reklama

Výběr článků

Načítám